logo
28 TEMMUZ 2025

Doktorunuz sizinle/ İshalli çocuklarda beslenme -2-

28.03.2007 00:00:00
İshal süresince çiğ sebze ve içeriği yüksek besinlerden, ağır baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Besinleri 5-6 öğüne bölünerek 3-4 saatte bir, zorlamadan verilmesi gereklidir. Besinler iyi pişirilmeli yumuşak püre şeklinde olmalıdır. Etin çeşidine ve bağ dokusu içeriğine göre uygulanan pişirme yöntemi, etin lezzetini arttırır.Etin Pişirilme Yöntemleri: Kuruluğu önlemek ve pişirmeyi tam olarak sağlamak için etler ortaya yakın ısıda uzunca süre pişirilmelidir. Et pişerken su kaybı önlenmelidir. Etin bağ dokusuna göre genel olarak üç çeşit pişirme yöntemi vardır.Kuru Isıda Pişirme: Bu yöntem, bağ dokuları az olan etlere uygulanır. Her türlü ızgara, fırın rosto , yağsız ve dibi yağlanmış kalın tavalarda yapılan ızgaralar bu yöntemle yapılır. Her türlü ızgara, fırın, rosto, yağsız, dibi yağlanmış kalın tavalarda yapılan ızgaralar bu yöntemlerle yapılır. Yine bağlantı dokusu biraz fazla olan etler kıyma haline getirilip köfte yapılır ve kuru ısıda pişirilebilir. Izgara yapılırken yüzey kısımlara gelen ateş çok yüksek olmamalıdır.Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birden bire katılaşarak, ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Etin iç kısmındaki ısı en az 75C ulaşmalıdır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yok açarak besin kaybını arttırır. Köfte ve parça et, ızgara yapılırken bir taraf iyice piştikten sonra diğer tarafa çevrilir. Sık sık çevrilme yapılırsa fazla su kaybı olur ve et sertleşir. Kenarların büzülüp sertleşmemesi için çok yükse ısı kullanılmaz. Fırında yapılan rostolarda da orta derece sıcaklık kullanılır. Kızgın fırına rosto konmaz Etin yağlı kısmı üst tarafa gelecek şekilde yerleştirilir. Rostonun pişirme süresi parçanın büyüklüğüne bağlıdır. 2,5 kg ağırlığındaki bir rosto orta sıcaklıktaki bir fırında (150C) ortalama 2,5 saatte pişer. Izgara edilirken, et ile ateş arasında 10-15 cm aralık olmalıdır. Nemli Isıda Pişirme: Bağ dokusu çok olan kuşbaşı ve parça etler için kullanılır. Bağ dokusu daha az olan kebap, biftek, pirzola (tepsi pirzola, fırın kebabı ve benzeri köfte yemekleri) çok az su, hatta sadece domates eklenmek suretiyle hafif ateşte üzeri kapatılarak pişirilir. Haşlama etler ise çok su konarak pişirilir.Yağda Kızartma: Yağda kızartmada, yağ çok kızgın olursa dış yüzey aniden katılaşarak içeriye ısının geçmesi güçleşir, yüksek sıcaklık etkisiyle sağlık için zararlı öğeler oluşur.Kurubaklagillerin pişirilmesi: Kurubaklagillerin pişirilme süresi dört aşamada tamamlanır.Islatma: Oda ısısındaki suda 8-24 saat ıslatılır. Nohut, fasulye daha uzun süre ıslatılabilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre kısalır. Sarı renkte olan mercimekleri ıslatmaya gerek kalmaz.Sulu ısıda pişirilen kuru baklagillerin pişirme suyu atılmaz ise besin kaybı çok az olur. Pişirme Suyu atılırsa B vitaminleri ve minerallerde kayıp olur. Düdüklü tencerede daha kolay pişirilir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Bursa'daki orman yangınıyla ilgili 1 kişi gözaltına alındı
Adalet Bakanı Tunç açıkladı
Suriye Halk Meclisindeki koltuk sayısı 210'a çıkarılacak
Üyelerin 70'ini Cumhurbaşkanı atayacak
Hamas: Açlık sürerken müzakerelerin anlamı yok
"Gerçek adım, sınır kapılarının açılması"
Gazze'de kıtlık şiddetleniyor
İsrail soykırıma devam ediyor
İbrahim Tatlıses’in kızı Dilan Çıtak’tan bir skandal daha
Bodrum’da ‘dur’ İhtarına uymadı, aracını polisin üzerine sürdü
'Apo, PKK figüran. Senaryoyu ABD yazdı'
Prof. Dr. Haydar Baş öngörüsü yine sosyal medyayı sallıyor
Ebediyete uğurlandı
Sıcakta eğitim kurbanı olan askerlere veda
Daha sıcak olacak
Tropikal gece sıcakları geliyor
Numan Kurtulmuş tarih verdi
O komisyon Ağustos başında kuruluyor
Antalya turist rekoru kırdı
Tüm zamanların üzerine çıktı
İsrail artık açlıktan öldürüyor
Gazze'de 85'i çocuk 127 Müslüman daha açlıktan öldü
İsrail katliam sahasına kimseyi sokmuyor
Gazze’ye yardım götüren Hanzala gemisine müdahale etti
Tablo çok acı
İşte Bursa'da yanan bölge
Bursa'daki orman yangını şehir merkezinden böyle görüntülendi
Şimdi de Bursa
Orman yangını rekoru
Bursa'daki orman yangınıyla ilgili 1 kişi gözaltına alındı
Adalet Bakanı Tunç açıkladı
Suriye Halk Meclisindeki koltuk sayısı 210'a çıkarılacak
Üyelerin 70'ini Cumhurbaşkanı atayacak
Hamas: Açlık sürerken müzakerelerin anlamı yok
"Gerçek adım, sınır kapılarının açılması"
Gazze'de kıtlık şiddetleniyor
İsrail soykırıma devam ediyor
İbrahim Tatlıses’in kızı Dilan Çıtak’tan bir skandal daha
Bodrum’da ‘dur’ İhtarına uymadı, aracını polisin üzerine sürdü
'Apo, PKK figüran. Senaryoyu ABD yazdı'
Prof. Dr. Haydar Baş öngörüsü yine sosyal medyayı sallıyor
Ebediyete uğurlandı
Sıcakta eğitim kurbanı olan askerlere veda
Daha sıcak olacak
Tropikal gece sıcakları geliyor
Numan Kurtulmuş tarih verdi
O komisyon Ağustos başında kuruluyor
Antalya turist rekoru kırdı
Tüm zamanların üzerine çıktı
İsrail artık açlıktan öldürüyor
Gazze'de 85'i çocuk 127 Müslüman daha açlıktan öldü
İsrail katliam sahasına kimseyi sokmuyor
Gazze’ye yardım götüren Hanzala gemisine müdahale etti
Tablo çok acı
İşte Bursa'da yanan bölge
Bursa'daki orman yangını şehir merkezinden böyle görüntülendi
Şimdi de Bursa
Orman yangını rekoru
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.