Coğrafi işaretlerin lideri kebap!
Tüm dünyada güçlü bir gelir kaynağı olan coğrafi işaretli (Cİ) ürünler, hem üreticiler hem de tüketiciler açısından büyük bir güvence. Eşdeğerlerine göre 2.2 kat daha pahalıya satılan coğrafi işaretli ürünler, ülke ekonomisi kadar bölgesel tanıtım açısından da son derece önemli





EYÜP KABİL/DETAY HABER
Coğrafi İşaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bölgesi ya da ülkesi ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.
Bu işaret hem bölge insanının emeğine hem de tanıtımına ve imajına değer katıyor. Ülkemizde 2.500'e yakın ürün coğrafi işaret özelliği taşıyor. Türkpatent'in son 5 yıllık verilerine göre, Türkiye'de 2015-2019 yılları arasında coğrafi işaret başvurularındaki toplam sayı 588'e ulaştı.
Son 5 yıl içinde coğrafi işaretleme başvurularındaki en parlak dönem 2017 yılı olurken, 22 başvuru ile Gaziantep başı çekiyor.
Başvuruların yüzde 90'ı gıda üzerine yapılırken, alınan coğrafi işaretlerin aynı oranda gıdada olduğu görülüyor. Baldan meyve sebzeye, zeytinyağından çorba ve tatlılara kadar uzayan listede liderlik ise kebabın…
Birinci Şanlıurfa, ikinci Gaziantep
Verilere göre, 2015-2019 yılları arasında yapılan 588 başvurudan 300'e yakını yani yaklaşık yüzde 45'i tescillendi. En çok tescil, başvuruların en yüksek olduğu 2017'de yapıldı. Şanlıurfa 27 coğrafi işaret sahipliği ile birinci olurken, onu 20 coğrafi işaret ile Gaziantep takip etti.
Her iki ilin de başvurularının neredeyse tamamı yöresel yemekler, meyve sebzeler üzerine olurken, büyük çoğunluğu kebap çeşitleri oluşturuyor.
Şanlıurfa'nın haşhaş kebabı, ciğer kebabı, kazan kebabı, soğan kebabı ve patlıcan kebabının yanında Gaziantep'in baklavası, katmeri, meyan şerbeti, narı, yuvalaması ve lahmacunu listede en çok dikkat çekenler arasında.
Bölgesel güç Karadeniz'de
Son 5 yılın analizine göre; en çok coğrafi işarete sahip olan bölgeler arasında ilk sırada (58) Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu (58) bulunurken, bu iki bölgeyi sırasıyla Doğu Anadolu (31) ve İç Anadolu (35), Ege (29), Marmara (32) ve Akdeniz (26) takip ediyor.
Gıdadan sonra en çok başvuru ve tescil dokuma, halı ve kilimlerde oldu. Öte yandan Türkiye'de Avrupa Birliği tescilli sadece 3 ürün bulunuyor. Bundan 6 yıl önce tescil edilen ilk ürün Antep baklavası olurken, bunu Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı izliyor.