Devlet ithalatı kendi eliyle patlatıyor!
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Yatırım Teşvik Sistemi ile sağlanan avantajların özellikle Uzakdoğu’dan gelen dampingli ve düşük teknolojili malların ithalatını kolaylaştırdığını belirterek, "Türk Lirası’ndaki aşırı değerlenmenin ithalat konusunda yarattığı cazibe, son 12 ayda 42 milyar dolarlık da yabancı makine alımına sebep oldu" dedi.
27.07.2023 18:27:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





YENİMESAJ.COM.TR / İSTANBUL
Makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk yarısı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 14.1 milyar dolar oldu. Sektör bu yıl son haftası Kurban Bayramı tatiliyle geçen Haziran ayında eksik iş gününe rağmen, ihracatını geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 2.7 artırdı. Kilogram başına ihracat birim fiyatları 7.2 dolara kadar yükselen sektör, 6 aylık ihracat döneminde Almanya'nın ardından Rusya'da da 1 milyar dolar eşiğini aştı. En büyük 10 pazarı arasında sadece Fransa'da düşüş yaşayan sektörde Almanya'nın payı yüzde 14'e, Rusya'nın payı yüzde 10'a yaklaştı.
Yeni yatırım şart!
Para politikalarındaki sıkılaşmanın etkisiyle küresel ölçekte durgun geçen yılın ilk yarısında endüstriyel talebin yavaşladığını belirten Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türkiye'nin toplam makine ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştirdiği Avrupa'da makine teçhizat yatırımlarındaki büyümenin bütün sıkıntılara rağmen sürdürülebilirlik yatırımlarına bağlı olarak bu yıl yüzde 2.5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Küresel arz kapasitesinin altında kalan talebin sonucu olarak siparişlerin düşmesi kârların azalmasına, azalan kârlılık da yeni yatırımlar bakımından bir isteksizliğe dönüşüyor. Üretici fiyatlarının önünün alınamadığı bu dönemde işler azaldığından, firmalar da sırada bekleyen siparişler üzerine yoğunlaşıyor."
İthalat furyası var!
İhracat yapmanın zorlaştığı bu dönemde dış ticaret açığının ana kaynağı olan ithalat furyası konusuna da eğilmek gerektiğini ifade eden Karavelioğlu, "Türk Lirası'ndaki aşırı değerlenmenin ithalat konusunda yarattığı cazibe, son 12 ayda 42 milyar dolarlık da yabancı makine alımına sebep oldu. Rakip ülkelerin teknoloji geliştirmesine desteğimiz hızlanarak sürüyor. Bu yılın ilk 5 ayında yüzde 28.6 artarak 18.5 milyar dolara ulaşan makina ithalatı, sene sonunda 45 milyar dolara ulaşacak bir ithalat büyüklüğünün ve 15 milyar dolara yakın bir ticaret açığının sinyallerini veriyor. Bu açığın önemli bir kısmının Uzakdoğu mallarına karşı veriliyor olması, yerli imalatçımızı tedbirlerini giderek sıkılaştıran Batılı rakiplerimiz kadar koruyamadığımızı da gösteriyor" dedi. Karavelioğlu, Yatırım Teşvik Sistemi ile sağlanan avantajların özellikle Uzakdoğu'dan gelen dampingli ve düşük teknolojili malların ithalatını kolaylaştırdığını belirterek, "2022 yılında Yatırım Teşvik Belgeleri kapsamında ithalatı teşvik edilen makinelerin tutarı 19 milyar dolar civarında idi. 360 milyar TL tutarında 5 bin 400 Yatırım Teşvik Belgesi'nin verildiği bu yılın ilk 4 ayında ise, yatırımların yüzde 65'ini yapacak olan genel imalat sanayiinin makine ihtiyaçlarında yerli makinelerin payının yüzde 40'ı ancak bulduğu görülüyor. Oysa madencilik yatırımlarında yerlilik oranı yüzde 72, tarımda yüzde 97, teknolojisi en yüksek dallardan olan enerji yatırımlarında ise yüzde 89 civarında" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.