logo
05 AĞUSTOS 2026

Çerçeve Yasa Meclis’te

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda hazırlanan 12 maddelik çerçeve yasa teklifinin 360’a yakın milletvekilinin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı. Güler, düzenlemenin detaylarını parti grubunda düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu

05.08.2026 17:30:00
Haber Merkezi
 
Çerçeve Yasa Meclis’te
Çerçeve Yasa Meclis’te
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tarihi günlerinden birine tanıklık ediyor. Kamuoyunda uzun süredir beklenen ve "Terörsüz Türkiye" vizyonunun yasal zeminini oluşturan "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi", Meclis'te grubu bulunan çok sayıda partinin geniş katılımı ve 360'a yakın milletvekilinin imzasıyla resmi olarak TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile birlikte yürüttükleri basına kapalı grup değerlendirme toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. Güler, Meclis'te gerçekleştirilen basın toplantısında tarihi kanun teklifinin içeriğine, amacına ve işleyiş mekanizmasına dair son derece kritik detaylar paylaştı.


"Geniş bir mutabakatla Meclis başkanlığımıza sunduk"


AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlediği basın toplantısında teklifin siyasi partiler arasında yürütülen yoğun diyalog ve istişarelerin bir ürünü olduğunu vurguladı. Güler, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhuriyetimizin ikinci asrında ülkemizin önüne yeni imkanlar sunacak, demokrasimizi tahkim edecek ve toplumsal kardeşliğimizi en üst seviyeye taşıyacak tarihi bir adımı atmanın gururunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sıklıkla vurguladığı 'iç cepheyi tahkim etme' anlayışının hukuki bir tezahürü olan bu düzenlemeyi, meclisimizde çok geniş bir mutabakatla şekillendirdik. Başta TBMM Başkanımız Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere; AK Parti, MHP, CHP ve DEM Parti gruplarından 360'a yakın milletvekilimizin güçlü desteği ve imzasıyla bu teklif an itibarıyla meclis başkanlığımıza iletilmiştir. Bu, herhangi bir pazarlığın değil; devletimizin kararlılığının, milletimizin iradesinin ve hukuk devleti ilkelerinin apaçık bir göstergesidir."


"Önceliğimiz silahların geri dönülmez şekilde bırakılmasıdır"


Kanun teklifinin amacının genel bir af niteliği taşımadığının altını kalın çizgilerle çizen Güler, sürecin tamamen güvenlik ve hukuk ekseninde yürütüleceğini belirtti. Güler, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu kanun teklifi, mahkumiyet hükümlerini ortadan kaldıran veya suçların hukuki niteliğini değiştiren bir af düzenlemesi asla değildir. Temel önceliğimiz; PKK/KCK terör örgütünün ve bununla bağlantılı her türlü oluşumun fiili varlığına tamamen son vermesi, kontrolü altındaki tüm örgütsel yapıların lağvedilmesi ve elindeki tüm silah ile mühimmatı geri dönülmeyecek şekilde devletimizin güvenlik güçlerine teslim etmesidir. Bu tarihi yasa, terörün tamamen son bulduğu bir Türkiye ikliminin inşası için hukuki bir güvence ve çerçeve sunmaktadır."


12 maddelik çerçeve yasanın öne çıkan ayrıntıları


AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından açıklanan 12 maddelik kanun teklifi, terörle mücadelede yeni bir dönemi işaret ediyor. Teklifin teknik detayları şu şekilde öne çıkıyor:

MGK Teyidi: Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için PKK/KCK'nın silah bırakıp sona erdiğinin güvenlik birimlerince tespiti ve MGK tarafından teyit edilmesi şart koşuluyor.

Kapsam ve Süreç: Yasa, PKK/KCK ve ilişkili suçları kapsarken, kasten öldürme suçları kapsam dışında bırakıldı. Koşulların sağlanması halinde, 15 yıla kadar hapis gerektiren suçlarda 5 yıl, daha ağır suçlarda 10 yıl soruşturma/kovuşturma veya infaz ertelemesi öngörülüyor.

