logo
03 EKİM 2025


Bayburt mutfağı: Dağların gölgesinde pişen geleneksel lezzetler

Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde yer alan Bayburt, tarih boyunca farklı kültürlerin geçiş noktası olmuş; bu da mutfağına eşsiz bir çeşitlilik kazandırmıştır

03.10.2025 12:10:00 / Güncelleme: 03.10.2025 12:13:35
Hasan Gündoğdu
Bayburt mutfağı: Dağların gölgesinde pişen geleneksel lezzetler
Bayburt mutfağı: Dağların gölgesinde pişen geleneksel lezzetler
Bayburt'un yemek kültürü, sade ama derinlikli tatlarıyla hem Karadeniz'in hem de Doğu Anadolu'nun izlerini taşır. Unlu mamuller, etli yemekler ve doğal otlarla yapılan tarifler, bu coğrafyanın soğuk iklimine ve zorlu yaşam koşullarına uyum sağlamış bir mutfak mirasıdır.

Çorbalarla başlayan hikâye

Kesme Çorbası: Bayburt'un en bilinen başlangıçlarından biridir. El açması hamurdan kesilen parçalar, mercimek ve soğanla buluşur. Dargın adı verilen yöresel ot, bu çorbaya karakteristik bir aroma katar.



Tatlı Çorba: Kuşburnu, kuru meyveler (kayısı, üzüm, incir) ve fındıkla yapılan bu çorba, Bayburt'un tatlıya olan özgün yaklaşımını gösterir. Hem besleyici hem de alışılmışın dışında bir lezzettir.

Ana yemeklerde geleneksel doku

Kara Pancar Yemeği: Evelik otu, yeşil mercimek, bulgur ve kuşbaşı etle yapılan bu yemek, Bayburt'un dağlarında yetişen otların sofraya taşınmış halidir.

Ekşi Lahana: Salamura lahana, bulgur ve etle birleşerek kış aylarının vazgeçilmezi olur. Hafif ekşi tadı, damakta iz bırakır.

Galacoş: Bayat ekmeklerin üzerine dökülen mercimekli harç, yoğurt ve tereyağlı sosla servis edilir. Hem ekonomik hem doyurucu bir halk yemeğidir.



Lor Dolması: Taze lor peyniri, yumurta, süt ve bulgurla harmanlanır; asma yaprağına sarılarak pişirilir. Üzerine dökülen tereyağı, lezzeti taçlandırır.

Yalancı Dolma: Beyaz lahana yaprağıyla yapılan bu dolma, sade malzemelerle büyük lezzet yaratır.

Herse: Buğday ve etin uzun süre pişirilmesiyle elde edilen yoğun kıvamlı bir yemektir. Bayburt'un özel günlerinde sofraların baş tacıdır.

Hamur işleri ve börekler

Su Böreği: El açması yufkalar, haşlanarak kat kat dizilir. Arasına kıymalı harç ve tereyağı eklenir. Fırında pişirilen bu börek, emek isteyen ama karşılığını veren bir lezzettir.

Süt Böreği: Yufka, süt ve tereyağı ile yapılan hafif bir börektir. Tatlı veya tuzlu olarak hazırlanabilir.



Tatlılar ve atıştırmalıklar

Kavut Helvası: Kavrulmuş buğday unu ve şekerle yapılan bu helva, özel günlerin vazgeçilmezidir.



Tel Helva: Tel tel ayrılan yapısıyla Bayburt'un en özgün tatlılarından biridir. Şeker, un ve tereyağının ustalıkla birleşimidir.

Doğadan sofraya

Bayburt mutfağında "dargın", "efelik", "kara pancar" gibi yöresel otlar sıkça kullanılır. Bu otlar, hem yemeklere aroma katar hem de bölgenin doğayla olan bağını yansıtır.

Bayburt'un mutfağı, sadece karın doyurmaz; geçmişin izlerini, doğanın sesini ve halkın emeğini sofraya taşır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İsrailli yetkililer açıkladı
Alıkonulan aktivist sayısı 480
Tutuklu kalacak
104 gündür cezaevinde
Eğitim endüstriye dönüştü
Eylül'de en çok üniversite eğitim ücreti pahalandı
İsrail, Küresel Sumud Filosu'ndaki son gemiye baskın yaptı
Marinette isimli gemideki aktivistler gözaltına alındı
Tekneyle bağlantı kesildi
İsrail son tekneye de baskın düzenledi
Münih Havalimanı'nda dron alarmı
Uçuşlar iptal oldu, binlerce yolcu mahsur kaldı
Enflasyon açıklandı
Aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 33,29
91 FETÖ şüphelisi yakalandı
30 ilde eş zamanlı operasyon
ENAG Eylül enflasyonu açıklandı
'Yıllık enflasyon yüzde 63,23'
Putin'den 'nükleer' ve 'müzakere' açıklaması
"Nükleer kalkanımıza güveniyoruz"
Ayşe Barım'ın tahliyesine yapılan itiraz kabul edildi
Yeniden tutuklama kararı verildi
DSÖ açıkladı:
Gazze'de 42 bin kişi 'hayat değiştiren' yaralanmaya maruz kaldı
İran ile Rusya artık stratejik ortak
Anlaşma yürürlüğe girdi
Vatandaşlarımız İsrail'in elinde
Dışişlerinden açıklama
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
İsrailli yetkililer açıkladı
Alıkonulan aktivist sayısı 480
Tutuklu kalacak
104 gündür cezaevinde
Eğitim endüstriye dönüştü
Eylül'de en çok üniversite eğitim ücreti pahalandı
İsrail, Küresel Sumud Filosu'ndaki son gemiye baskın yaptı
Marinette isimli gemideki aktivistler gözaltına alındı
Tekneyle bağlantı kesildi
İsrail son tekneye de baskın düzenledi
Münih Havalimanı'nda dron alarmı
Uçuşlar iptal oldu, binlerce yolcu mahsur kaldı
Enflasyon açıklandı
Aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 33,29
91 FETÖ şüphelisi yakalandı
30 ilde eş zamanlı operasyon
ENAG Eylül enflasyonu açıklandı
'Yıllık enflasyon yüzde 63,23'
Putin'den 'nükleer' ve 'müzakere' açıklaması
"Nükleer kalkanımıza güveniyoruz"
Ayşe Barım'ın tahliyesine yapılan itiraz kabul edildi
Yeniden tutuklama kararı verildi
DSÖ açıkladı:
Gazze'de 42 bin kişi 'hayat değiştiren' yaralanmaya maruz kaldı
İran ile Rusya artık stratejik ortak
Anlaşma yürürlüğe girdi
Vatandaşlarımız İsrail'in elinde
Dışişlerinden açıklama
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.