logo
19 TEMMUZ 2025

Covid, kalıcı hasar bırakabilir

Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, "Covid-19 nedeniyle tedavi gören hastaların taburculuk sonrası dispne, öksürük, göğüs ağrısı şikayetlerinin devam ettiğini biliyoruz" diye konuştu

12.02.2021 03:57:00
Covid, kalıcı hasar bırakabilir
Covid, kalıcı hasar bırakabilir
Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, "Covid-19 bağlı, akciğer tutulumu ön planda olan, hastanede yatarak tedavi gören hastaların taburculuk sonrası; dispne, öksürük, göğüs ağrısı şikayetlerinin devam ettiğini biliyoruz. Yine taburculuk sonrası 30 günde halsizlik ve güçsüzlük (yüzde 49), 60 günde (yüzde 40) oranla devam etmektedir" dedi.
Covid-19 sebebiyle tedavi görüp taburcu olan hastalarda Covid-19'a bağlı olarak meydana gelen sağlık sorunları hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, "Covid-19 bağlı, akciğer tutulumu ön planda olan, hastanede yatarak tedavi gören hastaların taburculuk sonrası; dispne (yüzde 43), öksürük (yüzde 43), göğüs ağrısı (yüzde 42) şikayetlerinin devam ettiğini biliyoruz. Yine taburcu sonrası 30 günde halsizlik ve güçsüzlük (yüzde 49), 60 günde (yüzde 40) oranla devam etmektedir " dedi.

Covid-19'un akciğerle etkileri

Covid-19'a bağlı akciğerlerde ; Kronik öksürük, bronş hiperaktivitesi, bronşektazi, organize pnömöni, pulmoner fibrozis, pulmoner hipertansiyon, solunum yetmezliği, kronik tromboembolik hastalık gelişebildiğini hatırlatan Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, özellikle Covıd-19 nedeniyle, hastanede yoğun bakımda takip edilen, akciğer tutulumu ön planda olan hastalarda, korona virüs alveol epitelini hedef alarak harabiyete neden olduğunu söyledi.
Şahin, "Uzm. Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, "Bu da pulmoner fibrozis neden oluyor. İleri yaşlarda alveol epitel hücrelerinin tamir mekanizmasındaki sorunlar nedeniyle fibrozis (akciğerlerin sertleşmesi) kalıcı olabilmektedir. Bu hastalarda İPF'e benzer radyolojik bulgular görülebilir. Fibrozise neden olan faktör yüksek basınçlı ventilasyona bağlı barotravma olarak düşünülmektedir" dedi.

Halsizlik, göğüs ağrısı devam ediyor

Covid-19 bağlı, akciğer tutulumu ön planda olan, hastanede yatarak tedavi gören hastaların taburculuk sonrasında görülen rahatsızlıkları ise Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin şu şekilde açıkladı: "Dispne (yüzde 43), öksürük (yüzde 43), göğüs ağrısı (yüzde 42) şikayetlerinin devam ettiğini biliyoruz. Yine taburcu sonrası 30 günde halsizlik ve güçsüzlük (yüzde 49), 60 günde (yüzde 40) oranla devam etmektedir. Covid-19 bağlı akciğer tutulumu olan hastaların tedavi sonrası post covid (Covid-19 sonrası dönem) döneminde, baktığımız zaman bilgisayarlı tomografi çalışmasında 24 gün sonunda yüzde 94 vakada ağırlıklı olarak buzlu cam ve sekel değişiklikler görülebiliyor. 3. ayda bakılan bilgisayarlı tomografide ise yüzde 71 oranında intertisyel kalınlaşmalar görülebiliyor."

Solunum fonksiyonlarına etkileri

Covid-19'un solunum yolları fonksiyonlarını etkilediğini belirten Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, "En sık restiriksiyon (DLCO ve akciğer volümlerinde azalma). Yaklaşık yarısında taburculuktan (20-34. günlerde) DL düşük. Orta şiddette COVID-19 olgularında 6 haftada yüzde 42 DLCO, yüzde 22 egzersiz kapasitesinde düşüş var. Bazen semptom olmadan da 3. ayda spiometride yüzde 25 patoloji olabiliyor" açıklamalarında bulundu.