Koordinasyon ve Yasal Güvence: Süreci, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığındaki üst düzey bir kurul yönetecek ve görevli kamu personeline yasal güvence sağlanacak.


Hedef: Hafta sonuna kadar yasalaşması


Güler, teklifin Cuma günü TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacağını, hafta sonuna kadar Genel Kurul'da oylanarak meclis tatile girmeden önce yasalaşmasının hedeflendiğini aktardı.

Her yerde çekmiyor: Türkiye’nin gerçek 5G haritası!

1 Nisan'da 81 ilde resmi olarak başlayan 5G döneminde ilk saha verileri geldi. Mobil internet hızları nPerf verilerine göre 4 katına çıksa da kullanıcılar "Her yerde çekmiyor" isyanında. Peki, 5G şu an nerelerde aktif, sinyal alınamayan kör noktalarda ne yapmak gerekiyor? İşte Türkiye'nin dijital dönüşümündeki son durum

05.08.2026 15:30:00
Eyüp Kabil
 
Her yerde çekmiyor: Türkiye’nin gerçek 5G haritası!
Her yerde çekmiyor: Türkiye’nin gerçek 5G haritası!
Türkiye, mobil iletişimde çağ atlatması hedeflenen 5G teknolojisine geçişinin üzerinden geçen birkaç aylık süreçte hız testlerinde rekorlar kırıyor. Operatörlerin BTK ihalesi sonrası 700 MHz ve 3,5 GHz frekans bantları için yaptığı milyar dolarlık yatırımlar meyvesini vermeye başladı.

Bağımsız analiz şirketi nPerf'in yayınladığı son raporlar, Türkiye'deki ortalama mobil indirme hızının 43,7 Mb/sn'den 169 Mb/sn'ye fırladığını gösteriyor. Ancak bu hızı her an deneyimlemek henüz mümkün değil.

5G nerelerde çekiyor?

Türkiye genelinde yürütülen kademeli geçiş planı doğrultusunda, yüksek frekanslı baz istasyonları öncelikle insan yoğunluğunun ve ticari faaliyetlerin en tepe noktada olduğu alanlara konumlandırıldı.

Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom altyapılarıyla 81 ilin merkezi meydanlarında ve ana caddelerinde 5G işareti telefon ekranlarında görülüyor.

İstanbul Havalimanı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM binası ve büyük kulüplerin stadyumları 5G'nin ilk kurulum önceliği avantajıyla tam kapasite ve mükemmel hızla çalıştığı ilk alanlar.

İstanbul'da Beşiktaş, Kadıköy, Şişli ve Üsküdar gibi nüfusun ve veri trafiğinin yoğun olduğu ilçelerin merkezi noktalarında sinyaller aktif durumda. Ankara'da Çankaya, İzmir'de ise Konak ve Alsancak bölgeleri öncelikli kapsama alanında yer alıyor.

5G nerelerde çekiyor, nerelerde çekmiyor?

5G'nin kullandığı yüksek frekans bantları, daha çok veri taşırken sinyal menzilinin 4.5G'ye göre daha kısa olmasına neden oluyor. Bu fiziksel kural, büyükşehir merkezlerinde yoğun kapsama ve yüksek hız sağlarken, Türkiye genelinde ciddi kör noktalar yaratıyor.

İlçe merkezlerinin dışındaki köylerde, tarım arazilerinde ve şehirlerarası otoyolların büyük bölümünde henüz 5G altyapısı bulunmuyor. Kademeli yayılım takvimi nedeniyle bu bölgelerin tamamen kapsanması için en az 2 yıllık bir süre öngörülüyor.

5G sinyallerinin duvarlardan ve kalın beton yapılardan geçme kabiliyeti düşüktür. Sokakta 5G çeken telefonunuz, beton blokların sinyali kesmesi sebebiyle bir alışveriş merkezinin otoparkına veya evinizin iç odalarına geçtiğinde kısıtlı kapsama nedeniyle sinyali kaybedebiliyor ve sık sık 4.5G'ye geçiş yapıyor.

Ana arterlerden uzak, ara sokaklarda kalan ve henüz yeni nesil baz istasyonu montajı yapılmamış mahallelerde dalgalı sinyal sorunları yaşanıyor veya bağlantı tamamen kopuyor.

