Çocuklarda yemek yeme problemleri nasıl çözülebilir?
Uzmanlar, çocuklarda görülen yemek yeme problemlerinin çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini belirtiyor
25.10.2024 11:46:00
Yenal Arman
Yenal Arman





Uzmanlar, çocuklarda görülen yemek yeme problemlerinin çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bu problemler arasında çok az veya aşırı yemek yeme, seçici yeme, pütürlü gıdaları yiyememe, farklı tatları reddetme, çiğnememe ve yiyecekleri uzun süre ağızda tutma gibi davranışlar bulunuyor.
Duyusal hassasiyetler, bu tür yemek yeme sorunlarının temelinde yatabilir. Tat ve dokunma duyusuna karşı hassas olan çocuklar, yemeğin dokusuna, sertliğine, sıcaklığına, keskin tatlara ve yoğun baharatlı yiyeceklere tepki gösterebilirler. Kokuya karşı hassasiyet gösteren çocuklar ise yemeğin kokusuna tepki vererek yemeyi reddedebilirler. Görsel hassasiyetler de yemeğin görüntüsüne karşı tepki, aynı renkteki yiyecekleri tercih etme ve farklı yiyeceklerin birbirine karışmasına karşı seçici yeme davranışına yol açabilir. Ayrıca, proprioceptif ve interoception sistemlerindeki düşük duyusal eşik, çocuklarda doyma sinyaline karşı hassasiyet ve buna bağlı olarak yeme reddi davranışına neden olabilir.
Ebeveynler için çocuklarda seçici yeme davranışı oldukça endişe verici olabilir. Bu noktada, ebeveynlerin çocuklarının farklı tatları reddetmesinin duyusal gelişimdeki sınırlılıklardan kaynaklanabileceğini göz önünde bulundurması önemlidir. Ebeveynlerin, çocuklarının isteklerini takip etmeleri ve yeme düzeni açısından onlara örnek olmaları gerekir. Çocuğun yemesi gereken yiyecekleri uygun bir sofra düzeni içerisinde, çocuğun yanında eşlik ederek yemeleri, çocuğun farklı tatları deneyimlemesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, yemek esnasında çocuklara farklı seçenekler sunmak, yemeği seçmelerine izin vermek ve ekran karşısında olmadan, aileyle birlikte uygun bir masa düzeninde farklı tatları deneyimlemelerini sağlamak süreci destekleyecektir.
Duyusal hassasiyetler, bu tür yemek yeme sorunlarının temelinde yatabilir. Tat ve dokunma duyusuna karşı hassas olan çocuklar, yemeğin dokusuna, sertliğine, sıcaklığına, keskin tatlara ve yoğun baharatlı yiyeceklere tepki gösterebilirler. Kokuya karşı hassasiyet gösteren çocuklar ise yemeğin kokusuna tepki vererek yemeyi reddedebilirler. Görsel hassasiyetler de yemeğin görüntüsüne karşı tepki, aynı renkteki yiyecekleri tercih etme ve farklı yiyeceklerin birbirine karışmasına karşı seçici yeme davranışına yol açabilir. Ayrıca, proprioceptif ve interoception sistemlerindeki düşük duyusal eşik, çocuklarda doyma sinyaline karşı hassasiyet ve buna bağlı olarak yeme reddi davranışına neden olabilir.
Ebeveynler için çocuklarda seçici yeme davranışı oldukça endişe verici olabilir. Bu noktada, ebeveynlerin çocuklarının farklı tatları reddetmesinin duyusal gelişimdeki sınırlılıklardan kaynaklanabileceğini göz önünde bulundurması önemlidir. Ebeveynlerin, çocuklarının isteklerini takip etmeleri ve yeme düzeni açısından onlara örnek olmaları gerekir. Çocuğun yemesi gereken yiyecekleri uygun bir sofra düzeni içerisinde, çocuğun yanında eşlik ederek yemeleri, çocuğun farklı tatları deneyimlemesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, yemek esnasında çocuklara farklı seçenekler sunmak, yemeği seçmelerine izin vermek ve ekran karşısında olmadan, aileyle birlikte uygun bir masa düzeninde farklı tatları deneyimlemelerini sağlamak süreci destekleyecektir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.