Bir kilo Çerkez peyniri 14 kilo sütten üretiliyor!
Kayseri'de, Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulan tescilli Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez peyniri üretim tesisi, yöredeki besiciler için gelir kapısı oldu. Pınarbaşı ilçesi Örenşehir Mahallesi'nde yer alan eski jandarma karakol binasının Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Pınarbaşı Belediyesinin girişimiyle işletme tesisine çevrilmesiyle günlük 1 ton sütten coğrafi işaret belgesine sahip Çerkez peyniri üretilmeye başlandı.
22.05.2023 09:25:00 / Güncelleme: 22.05.2023 09:28:35





Kayseri'de, Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulan tescilli Pınarbaşı Uzunyayla Çerkez peyniri üretim tesisi, yöredeki besiciler için gelir kapısı oldu. Pınarbaşı ilçesi Örenşehir Mahallesi'nde yer alan eski jandarma karakol binasının Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Pınarbaşı Belediyesinin girişimiyle işletme tesisine çevrilmesiyle günlük 1 ton sütten coğrafi işaret belgesine sahip Çerkez peyniri üretilmeye başlandı. Kafkasya'dan göç eden Çerkezler tarafından geleneksel peynirin üretildiği tesis sayesinde hem bölgedeki besiciler süt satarak kazanç sağlıyor hem de peynir satışından elde edilen gelirle 300 öğrenciye burs veriliyor. İşletme tesisi koordinatörü Mahir Tok, tesisin kurulmasına Birleşik Kafkasya Derneğinin öncülük ettiğini söyledi.
İşletme kurulumunda önemli destekler aldıklarını belirten Tok, işletme kurulmadan önce bölgedeki çiftçilerin sütlerini değerlendiremediğini ancak bu işletmenin onlara da gelir kapısı olduğunu dile getirdi. Günlük 1 ton sütü işlediklerini aktaran Tok, "1 ton sütten, 1 kilo 600 gram gelen 45 paket peynir üretiyoruz. İşletmemizde 500 gramlık paketler halinde de peynir üretimi yapıyoruz." Tok'un verdiği bilgiye göre bir kilo Çerkez peyniri üretiminde yaklaşık 14 kilo süt kullanılıyor! Ulusal Süt Konseyi'ne göre çığ sütün fiyatı 11 TL... Kaliteli Çerkez peynirinin kilosu marketlerde ve şarküterilerde 250-350 lira arasında değişiyor. EKONOMİ SERVİSİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.