5G'nin çekmediği yerlerde ne yapmalı?

Eğer cihazınız 5G destekliyor ancak bulunduğunuz yerde sinyal alamıyorsanız, mağdur olmamak ve cihaz performansını korumak için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Şebeke Modunu "Otomatik" Ayarında Tutun: Telefonunuzun hücresel ağ ayarlarından ağ modunu yalnızca "Sadece 5G" yapmak yerine "5G/4.5G/3G (Otomatik Geçiş)" konumuna getirin. Böylece cihaz, 5G bulamadığı an kesintisiz olarak güçlü bir 4.5G bağlantısına bağlanacaktır.

2. Boş Yere Batarya Tüketimini Önleyin: 5G sinyalinin çok zayıf olduğu veya sürekli kopup geldiği bir bölgedeyseniz, telefonunuz sürekli istasyon arayacağı için pili hızla tükenecektir. Bu gibi durumlarda, cihaz ayarlarından şebekeyi geçici olarak "Sadece 4.5G" moduna sabitlemek batarya ömrünü ciddi oranda uzatır.

3. Operatörünüzün Kapsama Haritasını Kontrol Edin: Sürekli bulunduğunuz ev veya iş yerinizde sorun yaşıyorsanız, Vodafone, Turkcell veya Türk Telekom'un güncel "Kapsama Alanı Haritalarını" web sitelerinden inceleyerek bölgenize ne zaman istasyon kurulacağını kontrol edebilir, gerekirse operatörünüze sinyal geliştirme talebi (femtocell veya ek baz istasyonu) iletebilirsiniz.

Bakanlığın vizyon haritasına göre, Türkiye'deki yerli üretim baz istasyonlarının ve altyapı bileşenlerinin payı artırılarak, önümüzdeki iki yıl içinde ülkenin en ücra köşelerine kadar 5G sinyalinin ulaştırılması hedefleniyor. O zamana kadar 4.5G, Türkiye'nin dijital dünyadaki en büyük güvencesi olmaya devam edecek.

DEM Parti, kamuoyunda çerçeve yasa olarak bilinen teklife imza atma kararı aldı

DEM Parti, kamuoyunda çerçeve yasa olarak bilinen teklife imza atma kararı aldı. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ile Tülay Hatimoğulları, İmralı Heyeti üyeleri Mithat Sancar ile Özgür Faik Erol ve TBMM Adalet Komisyonu'ndaki partili vekiller imza atmak üzere Meclis'e gitti

05.08.2026 14:20:00
Haber Merkezi
 
DEM Parti, kamuoyunda çerçeve yasa olarak bilinen teklife imza atma kararı aldı
DEM Parti, kamuoyunda çerçeve yasa olarak bilinen teklife imza atma kararı aldı
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TBMM'de DEM Parti grubunda "çerçeve yasa" teklifine ilişkin toplantı devam ederken gazetecilerin teklifi DEM Parti'nin teklifi imzalayıp imzalamayacağına ilişkin sorusu üzerine, "Değerlendiriyoruz içeride bakacağız" dedi. Toplantıda DEM Parti'nin "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi"ni imzalama kararı verildi.

TBMM'de DEM Parti Grubunda "çerçeve yasa"ya ilişkin DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar ile Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu üyeleri Meral Danış Beştaş, Cengiz Çiçek ve Saruhan Oluç'un yer aldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantı devam ederken arada dışarı çıkan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kanun teklifine henüz imza atmadıklarını söyledi. DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, "çerçeve yasa" teklifiyle ilgili "Anlaşmazlık yok mutabıkız, maddelere DEM Parti onay verdi" dedi. "İmza attınız mı?" sorusuna ise DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Değerlendiriyoruz içeride bakacağız" yanıtını verdi.

Yapılan toplantının ardından imza atma kararı alındı. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ile Tülay Hatimoğulları, İmralı Heyeti üyeleri Mithat Sancar ile Özgür Faik Erol ve TBMM Adalet Komisyonu'ndaki partili vekiller imza atmak üzere Meclis'e gitti.

AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan "çerçeve yasa" açıklaması: Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını planlıyoruz

AK Parti Genel Başkanvekili Ala, "çerçeve yasaya" ilişkin, "Hiçbir aksama ya da erteleme yok. Her şey öngörüldüğü biçimde devam ediyor. Bugün yasa teklifi sunulacak, görüşmeler başlayacak. Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını planlıyoruz" dedi

05.08.2026 13:45:00
AA
 
AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan "çerçeve yasa" açıklaması: Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını planlıyoruz
AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan "çerçeve yasa" açıklaması: Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını planlıyoruz
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Çalışmaların ve görüşmelerin sona geldiğini ifade eden Ala, teklifi bugün TBMM'ye sunacaklarını belirtti.

Olumlu bir atmosferin olduğunu dile getiren Ala, "Bu sorunu kökten çözüp Türkiye, hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyecek. Atmosfer ve değerlendirmeler olumlu. Ciddi siyasal ve toplumsal destek var. Bu çalışmalar sonucunda da Türkiye, prangalarından kurtulacak." diye konuştu.

Ala, kanun teklifinin görüşme takvimine ilişkin soru üzerine, "Hiçbir aksama ya da erteleme yok. Her şey öngörüldüğü biçimde devam ediyor. Bugün yasa teklifi sunulacak, görüşmeler başlayacak. Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını planlıyoruz. Bu da inşallah gerçekleşecek." yanıtını verdi.

Sosyal medya paylaşımları siber suçlulara davetiye çıkarıyor

Sosyal medya paylaşımları artık yalnızca arkadaşlarla iletişim kurmanın bir yolu değil; aynı zamanda siber suçlular için bir bilgi kaynağı haline geldi

05.08.2026 13:40:00
Ahmet Turan Yiğit
 
Sosyal medya paylaşımları siber suçlulara davetiye çıkarıyor
Sosyal medya paylaşımları siber suçlulara davetiye çıkarıyor
Sosyal medya paylaşımları artık yalnızca arkadaşlarla iletişim kurmanın bir yolu değil; aynı zamanda siber suçlular için bir bilgi kaynağı haline geldi. Uzmanlara göre aşırı paylaşım, kimlik avı saldırıları ve sosyal mühendislik teknikleri için adeta açık kapı oluşturuyor.

Siber suçlular sizi sizden daha iyi tanıyabilir 
Paylaşımlarınızdan hobileriniz, alışveriş alışkanlıklarınız, ilişkileriniz ve hatta güvenlik sorularınızın cevapları bile çıkarılabilir. Bu nedenle her paylaşım öncesinde "Bu bilgi gerçekten çevrim içi olmalı mı?" sorusunu sormak büyük önem taşıyor.

Gizlilik ayarları kadar farkındalık da önemli 
Platformların sunduğu gizlilik araçlarını kullanmak önemli olsa da asıl güvenlik bireyin dijital davranışlarını sorgulamasıyla başlıyor. "Sadece arkadaşlarım görüyor" diye düşünülen bir paylaşım, birkaç etkileşimle çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyor.

Sosyal medya paylaşımlarında dikkat edilmesi gereken 10 nokta

Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın; doğum tarihi veya evcil hayvan adı bile parolalarınızı tahmin etmek için kullanılabilir.

Tatil planlarınızı detaylı şekilde paylaşmayın; evinizin boş olduğunu gösterebilir.

Canlı konum bilgilerini paylaşırken dikkatli olun.

Yeni cihaz veya değerli eşyalarınızı sergilemek kötü niyetli kişilerin ilgisini çekebilir.

Çocukların fotoğraflarını paylaşırken hassas davranın.

İşle ilgili serzenişlerinizi açık platformlarda dile getirmeyin.

Finansal bilgilerinizi (kart numarası, IBAN, QR kod) paylaşmayın.

Arkadaş ve aile bireylerinin bilgilerini izinleri olmadan paylaşmayın.

Güvenilir olmayan hesaplardan gelen hediye vaatlerine kanmayın.

