logo
05 EYLÜL 2025


Bu köyde asırlardır davul çalmak yasak

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca köyünde türbesi bulunan Oruç Gazi hazretlerinin davul sesinden rahatsız olduğu ve bir gelin alayının davulla geçişi sırasında taş kesildiği efsanesi nedeniyle düğünlerde asırlardır davul çalınmıyor

22.06.2024 11:16:00
İhlas Haber Ajansı
Bu köyde asırlardır davul çalmak yasak
Bu köyde asırlardır davul çalmak yasak
Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca köyünde türbesi bulunan Oruç Gazi hazretlerinin davul sesinden rahatsız olduğu ve bir gelin alayının davulla geçişi sırasında taş kesildiği efsanesi nedeniyle düğünlerde asırlardır davul çalınmıyor.

Taşlıca köyü, birçok farklı efsaneye ev sahipliği yapıyor. Gelin alayının davulla geçişi sırasında taş kesildiği Gelin Kayası efsanesi de asırlardır kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Köyde bulunan Gelin Kayası, adını sahip olduğu ilginç hikayeden alıyor. Kayanın görünümü, uzaktan bakıldığında at üzerindeki bir gelini anımsatıyor. Efsaneye göre çok eski zamanlarda gelin alayı köyün içinde ilerlerken, bu sırada ibadet eden Oruç Gazi davul ve zurna sesinden rahatsız oluyor. Yapılan uyarılara rağmen düğün alayı yoluna daha sık davul çalarak devam ediyor. Bu sırada orada bulunan herkes taşa dönüşüyor. Efsane nedeniyle köyde düğünlerde asırlardır davul çalınmıyor.

Oruç Gazi'nin Alaaddin Keykubat döneminde 1200'lü yıllarda yaşadığını belirten Taşlıca köyü sakinlerinden Ali İhsan Gökmen, 'Oruç Gazi, bu bölgelerde dini konuları işlemiştir. O dönemki evliyalarımızın bir kolu olan Oruç Gazi, bizim köyümüze Allah'ın takdiriyle nasip olmuş. Burada tekkesini kurmuştur ve yine burada talebeler yetiştirmiştir. Ondan dolayı bizim çok ilgi ve saygı duyduğumuz, bayramlarda, özel günlerde gelip ziyaret ettiğimiz, dua ettiğimiz büyük bir zattır' dedi.



Köyde uzun yıllardır davul çalınmadığını ifade eden Taşlıca Köyü Muhtarı Birol Özdemir ise, 'Efsane olarak tüm Türkiye'de biliniyor bu. Fakat bizim bildiğimiz şu şekilde; burada yaşamış Oruç Gazi adında biri var, bir de annesi Kırmızı Ebe var. Oruç Gazimiz ibadet halindeyken buradan gelin alayı geçiyor. Gelin alayı geçerken Oruç Gazi yaptığı ibadeti huşu içerisinde yapamıyor ve çok rahatsız oluyor. Bu arada da gelin alayı bu eğlencenin dozajını arttırıyor. Bunun üzerine Allah vasıtasıyla bu insanlar üç defa uyarılıyor. Gelin alayı da yine bu uyarılara uymuyor, ardından gelin alayının burada taş olduğuna inanılıyor' ifadelerini kullandı.

Gelin Kayası efsanesi anlatılırken yanlış anlaşılan noktalar olduğunu belirten Özdemir, 'Oruç Gazi'nin gelin alayını uyardığını ve daha sonra da bu uyarıların ardından eğlenceye devam edilmesi üzerine 'Allah sizi taş etsin' gibi bir beddua ettiği söyleniyor. Bu yanlış, çünkü ermiş insanlar beddua etmezler. Burada rahatsız olunduğu için Allah tarafından gelin alayına ikaz geliyor. Oruç Gazi'nin bedduası yoktur' şeklinde konuştu.

