Bu rezervle işimiz zor
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Perşembe günkü açıklamaları ile dolar, diğer para birimlerine karşı değer kazandı. Powell, para politikası ile ilgili güvercin söylemlerine devam etse de tahvil faizleri ve enflasyona ilişkin endişeleri yatıştıracak bir açıklamada bulunmadı. Merkez Bankası'nın rezervlerinin 'eksi'de olması, TL için büyük risk!
05.03.2021 12:30:00





RECEP BAHAR / ANALİZ
ABD Doları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Perşembe günü yaptığı açıklamaların etkisiyle depara kalktı. Saat farkı nedeniyle Türkiye'de 21.00'dan sonra etkisini gösteren açıklamalar nedeniyle ABD Doları, 7.5834'e kadar çıktı. Dolar Cuma günü 7.50 bandında inişli çıkışlı seyir izliyor. Döviz kurlarının ateşini düşürmek için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faizi artırması bekleniyor. Faiz artışında yüksek enflasyon da rol oynayacak.
Finansal istikrar tuz buz
Dolar/TL kuru Kasım ayında 8.58'e kadar yükselmişti. Merkez Bankası'ndan gelen seri faiz artırımlarının etkisiyle kur Şubat ayının son haftasında 6.55'e kadar düştü. Dolar/TL için 8.58 ne kadar yüksekse, 6.55'de o kadar düşük... Zira Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 15 bandında iken, ABD'de bu oran yüzde 2'lerde. Sağlıklı bir dolar kurunun iki ülke arasındaki enflasyon farkları nispetinde ayarlanması gerekiyor. Türkiye, zayıf döviz rezervleri, yüksek dış ticaret ve cari açığı nedeniyle bunu gerçekleştiremiyor. Bu noktada faiz enstrümanı devreye girince kurlarda oynaklık artıyor. Oysa Merkez Bankası'nın döviz kurlarını belli bir aralıkta tutması gerekiyor. Örneğin Euro/Dolar kuru son dönemde 1.20-1.22 bandında seyrediyor. Buna finansal istikrar deniyor. Rezervleri zayıf olan Merkez Bankası, yukarı yönlü çıkışı engelleyemiyor ancak aşağı yönlü düşüşü engelleyebilir! Mesela 8.58'e kadar çıkan Dolar/TL kurunun 7.50'nin altına düşmesinin önüne alım yaparak geçebilirdi. Böylece rezervler artardı, ihracatçı sıkıntı yaşamazdı.
TL neden değer kaybediyor?
TL'nin değer kaybetmesine gelince bunda bir kaç faktör etkili oluyor. Birincisi Türkiye'nin döviz rezervlerinin eksi 40 milyar dolar civarında. Merkez Bankası'nın 26 Şubat'taki brüt rezervleri 95.2 milyar dolardı. Merkez, doların 7 TL'nin altına inmesinden hiç istifade edemedi. İkincisi ABD'de 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi. Üçüncüsü Amerikan tahvillerinin fiyatının düşmesi, sağlanan gelirin artması nedeniyle bu tahvillere talebin artması... Dördüncüsü doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.