Ekran görüntülerini paylaşırken dikkatli olun; kişisel yazışmalar güvenlik ihlali yaratabilir.

Sosyal medya sizi sevdiklerinizle buluşturabilir ama kontrolsüz kullanım hem sizi hem de çevrenizdekileri tehlikeye atabilir.

Verilere göre 2025 yılında Türkiye'de çocukların karıştığı olay sayısı 609 bin 959'a gerilerken en çok karıştıkları olay ise "yaralama" oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ait güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk istatistiklerini yayınladı. Verilere göre çocukların karıştığı olay sayısı 609 bin 959'a gerilerken en çok karıştıkları olay ise "yaralama" oldu

05.08.2026 13:30:00
Haber Merkezi
 
Verilere göre 2025 yılında Türkiye'de çocukların karıştığı olay sayısı 609 bin 959'a gerilerken en çok karıştıkları olay ise "yaralama" oldu
Verilere göre 2025 yılında Türkiye'de çocukların karıştığı olay sayısı 609 bin 959'a gerilerken en çok karıştıkları olay ise "yaralama" oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ilişkin güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuk istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yıl güvenlik birimlerine gelen ya da getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,4 azalarak 609 bin 959 oldu.

Olaylara karışan çocukların 267 bin 794'ü mağdur, 196 bin 308'i suça sürüklenen çocuk, 92 bin 301'i bilgisine başvurulmak üzere, 18 bin 554'ü kayıp olup sonradan bulunan çocuk, 28 bin 251'i kabahat işlediği iddiasıyla, 6 bin 751'i ise diğer nedenlerle güvenlik birimlerine geldi veya getirildi.

Suça sürüklenen çocuklara isnat edilen suçlarda ilk sırayı yüzde 41,6 ile yaralama aldı. Bunu yüzde 14,7 ile hırsızlık, yüzde 9,7 ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma, satma ya da satın alma, yüzde 5,1 ile tehdit suçları izledi.

Güvenlik birimlerine getirilen çocukların yüzde 43,9'unu mağdur çocuklar oluşturdu. Mağdur olarak işlem gören 267 bin 794 çocuğun yüzde 83,9'u suç mağduru, yüzde 16,1'i ise takibi gereken olaylar nedeniyle mağdur olarak kayıtlara geçti.

Suç mağduru olan 224 bin 579 çocuğun maruz kaldığı suçlarda ise yüzde 59,2 ile yaralama ilk sırada yer aldı. Yaralamayı yüzde 10,3 ile cinsel suçlar, yüzde 8,5 ile aile düzenine karşı suçlar, yüzde 5 ile tehdit suçları takip ederken, kalan yüzde 17'lik bölüm diğer suçlardan oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumunca yapılan "Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2026"nın sonuçları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumunca yapılan "Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2026"nın sonuçları açıklandı

05.08.2026 12:30:00
AA
 
Türkiye İstatistik Kurumunca yapılan "Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2026"nın sonuçları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumunca yapılan "Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2026"nın sonuçları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumunca yapılan "Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2026"nın sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, bu yıl ülkede internet kullanım oranı 16-74 yaş grubundakilerde yüzde 92,3 oldu. Bu oran, geçen yıl yüzde 90,9 olarak kayıtlara geçmişti. İnternet kullanım oranı, bu yaş grubundaki erkeklerde yüzde 94,8, kadınlarda yüzde 89,9 olarak kaydedildi.

İnternet üzerinden kamu hizmetlerinden yararlananların oranı yüzde 76 oldu
Son bir yıl içinde özel amaçla resmi makamların internet sitelerini ve uygulamalarını kullanan, internet üzerinden kamu hizmetlerinden yararlananların oranı yüzde 76 olarak belirlendi. Bu oran, erkeklerde yüzde 82,7 iken kadınlarda yüzde 69,4 olarak gerçekleşti.

e-Devlet hizmetlerini kullanan bireylerin oranı yaş grubuna göre incelendiğinde, bu oranın en yüksek yüzde 93 ile 25-34 yaş grubunda, en düşük yüzde 31,3 ile 65-74 yaş grubunda olduğu görüldü.