'Burada düğünlerde asla davul çalınmaz'

Bu efsanenin Taşlıca köyünün bir kültürü haline geldiğini ifade eden Özdemir, 'Biz burada davul çalmıyoruz. Mesela ben aracımla gelirken köyün girişine geldiğim zaman aracımın teybini kapatırım. Oruç Gazi'nin türbesine giderken veya Kırmızı Ebe türbesine giderken müzik sesini kısarız ve burada davul asla çalınmaz. Düğünlerde asla davul çalınmaz, eski Türk geleneğinden gelen sinsin oyunu oynanır, türlü eğlenceler yapılır düğün sahipleri arasında ama kesinlikle davul çalınmaz. Geçmişte de 'Bu köyde davul nasıl çalınmaz, ben davul çalacağım' diyenlerin başına rivayete göre farklı musibetler gelmiş. Biz bunu yüzyıllardır, yaklaşık olarak 1200'lü yıllardan 2024'e kadar davul çalmama geleneğimizi devam ettiriyoruz' diye konuştu.

"Geçmişte inanmayıp davul çalanlar felç oldu"

Geçmişte köyde davul çalmaya çalışanların başlarına türlü musibetlerin geldiğini söyleyen Hikmet Gökmen ise, 'Davul zurna çalan bir komşumuz vardı. Davul ekibiyle bizim köyden geçerken bizim köyde davuluna vuruyor. 'Siz burada çok abartıyorsunuz böyle bir şey olmaz' diyerek davul çaldığını biliyoruz. Davulu çalıp ardından kendi köyüne gittiğinde adam rahatsız olup felç oldu ve o sürede hiç kalkmadan vefat ettiğini biliyoruz. Bizim yaşadığımız bir olay bu. Ben 1950 doğumluyum ve 10 ile 12 yaşlarımdayken bu mevzu meydana geldi. Sadece o adam çalmış, o da rahatsız olmuş, felç kalmış ve vefat ettiğini biliyoruz. Bu duyum değil, bizim yaşlarımızdakilerin yaşadığı bir şey' dedi.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Gazzeliler çıkmak istiyor, Mısır engel oluyormuş!
Katil Netanyahu'nun iddiasına bak!
Trump, uluslararası hukuka savaş açtı!
UCM'ye katkı yapan 3 STK'ya yaptırım
Alaattin Köseler serbest bırakıldı
Beykoz Belediyesi davasında kritik karar
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Herkes yaptığının cezasını bulacak
3 puan 3 golle geldi
Gürcistan deplasmanında kritik galibiyet
Ne görüştüler?
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret etti
Kritik görüşme gerçekleşti
Dervişoğlu'ndan Özel'e ziyaret
O ülkede ilginç eylem
Meclis önünde savaş tepkisi
İran'da dikkat çeken atama
Karargahın başına o isim getirildi
Fındık ihracatı göz doldurdu
Gelir 2,5 milyar doları aştı
Kritik davada karar
Hüseyin Baş'tan ilk açıklama
"Yapay zeka ürünü..'
MSB'den Anıtkabir açıklaması
UNRWA: Gazze'ye 6 aydır yardım ulaştıramıyoruz
Aileler temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldı
Çelik üreticilerinden ithalata karşı önlem talebi
"Haksız rekabete neden oluyor"
CHP lideri Özel'den Gürsel Tekin ile ilgili açıklama
"Biz tedbirli olarak disipline verdik"
Gazzeliler çıkmak istiyor, Mısır engel oluyormuş!
Katil Netanyahu'nun iddiasına bak!
Trump, uluslararası hukuka savaş açtı!
UCM'ye katkı yapan 3 STK'ya yaptırım
Alaattin Köseler serbest bırakıldı
Beykoz Belediyesi davasında kritik karar
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Herkes yaptığının cezasını bulacak
3 puan 3 golle geldi
Gürcistan deplasmanında kritik galibiyet
Ne görüştüler?
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret etti
Kritik görüşme gerçekleşti
Dervişoğlu'ndan Özel'e ziyaret
O ülkede ilginç eylem
Meclis önünde savaş tepkisi
İran'da dikkat çeken atama
Karargahın başına o isim getirildi
Fındık ihracatı göz doldurdu
Gelir 2,5 milyar doları aştı
Kritik davada karar
Hüseyin Baş'tan ilk açıklama
"Yapay zeka ürünü..'
MSB'den Anıtkabir açıklaması
UNRWA: Gazze'ye 6 aydır yardım ulaştıramıyoruz
Aileler temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldı
Çelik üreticilerinden ithalata karşı önlem talebi
"Haksız rekabete neden oluyor"
CHP lideri Özel'den Gürsel Tekin ile ilgili açıklama
"Biz tedbirli olarak disipline verdik"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.