Çocuk odalarını depreme nasıl hazır hale getirilir?
Soyserin Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Soyserin, depremlerde evlerdeki mobilyaların da yaralanmalara ve can kayıplarına yol açtığına işaret ederek, özellikle bebek, çocuk ve genç odalarındaki mobilyalar çerçevesinde alınması gereken önlemleri anlattı.
07.03.2023 11:52:00





Hepimizi yürekten sarsan büyük deprem felaketi, evlerde alınması gereken önlemleri de bir kez daha gündeme getirdi. Deprem gibi afetlerde binalar kadar evlerdeki mobilyalar da yaralanmalarda ve can kayıplarında rol oynayabiliyor. Lajivert ve Ritmik markalarının üreticisi konumundaki Soyserin Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Soyserin; özellikle bebek, çocuk ve genç odalarındaki mobilyalar çerçevesinde alınması gereken önlemleri anlattı.
Mobilyaları mutlaka sabitleyin!

"Bebek, çocuk ve genç odalarında depreme karşı güvenli alanlar oluşturmak için öncelikle mobilyaların deprem anında devrilmelerini engelleyecek şekilde doğru yerleşim yapılması şart" diyen Soyserin, mobilyaların duvarlara veya diğer sabit yapısal unsurlara sıkıca tutturulmuş olmasının gerekliliğini vurguladı. Soyserin, şunları söyledi: "Sabitleme işleminde kullanılan malzeme de bu açıdan çok önemli ve belirli periyotlarda bu sabitlemelerin kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra odada yer alan aksesuar veya oyuncaklar ya dolaplara kaldırılmalı ya da düşmeyecek şekilde yerleştirilmeli. Bebek odaları için de ayrıca afet anında kolayca ulaşılabilecek bir deprem çantası hazırlanmalı. Çantada; bebek maması, biberon, 1 litre su, bebek bezi, ilaç, tulum, battaniye, kolonya, ıslak ve kuru mendil gibi bebeğin temel ihtiyaçlarının yanı sıra psikolojisini korumak için de bir adet oyuncak yer almalı. Daha büyük yaştaki çocuklar ve gençler için de benzer acil durum çantaları hazır edilmeli. Önceden hazırlanacak acil durum planı ve aile bireylerinin deprem esnasında yapması gerekenler, çocuğa bir oyun gibi gösterilerek önceden öğretilmeli ve çocuğun bunu kavraması sağlanmalı. Bu püf noktaları, genç ve çocuk odalarında depreme karşı güvenli alanlar yaratmak için kullanılabilir ve deprem esnasında güvende olunması sağlanabilir. Özellikle bebekler, 3 yaşlarına kadar tehlikeleri fark etmede güçlük yaşayabiliyor ve yavaş hareket ettikleri için de eşya devrilmesi gibi durumlarda riskli bölgeden uzaklaşmakta ağır kalabiliyor. Bu nedenle olumsuz durumlarla karşılaşmamak için bebek ve çocuk odalarının dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Bebeklerin beşiklerini, üzerine dolap ve benzeri mobilyaların devrilebileceği noktalardan uzak tutmak, alınması gereken ilk önlemdir."
Beşiği pencere önüne koymayın
Soyserin'e göre; beşiklerin yakın çevresinde, beşikten daha yüksek bir mobilya, eşya ya da obje bulunmaması da devrilme riskini ortadan kaldıran önlemlerden biri. Aynı şekilde çocukların yatakları ve bebek beşikleri, camların kırılma olasılığına karşı pencerelerin hemen önüne de yerleştirilmemeli. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.