DSÖ'den şok Türkiye raporu
Dünya Sağlık Örgütü uzmanları tarafından yayımlanan bir makalede, "Türkiye 2017'de tütün ve tuz tüketimiyle fiziksel hareketsizliği azaltma hedefini tutturabilseydi, 20 binden fazla ölüm engellenebilirdi" denildi.
19.01.2021 17:03:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa birimi uzmanlarınca hazırlanan ve Türkiye'de 2017-2025 yılları için uygulamaya konan Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) eylem planının muhtemel sonuçlarının incelendiği makale bilim dergisi Lancet'ta yayımlandı. Rapora göre, BOH'ların oluşturduğu yük küresel olarak artıyor. Dünya genelinde BOH bağlantılı en fazla ölüm Avrupa'da yaşandı. Türkiye'deki ölümlerin yüzde 89'u da bu hastalıklarla bağlantılı… Bu hastalıklardan ölenlerin yaklaşık beşte biri 70 yaşın altında.
Hükümet çalışma yapıyor
Makalede, Türkiye'nin nüfusun yaşlanmaya başlamasıyla birlikte bu hastalıkların sosyal ve ekonomik külfetini hafifletmek için hükümetin 2017-2025 yıllarını kapsayan bir eylem planı hazırladığı belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın eylem planında "kalp damar rahatsızlıkları, kronik solumum hastalıkları, kanser ve diyabette tütün, alkol, beslenme ve hareketsizlik" dört ana risk faktörü olarak sıralanıyor. Küresel çapta ölümlerin yüzden 80'i bu hastalıklardan kaynaklanıyor.
Tütün ve tuzun sonucu
DSÖ uzmanlarının analizinde Türkiye'nin tütün ve tuz tüketimini yüzde 30, hareketsizliği de yüzde 10 oranında azaltma hedefinin muhtemel etkilerini hesapladı. 2017'deki verileri inceleyen uzmanlara göre eylem planındaki hedefler tutturulabilseydi, sadece o yıl 20 bin 281 ölüm engellenebilirdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Türkiye'de tuz tüketiminin ve hareketsizliğin düşürülmesiyle önlenebilir ölümleri yüzde 50'den daha fazla azaltmak mümkün.
Türkiye için 5 risk faktörü
DSÖ'nün BOH'larda Türkiye için belirlediği en önemli risk faktörleri, öncelik sırasına göre şöyle:
• Tuz tüketimi
• Fiziksel hareketsizlik
• Tütün kullanımı
• Yetersiz sebze-meyve tüketimi
• Alkol tüketimi
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.