Dolar ve Euro'da tüm zamanların rekoru
Dolar/TL yılın son gününe günlük kayıp trendini sürdürerek 29.53 seviyesiyle rekor tazeledi. Euro/TL ise foreks piyasalarında 33.07 seviyesinden alıcı bulurken tüm zamanların rekorunu kırdı.
Haber Merkezi





TCMB enflasyon tahminini 8 Şubat'ta yayımlayacağı enflasyon raporuyla açıklayacak.
TCMB para politikası karar metinlerinde her ne kadar enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını belirtiyor olsa da yükselen faizlere rağmen yurtiçi talebin enflasyon baskılarını canlı tuttuğuna da dikkat çekiyor.
Uzmanlar ise yüksek faizlere rağmen perakende satış ve kredi kartı harcamaları verisinin işaret ettiği yurtiçi talebin güçlü olduğuna, bu nedenle tahminlerin üst bandında gerçekleşen ücret artışının hem talep hem de üretim maliyetleri üzerinden enflasyona orta vadeye yayılan bir etkisi olacağına dikkat çekiyorlar.
DOLAR VE EURO NE KADAR OLDU?
TL, Eylül başından bu yana zaman zaman hafiflese de devam eden günlük sınırlı değer kaybını bugün de sürdürdü.
Geçen haftayı 29.23 ile kapatan dolar/TL bu sabah 29.53 seviyesiyle rekor tazeledi. TL Aralık ayında yüzde 2.1 değer kaybetti. TL bu seviyelerden kapanması halinde yılı yüzde 36.6 değer kaybıyla tamamlamış olacak.
Euro/TL ise foreks piyasalarında 33.07 seviyesinden alıcı bulurken tüm zamanların rekorunu kırdı.
HAZİRANDAN BU YANA 34 PUAN FAİZ ARTIŞI YAPILDI
Değer kaybının bir bölümü politika faizinin suni olarak düşük bırakıldığı, döviz kurunun ise kamu kuruluşlarının satışlarıyla kontrol altında tutulduğu seçim öncesi dönemde meydana geldi.
Kaybın büyük bölümü ise para politikasında sıkılaşmanın henüz yerleşmediği Haziran ayında gerçekleşti. Eylül başından itibaren ise TL'nin düzenli ancak sınırlı değer kayıpları görülüyor. TCMB Haziran ayından bu yana 34 puan faiz artırdı.
Yeni ekonomi yönetiminin başa geldiği Haziran'dan Ekim ortasına kadar neredeyse aralıksız yükselerek 8,500 puanı aşan BIST-100 endeksi, Aralık başında 8,000 puanın altına geldikten sonra keskin düşüşler kaydetti.
Kısa vadeli ortalamaların altına inen Borsa İstanbul'da düşüş hafta başında hacimlerin düşmesiyle birlikte hız kazandı. Pazartesi günü 7,250 puanın altına sarkan BIST-100 endeksi dün yüzde 1.87 toparlanarak 8,400 puan eşiğine yaklaştı.
Endeks bu seviyeden kapanması halinde bu yıl yüzde 30.7 yükselmiş olacak.














































































