Çiftçinin gayreti takdire şayan
Türkiye'de yeşil soğanın en çok üretildiği illerin başında gelen Mersin'de hasadına başlanan ürün Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. Çiftçi Dinçer Boz, 20 yıldan bu yana soğan yetiştirdiğini, bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle ürünü taşıma yöntemle suladıklarını söyledi.
11.01.2022 23:48:00





Ekiminden toplanmasına ve çamurundan temizlenmesine kadar zahmetli bir sürecin ardından yeşil soğan tezgahlardaki yerini alıyor. Toroslar ilçesine bağlı Kaşlı, Düğdüören ve Dorukkent mahalleleri sakinlerinin geçim kaynağı olan yeşil soğanda hasat başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan aileler, yaklaşık 2 ay önce ekilen ve olgunlaşan ürünleri, dirgen yardımıyla ya da elle çekerek topluyor. Çamur içerisindeki soğanlar, tarlaların köşesinde oluşturulan yıkama havuzlarında temizleniyor. Deste haline getirilen yeşil soğanlar, kasalara yerleştirilerek tüccarlar aracılığıyla Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor.
Yüzlerce ailenin geçim kaynağı
Kaşlı Mahallesi Muhtarı Ruşen Kartal, mahalledeki ailelerin geçim kaynağının yeşil soğan olduğunu söyledi. Yeşil soğanın hasadıyla mahallede de hareketliliğin başladığını aktaran Kartal, "Yeşil soğan hasadı zor. Yağmurda, çamurda zoru başarıyorlar" diye konuştu. Üreticilerden Celal Boz da bu yıl hem verimin hem de fiyatın kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Üretici Dinçer Boz da 20 yıldan bu yana soğan yetiştirdiğini, bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle ürünü taşıma yöntemle suladıklarını aktardı. Verimli bir yıl olduğunu, emeklerinin karşılığını aldıklarını kaydeden Boz, "Sabah erkenden geliyoruz, soğanı çekiyoruz, soyuyoruz, yıkıyoruz. Daha fazla soğan üretmek istiyoruz. Buraya su geldiğinde daha çok verim alabiliriz" diye konuştu. Yeşil soğan Mersin'in yanı sıra Bilecik'te de üretiliyor. YENİ MESAJ / AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.