‘Diş sıkmaya çözüm: Botoks’
Diş Hekimi Mahmut Genç, bruksizm (diş sıkma alışkanlığı) ve tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi. Genç, Botoksun diş sıkma konusunda çözüm olduğunu belirtti
27.05.2019 00:00:00





Diş Hekimi Mahmut Genç, "Bruksizm, geceleri ve hatta bazen gündüzleri diş sıkma olarak adlandırılır. Bu kişiler çoğu zaman diş sıktıklarını hatırlamaz ancak yakınları bu konuda kendilerini uyarabilir veya sabah kalktıklarında çene bölgelerinde kasılma ve ağrılar vardır. Bruksizm birçok önemli belirti vererek problemin varlığını bize haber verir.
Baş, kulak, çene ve yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi, ağız açmada zorlanma, ağrı veya çene kayması diş sıkmanın en önemli belirtileridir. Çoğu zaman klinik belirti vermeden yıllarca devam eder. Bazı durumlarda ise akut hale gelerek kişiye çok ciddi sıkıntılar veren bir rahatsızlığa dönüşebilir.
Akut bruksizmde dişlerin kesici kenarlarında aşınmaya bağlı diş boyu kısalması ve diş yüzeylerinde çok ince çatlaklar görülebilir. Ayrıca hastalarda diş mine dokusunun incelmesine bağlı soğuk- sıcak hassasiyetleri de oluşabilir. Bu hastalarda herhangi bir travma yokken diş mine kırıkları ya da daha önceden yapılmış restorasyonların kırılması gibi durumlarla da karşılaşılır" diye konuştu.
Genç, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Botoks, dişlerimizi taşımamıza yardımcı olan en büyük çene kasları olan masseter kaslarını kontrol altında alır. Botoks enjeksiyonun etkisi kalitesine göre ve kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber 3-4 ay ile 6-12 ay arasında değişiklik gösterir. Ağız ve çene fonksiyonlarının hareketinin kısıtlanmaması için mutlaka alanında uzman diş hekimlerine yaptırılması gerekir.
Düzenli olarak enjeksiyon yapıldığında kastrofileri daha az hantal hale gelir ve zamanla botoks kullanımına gerek kalmayabilir. Ayrıca diş sıkmanın en önemli nedeni olan stresin de kontrol altına alınması gerekir."
İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.