Bitkisel yağda ithalatçıyız
Bitkisel yağ üretiminin giderek önem kazandığı günümüzde ülkeler üretim alanlarını genişletirken Türkiye'de ise mısır, ayçiçeği, kanola, pamuk ve soya üretim alanları azaldı
19.11.2013 00:00:00
EKONOMİ SERVİSİTürkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacını önemli ölçüde ithalat yoluyla karşıladığını hatırlatarak, "Yağlı tohumlarda verimi artırmak gerekiyor. Bunun yolu yeni bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluluktur" dedi. Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacının önemli ölçüde ithalat yoluyla karşılandığını hatırlatan Gençer, "Üretimi artıracak politikaların oluşturulması ve uygulanması uzun dönemli, karmaşık ve çok sayıda ürün ve faktörün rol oynadığı bir süreçtir. Bu süreçte yağ bitkilerinin ekim alanlarının artırılması kadar, birim alan verimini artıracak tekniklerin önem arz etmektedir. Tarımsal üretimde verim artışları sağlanmasının yeni bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluklarla mümkün olacaktır. Son 50 yılda tüm dünyada sağlanan bitkisel verim artışlarının yaklaşık olarak yarısı yeni ve üstün bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluk kullanımından kaynaklanmaktadır" dedi. Son 25 yılda bitkisel yağların tüm dünyada giderek önem kazandığını ve bunun sonucu olarak yağ bitkileri üretiminin ikiye katlandığını kaydeden Gençer, "Türkiye'de resmi verilere göre 1988-2012 yılları arasında mısır, ayçiçeği, kanola, pamuk ve soya üretim alanları azaldı" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.