Çeçenler savaş meydanında
Putin'e yakınlığıyla tanınan Çeçenistan Özerk Yönetimi Başkanı Ramazan Kadirov, 10 bin Çeçen profesyonel askeri Ukrayna'ya gönderdi. Çeçen savaşçılar cephelerin en sıcak noktalarına konuşlandırıldı. Kadirov, ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı'na Putin'den özür dilemesi çağrısında bulundu.
27.02.2022 17:10:00





RECEP BAHAR / DETAY AHBER
Rusya'ya bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi Başkanı Ramazan Kadirov, Moskova'nın Ukrayna'ya müdahalesinde kilit rol oynuyor. Rus basınında yer alan haberlere göre Kadirov, 10 bin seçkin Çeçen savaşçıyı Ukrayna'ya gönderdi. Başta Pravda olmak üzere Rus gazeteleri Kadirov'un hamlesinden övgüyle söz ediyor. Haberlere göre profesyonel Çeçen askerler başta Mariupol, Kiev ve Harkiv olmak üzere Ukrayna'da sıcak noktalara konuşlandırıldı. Çaçan askerlerin Kırım üzerinden Mariupol kentine ulaştığı, burayı ele geçirdikleri belirtiliyor.
Kadirov'dan ilginç paylaşım
Çeçenistan Özerk Yönetimi Başkanı Kadirov'un Telegram paylaşımı da dikkat çekti. Kadirov paylaşımında "Yemin ederim ki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin, Ukrayna ve Ukrayna halkı konusunda en çok kaygı duyan şahsiyettir! Bunu bizzat duydum. Yüzde 100 eminim ki, Putin, Ukrayna halkı konusunda üzülmektedir" dedi. Çeçen savaşçıların Ukrayna'da savaş meydanında namaz kıldığı fotoğrafların da Rus sosyal medyası Telegram'da paylaşılması dikkat çekiyor.
Putin ne istiyor?
Peki, Putin neyin peşinde? Bu soru Rus medyasında da tartışılıyor. Pravda gazetesinde 26 Şubat'ta yer alan bir analizde Putin'in neyin peşinde olduğunun şifrelerinin 25 Şubat'ta Rusya Güvenlik Konseyi yetkilileriyle yaptığı toplantıda yaptığı konuşmada yer aldığına işarete edildi. Putin, o konuşmasında, Rus ordusunun aslen Ukrayna ordusundaki 'milliyetçi unsurlarla' çatıştığını belirterek, "Düzenli Ukrayna birimlerine yerleştirilmiş milliyetçi unsurlar, onları yalnızca silahlı direnişe teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda bariyer birliklerin rolünü de oynuyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin askerlerine sesleniyorum. Neo-Naziler ve (Ukrayna milliyetçisi Stepan Bandera yanlısı) Banderaların çocuklarınızı, eşlerinizi ve büyüklerinizi canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin. İktidarı elinize alın, sizinle daha kolay anlaşacağız" ifadesini kullanmıştı.
Batı silah yardımına başladı
Öte yandan Batı dünyası Ukrayna'ya silah akışını hızlandırdı. Almanya, Ukrayna'ya ordu stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi göndereceğini duyurdu. Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, "Silahlar en kısa sürede Ukrayna'ya teslim edilecek" ifadesini kullandı. Hollanda hükümeti de, Ukrayna'ya 200 Stinger uçaksavar füzesi gönderecek.
ABD Başkanı Biden ise geçtiğimiz Cuma günü, Ukrayna'ya 350 milyon dolara kadar askeri yardım verilmesini ön gören kararı imzalarken, geçen yıldan bu yana yapılan güvenlik yardımlarının 1 milyar doları aştığını kaydetmişti. Yunanistan'ın da Ukrayna'ya Polonya üzerinden iki C-130 uçağı dolusu askeri malzeme ve insani yardım göndereceği bildirildi.
Karşılıklı abartılı rakamlar
Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Facebook'tan yaptığı açıklamada, ülkesine saldıran Rus güçlerinin yaklaşık 4300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 706 zırhlı araç, 49 top ve 2 gemi kaybettiğini savundu. Rakamlar bağımsız gözlemciler tarafından da abartılı bulunuyor. Nitekim dünya medyası bugüne kadar Ukrayna'da öldürülen tek bir Rus askerinin cesedini görüntüleyemedi. Ancak Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Twitter'da yaptığı açıklamada, öldürülen binlerce Rus askerine ait cesetlerin ülkelerine geri gönderilmesini kolaylaştırmak için Uluslararası Kızılhaç Komitesine başvurduğunu belirtti.
Rusya'daki anne-babalarının evlatlarını onları onurlu şekilde defnedebilmesi gerektiğini kaydeden Kyslytsya, "Putin'in trajedinin boyutunu saklamasına izin vermeyin" ifadesini kullandı. Buna karşılık Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da toplam 975 askeri altyapı tesisini imha ettiğini bildirdi. Rus askeri birliklerinin Ukrayna'nın doğusundaki Novoahtırka, Smolyaninovo'nun yanı sıra Stanitsa Luhanska, Heniçevsk yerleşim birimleri ile Herson Havaalanı'nı kontrol altına aldığını belirten Konaşenkov, Herson ve Berdyansk kentlerinin de bloke edildiğini aktardı. Ukrayna ordusuna karşı uzun menzilli seyir füzelerini, hava ve denizden kullandıklarını kaydeden Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna'ya ait toplam 975 askeri altyapı tesisi Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından imha edildi. Bunların arasında 23 komuta merkezi, 43 radar istasyonu, 31 hava savunma füze sistemi var" dedi. Ayrıca Ukrayna ordusuna ait toplam 223 tank, 28 uçak, 39 çok namlulu roketatar ve 143 askeri teçhizatın imha edildiği bilgisini paylaşan Konaşenkov, 471 Ukrayna askerinin esir alındığını savundu. Net olan bir şey varsa o da çatışmalardan sivillerin ciddi zarar gördüğü...
Zelenskiy'den 5 alternatif şehir
Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile müzakereler için, ülkesine saldırıların yapıldığı Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rus heyetinin Ukraynalılar ile müzakerelere başlamak için Belarus'un Gomel kentine ulaştığını, Rusya'nın burada görüşmelere hazır olduğunu söyledi. Zelenskiy, Belarus'un savaşan tarafta yer aldığını dile getiriyor.
Ukrayna'nın interneti Elon Musk'tan
Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in kurucusu Elon Musk, uydu interneti sistemi projesi Starlink'i Ukrayna'da kullanıma açtığını duyurdu. Musk ise "Starlink hizmeti şu anda Ukrayna'da aktif. Daha çok terminal de yolda" dedi. Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX, Starlink uydularıyla dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planlıyor. Projenin 2027'de tamamlanması hedefleniyor.
Rusya'ya ekonomik baskı artıyor
Avusturya, Belçika, Danimarka ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle hava sahalarını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı. Bu arada Alman hava yolu şirketi Lufthansa'nın yanı sıra Macaristan merkezli WizzAir de Rusya'ya uçuşlarını durdurdu. Dahası ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna'ya saldıran Rusya'yı uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarmaya, Merkez Bankası'nın rezervlerini kullanmasını engellemeye, kurumlarına ve yetkililerine yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.