Bal üreticileri yaylaya hazırlanıyor
Bitlis'in Hizan ilçesinde zengin floraya sahip 3 bin rakımlı yaylalarda organik karakovan balı üreten arıcılar, yaylalara çıkmaya hazırlanıyor
14.05.2019 00:00:00





Meşakkatli uğraş sonucu ilçenin 3 bin rakımlı yaylalarına ilkbahar aylarında taşınan kovanlarda üretilen karakovan balı, tadı, aroması ve kalitesiyle adından söz ettiriyor. Sonbaharda hasat yapıldıktan sonra arıları sıcak bölgelere götüren Hizanlı üreticiler, ilkbaharın gelmesiyle ilçenin Gayda bölgesine dönerek yayla hazırlığına başladı.
Zengin floraya sahip yüksek kesimlerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda üretilen karakovan balı, ilçenin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, yaptığı açıklamada, ilçenin karakovan balıyla tanındığını söyledi.
Arıcıların yaylalara çıkmadan önce kovanların bakımını yapmaya başladığını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:
"Kovanların içindeki fazla mum, ölü arılar ve kalan atıklar temizlenerek kovan tekrar kapatılıyor.
Bu yıl fazla yağan kar ve yağmurdan bitkiler daha çok yeşerdi. Bu bizim için bir avantaj. Yaylalarda kar yeni yeni erimeye başladı. Çiçekler açtığında kovanları taşıyarak kaliteli bal üretmeye çalışacağız. Geçen yıl arılarımızın yüzde 40'ı telef oldu. Kovanlarda sıkıntı yaşandı. Bu yıl bunu toparlamaya çalışacağız. Çok kaliteli bal üretmeyi hedefliyoruz."
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
















































































