Buğdayda ürküten tablo
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, Türkiye’de 15 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının 7.5 milyon hektara düştüğünü ifade ederek, “Bu konuda acilen yeni politikalar üretilmeli ve uygulamaya konulmalıdır” dedi
19.12.2018 00:00:00





Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, Konya Ticaret Borsası (KTB) Konferans Salonu'nda düzenlenen UHK 8. Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Planlarımızı ve hedeflerimizi tarımda dünyada ilk 5'e girmek üzerine kurgulamalıyız. Hububatta en önemli sorun, stratejik ürün olan buğday ekim alanlarının daralmasıdır. 15 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı 7.5 milyon hektara düştü. Bu konuda acilen yeni politikalar üretilmeli ve uygulamaya konulmalıdır" dedi.
Türkiye'nin ürettiği tarımsal ürünlerin azami katma değeri sağlamak için yollar aranması gerektiğini dile getiren Taşpınar, şöyle konuştu: "Tohumluk miktarını da dikkate aldığımızda her yıl en az 18-20 milyon ton buğday üretmek zorundayız. 8 yıldır 5 kuruş olan buğday desteğinin geçtiğimiz günlerde 10 kuruşa yükseltilmesi de önemlidir. Fakat bu, bölgesel olarak yağış ve maliyetlere bakılarak yeniden ele alınmalı ve kilogramda 25-35 kuruş seviyelerine yükseltilmelidir" diye konuştu.
Potansiyel yüksek
Taşpınar, kontrollü tarıma geçilmesi gerektiğine işaret ederek, "Tarımın iklim şartlarına bağımlılığının azaltılması gerekir. Nadasa bırakılan alanların suyla buluşturulması halinde yıllık tarımsal hâsılamız 20 milyar lira artış gösterecektir. Tarım arazilerinin yüzde 75'ini kaplayan hububat ürünleri, ülkemizin bitkisel ve hayvansal üretiminin omurgasını oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Çiftçi buğdaydan vazgeçiyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Ömer Zeydan da gübre ve ilaçta yaşanan artıştan dolayı çiftçinin buğday üretiminden vazgeçtiğine değinerek, "Stratejik ürün olan buğday devlet tarafından desteklenmeli. Diğer taraftan kaliteli buğday ithal etmek durumunda kalıyoruz. Dolayısıyla buğday üretimindeki verimliliğe ve kaliteye çok dikkatli ve istekli bir şekilde yönelmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.