Kullanılan kısımları tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır. Bitkinin yaprakları dökülmeye başladığında meyve salkımları toplanır. Bunlar 15 gün kadar gölgede kurutulduktan sonra tohumları alınır. Hardal bir kültür bitkisi olduğu için, tohumları ancak tohumculardan veya baharatçılardan satın alınabilir. Bileşiminde sinigrin, sabit yağ, albümin ve müsilaj bulunur. FAYDASIHardal, genel anlamda sağlığa çok yararlıdır. Çok eskiden beri tıpta kullanılmaktadır.Karaciğere zarar verdiği söylentisinin ise hiçbir dayanağı yoktur. Özellikle ağır yemeklerde hardalın eksik edilmemesi gerekir. İştah açar, sindirimi uyarır ve bu yolla kan dolaşımını da olumlu etkiler. Tadı daha keskin ve yakıcı olan siyah hardal tohumundan imal edilmiş hardalın kullanılması gerekir. Keskinliği olmayan hardal, beyaz hardal tohumundan imal edilenidir ve tedavi edici özelliği yoktur. Hardal, hatta mide ülserinde bile yararlı olur, ama bu konuda doktora danışmak doğru olacaktır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.