Açıkta satılan yiyeceklere dikkat
Açıkta satılan gıdaların, bulaşıcı hastalıklar için uygun ortamlar olduklarını kaydeden Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti: "Çocukların bu tür gıdalardan uzak durmasını sağlayacak önlemler alınmalı. Belediyeler ve okul yöneticileri, okul çevrelerinde yiyecek-içecek satılan yerleri sürekli gözetlemeli, çocukların besin değeri düşük, açıkta satıldığından dolayı risk oluşturan gıdalardan uzak durmaları sağlanmalı. Ayrıca, kantinlerde de besin değeri yüksek gıdaların satılması için çaba gösterilmeli."
Aile ve öğretmenlere çağrı
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz ise aileler ve öğretmenlere, çocukları boş enerji kaynağı yiyecekler yerine, gerçek enerji kaynaklarını tüketmeye yöneltmeleri çağrısında bulundu. "Çocukların boş enerji kaynağı olan şeker ve tatlılar yerine süt, ayran, taze meyve suları, sandviç ve poğaçayı tercih etmeleri sağlanmalı" diyen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Çocukların fiziksel, zihinsel, büyüme ve gelişmelerinin sağlıklı olabilmesi için, yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekiyor. Çocuklar günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli. Meyve yemeli ya dataze meyve suyu içmeli. Sağlıklı fiziksel ve ruhsal gelişim için bu mutlaka yapılmalı. Çocuğuna süt iç, meyve ye, taze meyve suyu iç diyen anne ve babalar, bunları söylerken örnek de olmalılar ve istediklerini önce yapmalılar. Ailenin bu konudaki duyarlılığı, çocuklarının boş enerji kaynaklarına ve açıkta satılan gıdalara yönelmelerini önler."