Demokratik hanedanlığın sonu
Petrol ve maden zengini Gabon'da Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Ali Bongo askeri darbeyle görevinden uzaklaştırıldı. Bongo ailesinin Fransa'daki mal varlıkları ve bunların yasa dışı yollarla edinilmesinde Fransız şirketlerinin oynadığı rol gündem oldu.
31.08.2023 17:48:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Orta Afrika ülkesi Gabon'da Çarşamba günü sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu. Kendilerine "Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" ismini veren askerler, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı. Ülkede geçiş hükümetinin liderliğine Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema getirilmişti.
Maden ve doğal kaynak zengini
Gabon; petrol, doğal gaz, elmas, uranyum, altın, kereste ve demir cevheri açısından zengin bir ülke... Ancak ülkedeki doğal kaynakları çoğu Fransız olmak üzere yabancı şirketler çıkarıyor. Bongo ailesi de doğal kaynakları halkın refahını arttırmak yerine şahsi çıkarları için kullanıyor. Nitekim Fransız Liberation gazetesi, Bongo ailesinin Fransa'daki emzalsiz taşınmaz mülklerini ve bunların yasa dışı yollarla edinilmesini gündeme getirdi. Gazetenin haberine göre, Fransız yargıçların uzun süre yaptıkları araştırmalar sonucu Bongo ailesinin bu ülkedeki mülklerinin çoğunun Gabon'da faaliyet yürüten Fransız petrol şirketi Elf-Total'in verdiği rüşvetle alındığı tespit edildi. Bir süredir "haksız kazançları" araştıran yargıçlar, Gabon'da 1967'de yönetime gelen Cumhurbaşkanı Omar Bongo ile yönetimi düne kadar elinde tutan Ali Bongo ve çocuklarının Fransa'da çok sayıda taşınmaz mülk satın aldığını ortaya koydu. Mahkeme kaynaklarına göre, Bongo ailesinin başta Paris'in turistik semti Şanzelize olmak üzere ülkenin seçkin birçok bölgesinde 28 taşınmaz mülkü bulunuyor ve bu mülkler başta Fransız Elf-Total'in olduğu, çoğunlukla petrol şirketlerinden alınan rüşvet ve yolsuzluk paralarıyla elde edildi.
Paris'in değerli mülkleri
Paris'in 7'nci semtinde bakanlık ve büyükelçiliklerin olduğu bölgede Bongo ailesine ait 5 bin 400 metrekarelik alanı kaplayan lüks konak bulunuyor. Bunun yanı sıra Paris'in önemli bölgelerinde "Bongo Hanedanı"na ait çok sayıda lüks daire mevcut. Bongo ailesi, ayrıca Fransız Riviera'sında da emsalsiz çok sayıda lüks villanın sahibi.
Paha biçilemiyor
Bongo ailesinin mal varlığına ilişkin Paris'te 2022'de açılan adli soruşturmada elde edilen veriler, bu mülkiyetlerin değerinin en az 85 milyon Euro olduğunu gösterse de emlakçılar, bu miktarın gerçek değerlerinden çok az olduğu görüşünde. Fransız emlak şirketleri, Gabon yönetimini 55 yıldan fazladır elinde bulunduran bu ailenin Fransa'daki mülkiyetlerine paha biçilemeyeceğini belirtiyor. Buna göre, Bongo ailesine ait lüks mülklerden bazılarının tek başına değeri 100 milyon Euro civarında.
Fransız basını, yakın dönemde dün darbeyle devrilen ve eşi Fransız asıllı olan Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun zamanında Paris'teki önemli mülklerinden birini diplomatik temsilciliğe dönüştürme çabasına girdiğini, bu yolla önemli mülklerini dokunulmazlık kapsamına almak istediğini iddia etmişti. Fransız yargısı, son olarak 2022'de Paris yönetimiyle mesafeli duran Bongo ve 8 kardeşi hakkında "haksız kazanç" suçlamasıyla adli süreç başlatmıştı
Bir aile saltanatının sonu
Gabon'da mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini 'hileli' yöntemlerle üçüncü kez kazanmıştı. Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde şiddet uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı. Baba Omar Bongo ilk kez 1967'de başa gelmiş, 2009'da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu. Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon'u yönetiyordu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.