logo
03 HAZİRAN 2025

Çin modeli hakkında bir inceleme -II-

23.12.2021 00:00:00

Kaldığımız yerden devam edelim…

Devletlerin vazifesi halklarının emeğini yabancıların rahatı için harcamak değil kendi rahatlarını sağlamak olduğu anlayışını kabul eden Çin bugünlerde ülkesindeki yoksulluğu bitirmiş ve asgari ücretini 360 dolar seviyelerine kadar çıkartmış durumda.

Bunun yanında 2010'lu yıllarda atılan bir takım seri adım ile Çin uluslararası ticaretinde milli paralar ile ticaret yapmaya başladı. Amerikan doları ile yapılan her türlü ticaretin sadece Amerika Birleşik Devletleri'ne kâr getireceği, dolayısıyla ABD'siz ve dolarsız bir ticari hayatın ülkelerin kendilerine kâr getirebileceği görüşü ile bu adımları attığını açıkça görüyoruz. Bakıldığında Avustralya, Brezilya, İran, Japonya, Rusya, Venezuela gibi ülkelerle yapılan milli paralarla ticaret anlaşmaları da dolarizasyona yürüyüş ve dolar hakimiyetini kırmak noktasında yapılan büyük çalışmalar.

2022 yılında asgari ücretin 4.250 TL olacağı açıklandı ve bu rakamın 240 dolardan daha az bir değer sakladığını ifade etmiştik. Çin'de ve dünyada yaşanan tüketim eksenli bu büyüme arzusu, sanal büyümelerden sakınan ve gerçek büyümelere ulaşmayı başaran bu modelin peşinde olmadığımız ortada. Biz, Çin'in 20 yıl önce sürünen, ABD'nin ve Avrupa'nın işçisi olduğu, kendi iradesini kaybetmiş, ülkesindeki aç insanı doyurabilmek için dış politikada iradesiz ve omurgasız davranmak zorunda kalan modelini benimsiyoruz. Bu yanlıştan bir an evvel dönmek lazımdır.

Ülkemizin refah ve imkanlara kavuşmasını, insanca yaşamak için kaliteli gıdayı, güzel bir evi, ay başı maaşın aynı gün yok olmadığını görmek ve yaşamak istiyorsak bir model aramalıyız ve bu model Milli Ekonomi Modeli'nden başka bir model olmamalıdır. 

Çin'in kalkınma planını oluşturan ve Çin Devlet Başkanı'nın "iç tüketimsiz büyüme gerçek olamaz" çıkışı açıkça Milli Ekonomi Modeli'nin yani Prof. Dr. Haydar Baş Bey'in ayak izleridir. Zira 2005 yılında modelin ilk kongresine katılan Rusya Bilimler Akademisi profesörlerinin modele hayranlığı, bu model üzerinden Rusya hükümetine tavsiyeler verilmesi, daha sonra 2013 yılında Prof. Dr. Haydar Baş Bey'in Rus Parlamentosu'na davet edilişi… Bu süreç ve Milli Ekonomi Modeli iyi okunduğunda atılan adımların ne kadar doğru adımlar olduğu ve bu adımların müsebbibinin bir Türk evladı olan Haydar Baş olduğu açıkça ortadadır. 

Prof. Dr. Haydar Baş Bey'in görüşü dışında iktisat literatüründe tüketimi kaynak olarak gören bir anlayış yoktur. Bunun yanında ülkelerin milli paraları ile ticaret yapması gerektiği görüşü Bretton Woods sistemi ile 100 yıldır aksine yürütülen düzeni ters düz eden bir görüştür. Daha önce bahsettiğimiz gibi Rusya ile Çin arasında kabul edilen ticaret anlaşması ile Haydar Hoca'nın görüşü dünyaya hakim olmuştur. 

Bugün Çin modeli olarak uygulanmaya çalışılan modelin Haydar Baş Bey'in Milli Ekonomi Modeli olan son 15 yılına ait model olsaydı buna çözüm diyebilirlerdi. Ancak bu çözümü de uygulayabilecek iradeye sahip olduklarını düşünmüyoruz. Bugün Çin modeli olarak zikredilen model bu değil. Çin'in Milli Ekonomi Modeli'nden evvel uygulamaya çalıştığı aç insanını doyurmak için bir çukurda debelendiği eski Çin Modeli çözüm olarak görülüyor. Bunun çözüm olmadığı ve olamayacağını Çin bile gördü ve bu modelden döndü ancak bizim yöneticilerimiz milletin eskisine talip oluyor. Gelin bu işi Model'in gerçek sahibi olan kişilerle çözelim ve Milli Ekonomi Modeli'ne dönelim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu çözüme gelmesi zaruridir.

Ne Çin modeline, ne de ABD modeline ihtiyacımız var. Tek çözüm Bir Türk evladının Modeli'ne gelmek ve çözmek için çabalamaktır.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Abdülkadir Mısır / diğer yazıları
Sonuç üçüncü turda geldi
Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi
Bolu'da ağır taşıtların geçişine izin yok
Valilik açıkladı
"Bir kaybımız var inşallah canlı olarak ulaşırız"
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım'dan açıklama
CHP lideri TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
'Bugünkü mağdurlar yarının iktidarıdır'
2.5 milyar sterlin hala bloke!
İngeltere'den Abramovich'e tehdit
İşte resmi vakfe günü
Arafat'a çıkışlar yarın başlıyor
Üniversite artık ilgi çekmiyor mu?
YKS'ye başvuran sayısında şok düşüş
Bıçağı yanlış bileyleme risk sebebi
Kurban öncesi uzmanından önemli uyarı!
Yollar göle döndü
Trabzon'u sağanak vurdu
Yardım kuyruğundaki insanları katlediyorlar
Tarih böyle adi bir millete tanık olmadı
Eski Bakan Nebati gibi konuştu
Bakan Şimşek'in de gözleri parlıyor
Maaşta özel sektör ikiye katlanıyor
Belediyeler yolunacak kaz olarak mı görülüyor?
Memur ve emeklileri ilgilendiriyor
5 aylık enflasyon farkı netleşti
TÜİK ile ENAG arasında uçurum var
ENAG'a göre enflasyon yüzde 71.23
Sonuç üçüncü turda geldi
Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi
Bolu'da ağır taşıtların geçişine izin yok
Valilik açıkladı
"Bir kaybımız var inşallah canlı olarak ulaşırız"
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım'dan açıklama
CHP lideri TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
'Bugünkü mağdurlar yarının iktidarıdır'
2.5 milyar sterlin hala bloke!
İngeltere'den Abramovich'e tehdit
İşte resmi vakfe günü
Arafat'a çıkışlar yarın başlıyor
Üniversite artık ilgi çekmiyor mu?
YKS'ye başvuran sayısında şok düşüş
Bıçağı yanlış bileyleme risk sebebi
Kurban öncesi uzmanından önemli uyarı!
Yollar göle döndü
Trabzon'u sağanak vurdu
Yardım kuyruğundaki insanları katlediyorlar
Tarih böyle adi bir millete tanık olmadı
Eski Bakan Nebati gibi konuştu
Bakan Şimşek'in de gözleri parlıyor
Maaşta özel sektör ikiye katlanıyor
Belediyeler yolunacak kaz olarak mı görülüyor?
Memur ve emeklileri ilgilendiriyor
5 aylık enflasyon farkı netleşti
TÜİK ile ENAG arasında uçurum var
ENAG'a göre enflasyon yüzde 71.23
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.