Bireylerin e-Devlet hizmetlerini kullanım amaçları arasında yüzde 65,6 ile resmi makamlar veya kamu hizmetleri tarafından kendisi hakkında saklanan kişisel bilgilere erişme, ilk sırayı aldı. Bunu, yüzde 52,6 ile kamu kurumlarından veya kamu hizmetlerinden bir randevu alma veya rezervasyon yaptırma ve yüzde 45,7 ile kamu kuruluşlarına ait internet sitelerinden bilgi edinme takip etti.

2025 yılında yüzde 55,7 olan internet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme (e-ticaret) oranı, bu yıl yüzde 60'a çıktı. Mal, hizmet satın alma ya da sipariş verme oranı erkeklerde yüzde 63,4, kadınlarda yüzde 56,6 olarak gerçekleşti. Bu oran, en son mal, hizmet satın alma ya da sipariş verme zamanlarına göre incelendiğinde, bireylerin yüzde 48,3'ünün son 3 ayda mal veya hizmet satın aldığı ya da sipariş verdiği belirlendi.

İnternet üzerinden son 3 ayda eğitim, mesleki veya özel amaçlar için öğrenme faaliyeti gerçekleştirenlerin oranı, bu yıl geçen yıla kıyasla 5,2 puan artarak yüzde 22,9 oldu. Bu oranın, erkekler için yüzde 22,4, kadınlar için yüzde 23,5 olduğu tespit edildi.

Bireylerin yüzde 90'ı WhatsApp kullandı
En fazla kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları, yüzde 90 ile WhatsApp, yüzde 77,6 ile YouTube ve yüzde 71,1 ile Instagram olarak kayıtlara geçti. Erkeklerin en fazla yüzde 92,5 ile WhatsApp, yüzde 80,1 ile YouTube ve yüzde 71,9 ile Instagram, kadınların yüzde 87,6 ile WhatsApp, yüzde 75 ile YouTube ve yüzde 70,2 ile Instagram uygulamalarını kullandığı belirlendi.

İnternet kullanan bireylerin kullandığı internete bağlı sistem ve cihaz türlerinin sırasıyla yüzde 62 ile internet bağlantılı TV, yüzde 18,6 ile "robot süpürgeler, buzdolapları, fırınlar, kahve makineleri gibi internete bağlı ev aletleri" ve yüzde 16,7 ile "akıllı saat, internet bağlantılı spor/direnç bandı, gözlük veya kulaklıklar, güvenlik takip cihazları, internet bağlantılı aksesuarlar, internet bağlantılı giysi veya ayakkabılar" olduğu görüldü.

Son 3 ay içinde internet kullanan bireylerin cep telefonu, akıllı telefon, tablet, dizüstü veya masaüstü bilgisayar satın aldığında önemli bulduğu özelliklerin sırasıyla yüzde 89,3 ile fiyat, yüzde 74,7 ile donanım özellikleri, yüzde 69,9 ile cihazın enerji verimliliği, yüzde 69,5 ile marka, tasarım veya boyut olduğu tespit edildi.

Küçükçekmece'de İETT otobüsüne çarpan otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti

Küçükçekmece'de bir otomobilin İETT otobüsüne çarpması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi

05.08.2026 09:21:00
AA
 
Küçükçekmece'de İETT otobüsüne çarpan otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti
Küçükçekmece'de İETT otobüsüne çarpan otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti

D-100 kara yolu Edirne istikametinde sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 34 BLN 100 plakalı otomobil, İETT otobüsüne arkadan çarptı.

İhbar üzerine bölgeye itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada otomobilde sıkışan 3 kişi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle bulundukları yerden çıkartıldı.

Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 3 kişi, müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Kaza nedeniyle kara yolu trafiğe kapatıldı.

Otomobil ile İETT otobüsünün yoldan kaldırılması için çalışma başlatıldı. 

