Deniz marulundan hidrojen ürettiler
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü araştırmacıları Prof. Dr. Levent Çavaş, Dr. Senem Karahan Gülbay ve yüksek lisans öğrencisi Sema Doğmaz, son zamanlarda İzmir Körfezi'nde çevre kirliliği oluşturan Ulva lactucadan (deniz marulu) çevre dostu hidrojen elde etmeyi başardı





İzmir Körfezi, son yıllarda mevsimsel olarak deniz marulu olarak bilinen Ulva lactuca baskınlarıyla karşı karşıya kalıyor. Özellikle Bostanlı ve İnciraltı kıyılarında görülen deniz marulu görüntü kirliliğine neden olurken, yaşanan çürümeler nedeniyle de ortaya kötü bir koku çıkıyor. İzmirli vatandaşların rahatsız olduğu deniz marulu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Çavaş, Doç.Dr. Senem Karahan Gülbay ve yüksek lisans öğrencisi Sema Doğmaz için araştırma konusu oldu. Deniz marulu örneklerini toplayan araştırmacılar, deniz marulunu kullanarak ürettikleri nanopartiküler yoluyla çevre dostu bir gaz olarak bilinen hidrojen elde etmeyi başardı.

Diğer alg türlerine göre daha yüksek hidrojen gazı elde edildi
Hidrojen gazı çevre açısından çok önemli
Prof. Dr. Çavaş, son olarak deniz marulu gibi Türkiye'de katma değere sahip olabilecek birçok ürünün bulunduğunu ve ekonomiye katkı vermek için bu çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Öte yandan, Doç. Dr. Senem Karahan Gülbay ise elde edilen deniz marulunu kullanarak elde ettikleri nanopartikülleri çeşitlendireceklerini ve farklı hidrojen depolama malzemelerinde de deneyeceklerini belirterek hedeflerinin daha yüksek oranda hidrojen gazı etmek olduğunu ifade etti.

























































































