BRICS'ın ana gündemi milli para
Rusya Devlet Başkanı Putin hariç BRICS liderleri baş başa görüşmek üzere Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Johannesburg'taki Hyde Park’taki yazlık alanda bir araya geldi. Liderler, ağırlıklı olarak milli para birimlerinin kullanımı, ortak para birimine geçilip geçilmeyeceği, BRICS üyeliğinin genişletilmesi dahil olmak üzere küresel gelişmeler üzerinde tartıştı.
23.08.2023 20:00:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





YENİ MESAJ / DETAY HABER
BRICS Liderleri baş başa görüşmek üzere Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Johannesburg'ta bulunan Hyde Park'taki yazlık alanda bir araya geldi. Toplantıya Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva bizzat katılırken, Rusya'yı temsilen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov iştirak etti. Rusya Devlet Başkanı Putin, toplantıya telekonferans yöntemiyle katıldı.
Putin UCM mağduru
Burada liderler, milli para birimlerinin kullanımı, BRICS üyeliğinin genişletilmesi ve küresel zorluklara çözüm bulmak için BRICS platformunun kullanılması da dahil olmak üzere küresel gelişmeler üzerinde tartıştı. Birliğin önemli Liderlerinden, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ise toplantıya bizzat katılmadı. Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Viladimir Putin hakkında verdiği yakalama kararı ve Güney Afrika'nın UCM'ye taraf ülkelerden biri olması nedeniyle Putin'i tutuklamakla yükümlü bulunması, geçen aylarda ev sahibi ülkenin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmuştu. Bunun üzerine Kremlin yönetimi, zirveye Putin'i temsilen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılacağını duyurmuştu.
BRICS bankası yolda
Brezilya Devlet Başkanı Inacio Lula da Silva, Johannesburg kentindeki Sandton Kongre Merkezi'nde "BRICS ve Afrika: Karşılıklı Hızlandırılmış Büyüme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kapsayıcı Çok Taraflılık İçin Ortaklık" temasıyla düzenlenen 15. BRICS Liderler Zirvesi'ndeki konuşmasında, özel sektörler arasında ortaklıklar kurmanın BRICS'in üye ülkeler arasındaki ilişkilere canlılık ve süreklilik kazandıran çok önemli bir boyut olduğunu belirterek, "G7'yi çoktan geçtik, şu anda dünyadaki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 32'sine tekabül ediyoruz" ifadesini kullandı. Brezilya'da son 6 yıldır yaşanan gerileme ve durgunluğun ardından yoksullukla mücadele edileceğini ve Brezilyalı ailelerin gelirinin artırılacağını anlatan Lula, "Kara yollarına, demir yollarına, su yollarına, limanlara ve havalimanlarına yatırım yaparak, lojistik altyapımızı modernize etmek için 340 milyar doları kullanmayı bekliyoruz ayrıca, güneş, rüzgar, biyokütle, etanol ve biyodizel enerjisi üretimine de öncelik vereceğiz" dedi. Lula, programda BRICS ülkelerinden yatırımcıların ilgisini çekebilecek birçok fırsat olduğunu vurgulayarak, "Ben hep milli para birimlerimizin değiştirilmesinden ziyade ticari birim referansını kullanma fikrini savundum" dedi. Geleneksel finans kurumlarında önemli reformların yapılmamasının, mevcut bankaların hacmini ve kredi şekillerini sınırladığını belirten Lula, Yeni Kalkınma Bankası'nın (NDB) kurulması kararının "gelişmekte olan ekonomiler arasındaki etkin işbirliği açısından bir dönüm noktası" olduğunu vurguladı.
Zirve bugün sona eriyor
Güney Afrika Cumhuriyeti, 22-24 Ağustos'ta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üye bulunduğu BRICS ülkeler grubunun 15'inci zirvesine ev sahipliği yapıyor. Zirve, BRICS'e başvuru yapan 22 ülkenin üyeliğe kabulünün değerlendirilmesi ve ortak para birimine geçiş konularının tartışılması açısından kritik önem taşıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.