logo
21 TEMMUZ 2025

Doktorunuz Sizinle/ Mutfakta hijyen

03.05.2007 00:00:00
Uzmanlar sağlıklı beslenmek için sofralarda sebze ve meyveye daha fazla yer verilmesi gerektiğini öneriyorlar.

Mutfaklarda çorba ve salatalara ağırlık vermek gerçekten de sağlık açısından oldukça iyi bir seçim. Salata ve çorbalar, düşük kalorili ve vitaminli olmaları dolayısıyla diyet listelerinin başlıca besinlerini oluştururlar. Ancak bu tür yiyeceklerin hazırlanması sırasında özelliklerini kaybetmemelerine çok dikkat etmek gerekir. Özellikle de konserve ürünler kullanıyorsanız. Çünkü konservelerde ve pişmiş yiyeceklerde tehlikeli mikroorganizmaların üremesi an meselesi. Mikroorganizmaların üremesine genellikle yemeklerin mukfakta yanlış koşullarda hazırlanması ve bekletilmesi sebep olur. Zararlıların vücuda etkisi genellikle karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetler halinde ortaya çıkar.SATIN ALIRKEN Satın aldığınız ürünlere dikkat edin. Öncelikle imal tarihi ve son kullanma tarihlerini kontrol edin. Tarihi geçmiş ürünleri kesinlikle satın almayın. Ayrıca bombeli kutuları, delik ve sızıntılı ambalajları da satın almamaya özen gösterin. Dondurulmuş ürünleri satın alırken, ürünün dondurulduktan sonra çözülmemiş olmasına dikkat edin. Eğer ürünün üzerinde minik çiğ damlaları ya da buzlanmaya rastlarsanız, ürünün erime süreci başlamış demektir. Ayrıca dondurulmuş ürünlerin evinize gidene kadar çözülmemesi için bu ürünlerin taşınması amacıyla üretilen koruyucu torbalar kullanın. Formu bozulmuş, darbe görmüş yoğurt kaselerini değiştirin. Taze sebze ve meyve satın alırken görünüşlerinin ve kokularının güzel olmasına bakın. ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN Yemek hazırlamak için mutfağa girmeden önce ellerinizi mutlaka sabunla ya da dezenfektan maddelerle yıkayın. Özellikle de bir yemeği hazırladıktan sonra başka bir yemeği hazırlamaya başlarken. Eller besinlere dokunduğu gibi başka yerlere de (saç, ağız, burun, kapının tokmağı, para) dokunur. Bu nedenle, kirlenmenin en yaygın kaynağı ellerdir. Dolayısıyla besin hazırlama işinde ellerin sık sık yıkanması büyük önem taşır. Eti ve sebzeleri temiz satıhlar üzerinde kesin. Farklı türde besinler için aynı kesme tahtasını kullanmayın. Örneğin eti, sebzeyi, ekmeği ve hatta meyveyi ayrı kesme tahtalarında kesin. Yemeklerin hazırlanması sırasında kullandığınız çatal, bıçak ve kaşık gibi bütün malzemeleri deterjanlı suyla mutlaka dezenfekte edin. Kurulama havlularını da sık sık değiştirmeye dikkat edin çünkü bunlar bakteri tutabilirler. Ellerinizi ve servis tabaklarını ayrı bezlerle kurulayın.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Sağlık alanına yönelik düzenlemeler TBMM'de kabul edildi
Birçok konuda değişiklik var
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da yapılacak
İran Dışişleri Bakanlığı doğruladı
Süveyda'da ölümleri belgelenenler 426'ya yükseldi
7'si çocuk, 10'u kadın
Sivas'ta yolcu otobüsü dağın yamacına çarptı
4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı
Açlık ve İsrail müttefik!
86 Gazzeli açlıktan öldü
Erdoğan KKTC'de konuştu
'Diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişki kurulmalı'
'Deli gibi davranıyor'
Beyaz Saray'dan Netanyahu açıklaması
Barrack çağrıda bulundu
'Derhal silahları bırakın'
Kayseri'de vahşet
Camide namaz kılan adamın boğazını kesti
Mehmetçik Rum vahşetine 'dur' dedi
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 51. yıl dönümü
‘Anayasaya aykırı’
Bahçeli’nin önerisine sert tepki
İsrail kara harekatına hazırlanıyor
Hedef Gazze'deki Deir el-Balah kenti
O araçların sahipleri dikkat
6 ay içinde satışa çıkacak
Kiev'den Moskova'ya yeni teklif
Ukrayna lideri Zelenskiy duyurdu
Güneşin gücü işsizliğe ilaç oluyor
27 milyon yeni iş oluşacak
Sağlık alanına yönelik düzenlemeler TBMM'de kabul edildi
Birçok konuda değişiklik var
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da yapılacak
İran Dışişleri Bakanlığı doğruladı
Süveyda'da ölümleri belgelenenler 426'ya yükseldi
7'si çocuk, 10'u kadın
Sivas'ta yolcu otobüsü dağın yamacına çarptı
4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı
Açlık ve İsrail müttefik!
86 Gazzeli açlıktan öldü
Erdoğan KKTC'de konuştu
'Diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişki kurulmalı'
'Deli gibi davranıyor'
Beyaz Saray'dan Netanyahu açıklaması
Barrack çağrıda bulundu
'Derhal silahları bırakın'
Kayseri'de vahşet
Camide namaz kılan adamın boğazını kesti
Mehmetçik Rum vahşetine 'dur' dedi
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 51. yıl dönümü
‘Anayasaya aykırı’
Bahçeli’nin önerisine sert tepki
İsrail kara harekatına hazırlanıyor
Hedef Gazze'deki Deir el-Balah kenti
O araçların sahipleri dikkat
6 ay içinde satışa çıkacak
Kiev'den Moskova'ya yeni teklif
Ukrayna lideri Zelenskiy duyurdu
Güneşin gücü işsizliğe ilaç oluyor
27 milyon yeni iş oluşacak
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.