BM'den çocuklara et yedirin tavsiyesi
İnovasyon alanında yapılan çalışmalar, hayvansal ürün içermeyen bileşenlerle et ve süt ürünlerini taklit etmeye odaklandığından bu yana, bitkisel bazlı gıdalar herkesin daha fazla ilgisini çekiyor. İstatistik kuruluşu Statista, bitkisel bazlı ürün pazarının 2025 yılında kadar 77 milyar dolara ulaşmasını bekliyor
30.04.2023 18:15:00





İnovasyon alanında yapılan çalışmalar, hayvansal ürün içermeyen bileşenlerle et ve süt ürünlerini taklit etmeye odaklandığından bu yana, bitkisel bazlı gıdalar herkesin daha fazla ilgisini çekiyor. İstatistik kuruluşu Statista, bitkisel bazlı ürün pazarının 2025 yılında kadar 77 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.
Ancak bitkisel ürünler küresel düzeyde toplumsal sağlık hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli beslenmeyi sağlayamayabilir. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) tarafından, hayvansal gıdaların tüketimine ilişkin risk ve faydaları değerlendiren en kapsamlı analizlerden biri et, yumurta ve sütün, bitkisel gıdaların sağlayamadığı önemli besinleri sağladığını ortaya koydu. Toplamda 500 bilimsel makale ve 250 politika belgesinin verilerinin analiz edildiği çalışma, FAO'nun Tarım Komitesi (COAG) tarafından talep edildi. Değerlendirmenin ilk bölümünde et, yumurta ve süt gibi karasal hayvanlardan elde edilen gıdaların beslenme ve sağlık üzerindeki faydasına odaklanıldı. Bu bölümdeki önemli bir tespit, bazı nüfus alt gruplarının yüksek miktarda hayvansal gıda tüketmesi, diğer grupların ise önemli ölçüde daha az tüketmesi oldu. FAO'ya göre, Dünya Sağlık Toplantısı ve 2030 Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri Ajandası tarafından kabul edilen beslenme hedeflerinin yerine getirilmesi için, karasal hayvanlardan elde edilen ürünler hayati önem taşıyor.
Ancak bitkisel ürünler küresel düzeyde toplumsal sağlık hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli beslenmeyi sağlayamayabilir. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) tarafından, hayvansal gıdaların tüketimine ilişkin risk ve faydaları değerlendiren en kapsamlı analizlerden biri et, yumurta ve sütün, bitkisel gıdaların sağlayamadığı önemli besinleri sağladığını ortaya koydu. Toplamda 500 bilimsel makale ve 250 politika belgesinin verilerinin analiz edildiği çalışma, FAO'nun Tarım Komitesi (COAG) tarafından talep edildi. Değerlendirmenin ilk bölümünde et, yumurta ve süt gibi karasal hayvanlardan elde edilen gıdaların beslenme ve sağlık üzerindeki faydasına odaklanıldı. Bu bölümdeki önemli bir tespit, bazı nüfus alt gruplarının yüksek miktarda hayvansal gıda tüketmesi, diğer grupların ise önemli ölçüde daha az tüketmesi oldu. FAO'ya göre, Dünya Sağlık Toplantısı ve 2030 Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri Ajandası tarafından kabul edilen beslenme hedeflerinin yerine getirilmesi için, karasal hayvanlardan elde edilen ürünler hayati önem taşıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.