Hasta takip süreci

Akciğer tutulumu ile seyreden tedavisi tamamlanan, taburcu edilen hastalarda takip süreci hakkında Uzm. Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin : "Tedavi bitiminden 6 hafta – 3 ay sonra hasta kontrole çağrılmalı, takip vizitinde; Hemogram, koagülopati testleri, D-dimer, ProPNP, P.A akciğer (gerektiğinde HRCT, BTPA), Spirometri, akciğer volümleri, difüzyon kapesitesi, Saturasyon-AKG, 6 dk yürüme testi, EKG (gerektiğinde EKOKARDİYOGRAFİ), Yaşam kalitesi anketleri uygulanmalıdır. .Radyolojik iyileşme için optimal zaman 2 hafta olduğu için Covid olgularında 3. ayda kontrol P.A Akciğer grafisi ya da HRCT çekilmesi uygun olur" dedi.

'4-6 hafta sonra hasta kontrole çağrılmalı'

"Akciğer tutulumu hafif-orta şiddette olan hastalarla, ağır Covid-19 pnömonisi ile yoğun bakımda takip edilmiş hastaların, taburcu sonrası değerlendirilmesine ayrı olarak dikkat etmeliyiz" diyen Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Yurdanur Eryılmaz Şahin, "Yoğun bakımdan taburcu olan hastalarımızı 4-6 hafta sonra mutlaka, kontrole çağırmalıyız. Hasta çağrıldıktan sonra; P.A Akciğer grafisi istenir.
Nefes darlığı sorgulanır (spirometri, difüzyon testi, 6 dk yürüme testi). Oksijen saturasyon takibi: uzun süreli oksijen testi. Ekokardiyografi, pulmoner emboli araştırması, çıkarabiliyorsa balgam testi analizi ve sikososyal destek sağlanmalı. Bununla birlikte; Ağır Covid-19 pnömonisi ARDS sonrası yoğun bakımdan taburcu olan hastalarda, kilo ve kas kayıpları gelişmesi durumunda kapsamlı değerlendirme yapılarak, koşullara uygun olması durumunda multidisipliner kapsamlı pulmoner rehabilitasyon programı yapılandırılmalıdır" dedi. İHA



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
YKS sonuçları açıklandı
Tercihler 30 Temmuz-11 Ağustos arasında
ABD temsilcisi Barrack Lübnan'a gidecek
Amaç, Hizbullah'ı silahsızlandırmak
İlginç bir karşılaştırma
Şimdi kim kimi kıskanacak?
Vatandaşların bankalara borcu tırmanışta
Kredi kartı borcu, tüketici borcunu yakalamak üzere
İşte Türkiye'nin sırası!
Avrupa'da en uzun çalışma süresi Hollanda'da
Adıyaman Belediye Meclisi Başkan Vekilini seçti
CHP'nin adayı Ufuk Bayır 22 oy aldı
Taş üstünde taş kalmadı
İsrail Gazze'nin yüzde 88'ini yıktı
Meclis komisyonu için ilk toplantı
İYİ Parti üye vermeyecek
Lula'dan Trump'a şok suçlama
'Bize şantaj yapıyor'
Putin buna çok kızacak
AB yaptırım paketini onayladı
İsrail'e silah taşıyor!
Gemi o limana uğrayacak
Tatar'dan diyalog mesajı
Diyalogdan kaçmıyoruz, ama...
Soruşturma açıldı
Tüm alışveriş onlardan geçiyor
TOBB haziran verilerini açıkladı
Kurulan şirket sayısı azaldı
45 yıl isteniyor
İzmir operasyonunda iddianame hazırlandı
YKS sonuçları açıklandı
Tercihler 30 Temmuz-11 Ağustos arasında
ABD temsilcisi Barrack Lübnan'a gidecek
Amaç, Hizbullah'ı silahsızlandırmak
İlginç bir karşılaştırma
Şimdi kim kimi kıskanacak?
Vatandaşların bankalara borcu tırmanışta
Kredi kartı borcu, tüketici borcunu yakalamak üzere
İşte Türkiye'nin sırası!
Avrupa'da en uzun çalışma süresi Hollanda'da
Adıyaman Belediye Meclisi Başkan Vekilini seçti
CHP'nin adayı Ufuk Bayır 22 oy aldı
Taş üstünde taş kalmadı
İsrail Gazze'nin yüzde 88'ini yıktı
Meclis komisyonu için ilk toplantı
İYİ Parti üye vermeyecek
Lula'dan Trump'a şok suçlama
'Bize şantaj yapıyor'
Putin buna çok kızacak
AB yaptırım paketini onayladı
İsrail'e silah taşıyor!
Gemi o limana uğrayacak
Tatar'dan diyalog mesajı
Diyalogdan kaçmıyoruz, ama...
Soruşturma açıldı
Tüm alışveriş onlardan geçiyor
TOBB haziran verilerini açıkladı
Kurulan şirket sayısı azaldı
45 yıl isteniyor
İzmir operasyonunda iddianame hazırlandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.