Baharat tüketirken bu uyarılara dikkat!
Yemeklere lezzet katarken sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getiren baharatlar, sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak baharatların hem faydaları, hem de tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları bulunuyor.
12.07.2020 18:23:00





Yemeklere lezzet katarken sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getiren baharatlar, sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak baharatların hem faydaları, hem de tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları bulunuyor. İşte bu püf noktalar:
Zerdeçal: Zerdeçal, içerdiği antioksidan bileşikler sayesinde sağlığın korunmasında önemli bir baharat. Bitkinin ana bileşeni olan 'kurkumin' polifenolik özellikleri sayesinde yangının temel rol oynadığı birçok hastalıkta tedavi edici özellik gösteriyor. Ancak safra kesesi hastalıkları olan kişilerin zerdeçal tüketmemeleri gerekiyor.
Tarçın: Tarçın kabızlığı önleyici, gaz söktürücü ve antiseptik özelliklere sahip olan sağlıklı bir baharat. Tip 2 diyabetik hastalarının günde 1 çay kaşığı tarçın tüketmeleri kan şekerinin, trigliseritin (TG) ve total kolesterolün düşmesine yardımcı olabiliyor. Fazla miktarda tarçın tüketimi yüksek kumarin içeriği sebebiyle toksik etkilere sebep olabileceği için günlük alımı 1 çay kaşığı olarak sınırlandırmak gerekiyor.
Zencefil: Özellikle, içeriğindeki güçlü bir antienflamatuar ve antioksidan etkiye sahip 'gingerol' sayesinde tıbbi bir bitki olarak da kullanılan zencefilin sağlığa birçok faydası bulunuyor. Bulantıya iyi gelen, kas ağrılarını gidermeye yardımcı olan, kan şekerinin dengelenmesini ve aşırı gaz birikimini önleyerek sindirimi destekleyen, soğuk algınlığı ve gripte olumlu etkilere sahip zencefili günde yaklaşık 1 çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Buna karşın hamilelikte zencefil tüketimi önerilmiyor.
Safran: Yararı çok ancak hamilelikte bebek üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı tüketilmesi önerilmez.
Nane: Nane özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkiye sahip. Nane; pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlatabilirken; kolon, deri ve akciğer kanserlerini önlemeye yardımcı olabiliyor. Ancak reflü hastalığı olanlara nane tüketmeleri önerilmiyor. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.