Erdal Beşikçioğlu'nun esrar testi pozitif çıktı

Etimesgut Belediyesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında yapılan ihbarlar üzerine kan, idrar ve saç örnekleri alınan Erdal Beşikçioğlu'nun esrar testinin pozitif çıktığı öğrenildi

04.08.2026 14:55:00
İhlas Haber Ajansı
 
Erdal Beşikçioğlu'nun esrar testi pozitif çıktı
Erdal Beşikçioğlu'nun esrar testi pozitif çıktı
Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığının Etimesgut Belediyesine yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, hakkında yapılan ihbarlar üzerine kan, idrar ve saç örnekleri alınan tutuklu Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu'nun esrar testinin pozitif çıktığı öğrenildi.

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığınca Etimesgut Belediyesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu hakkında yapılan ihbarlar üzerine uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığının tespitine yönelik kan, idrar ve saç örnekleri alındı. Yapılan incelemeler sonucunda Beşikçioğlu'nun esrar testinin pozitif çıktığı öğrenildi.

Öte yandan, Beşikçioğlu'nun 2014 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede esrar kullandığını kabul ettiği ve "esrar içtiğim için pişmanım, bir daha kullanmayacağım" şeklinde beyanda bulunduğu öğrenildi.

Bahçeli'den 'çerçeve yasa'ya imza


 
 
MHP lideri Bahçeli, "Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında hazırlanan kanun teklifini imzaladı. Yasanın içeriği ise resmi kanallar yoluyla henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. 
 

04.08.2026 14:26:00 / Güncelleme: 04.08.2026 14:44:30
HABER MERKEZİ/AA
 
 Bahçeli'den 'çerçeve yasa'ya imza
 Bahçeli'den 'çerçeve yasa'ya imza

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında yapılacak "çerçeve yasa" teklifine imza verdi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AK Parti Grup Başkanlığına gelerek, MHP Genel Başkanı Bahçeli, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Grup Başkanvekili Filiz Kılıç ve kendisinin imzalarını teslim etti.

Gün içerisinde, diğer MHP milletvekillerinin de kanun teklifine imza atması bekleniyor.

Yeni Parti'nin kuşkuları var

Öte yandan Yeni Parti Grup Başkanvekili Murat Emir, dün Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "AK Parti'nin veya Cumhur İttifakı'nın bu çerçeve yasayı nasıl getireceğini bilmiyoruz. Ama olması gereken eğer ana muhalefetin veya diğer partilerin de katkısı alınmak isteniyorsa, onun Meclis usullerine uygun bir şekilde uygun yöntemlerle yapılması gerekir. Ama şu ana kadar o ciddiyeti ve nezaketi görmüş değiliz" dedi.
Emir, süreçlerin daha katılımcı, şeffaf ve açık olması gerektiğini her defasında vurguladıklarını belirtti.

Taslak muhalefete gösterilmedi

Taslağın üzerinde çalışacak, konuşacak, katkı verecek bir sürecin kendilerine tanınmadığını dile getiren Emir, şunları söylemişti: "Görmediğimiz bir yasa taslağına açıktan, bırakın altına imza atmayı, destek olup olmamayı söylememiz akla aykırıdır. Böyle bir şeyi elbette ki yapamayız. Sadece çerçeve terör yasasını getirelim ama diğer yanıyla demokratikleşme, adalet bir kenarda kalsın, kayyum uygulamaları aynen devam etsin, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamaya devam etsinler, onlar birilerini bir şekilde siyasete sokmaya çalışırken veya affetmeye çalışırken aynı zamanda seçilmiş belediye başkanları tutukluluk adı altında fiilen cezaevinde tutulmaya devam edilsin. Elbette ki bu bütün vicdanları kanatacaktır."

AK Parti'den görüşme talebi gelmedi

Emir, bir gazetecinin "AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in çerçeve yasa teklifiyle görüşme talebini net olarak geri çevirdiniz yani?" ifadeleri üzerine, "Biz görüşme talebini geri çevirmedik. Böyle bir görüşme talebi olması gerektiği gibi gelmediği için olması gerektiği gibi isteğin oluşmasını bekleriz" cevabını verdi.

AK Parti yarın toplanıyor
 
Öte yandan AK Parti, yarın TBMM'de yapacağı kapalı grup toplantısında Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni ele alacak. Bilgilendirmeyi AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala yapacak.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.