Dünya toprağını kaybediyor
Dünyada her yıl Filipinler büyüklüğünde, bir başka ifadeyle 300 bin kilometrekare tarım alanı yok oluyor. Uzmanlar bu durumun önümüzdeki 40 yıl gıdaya erişimi daha da zorlaştıracağını savunuyor
07.05.2017 00:00:00
MEHMET KELEŞ/İSTANBUL
Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ile Milano Gıda Hukuku ve Politikaları Merkezi, dünya günü ve iklim değişikliği konularında yapılan Paris Anlaşması'nın (COP21) birinci yıl dönümünde yeni bir rapor yayımladı. Yeryüzünün sürdürülebilirliği, tarım ve gıdaya erişim konusunda geleceğimizi tehdit eden unsurların detaylıca yer aldığı Gıda Sürdürülebilirliği Raporu'na göre dünyada son 40 yılda tarıma elverişli arazilerin yüzde 30'u verimsizleşti. Uzmanlar her gün Berlin, her yıl Filipinler büyüklüğünde (300 bin kilometrekaer) tarım alanını kaybettiğimizi belirterek; sürdürülebilir tarım politikalarına dikkat çekti. Yakın dönemde tarım ve gıda israfı konusunda somut adımlar atılmazsa 40 yıl sonra gıdaya erişim zorlaşacak. Gezegenin sürdürülebilirliği, tarım ve gıdaya erişim konusunda geleceğimizi tehdit eden unsurların detaylıca yer aldığı rapora göre dünyadaki arazilerin yaklaşık yüzde 40'ı tarım ve hayvancılık ile ilgili faaliyetlerde kullanılırken; toplamda 4.4 milyar hektarlık tarıma elverişli arazi bulunuyor. Son 40 yılda tarıma elverişli arazilerin yüzde 30'unun verimsiz hale geldiği belirtilen raporda; Sahra Altı Afrika, Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Kuzey Avrupa'nın birçok bölgesinde toprak kalitesine bağlı olarak ekilebilen alanlar hızla etkilenmeye devam ediyor. Dünya her gün Berlin, her yıl Filipinler büyüklüğünde tarım alanı kaybediyor.
Gıdaya talep artıyor
Gıda, gıda sürdürülebilirliği konularındaki küresel gündemlerin analizi ile gıdaya bağlı karmaşık konular hakkında farkındalık yaratmak için hazırlanan rapora göre yeryüzü arazilerinin yüzde 25'i ciddi hasar görmüş durumda ve son 150 yılda gezegenin üst yüzeyinin yarısı kaybedildi. Ekilebilir alanların kaybıyla ilgili örneklerin de yer aldığı raporda Çin'deki Loess Platosu'nda hızlı erozyonun en büyük sebebi ormansızlaşma. Batı Amerika'da otlakların aşırı kullanımı toprak derinliğini azaltarak çölleşmeye neden oldu. Hindistan'daki ağaçların hızla kesilmesi tarım toprağındaki verimliliğin kaybolmasına; Brezilya'da ise soya üretimdeki artış her yıl 55 milyon ton tarım toprağının kaybedilmesine yol açtı. Yaşam tarzındaki değişimlerin gıda talebini artırdığına dikkat çeken uzmanlara göre bu artış 2050 yılına gelindiğinde 2009 yılına kıyasla yüzde 70 daha fazla olacak. Raporda dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşmasının beklendiği, gıdaya erişim için bugünden daha fazla yeni arazi arayışı olacağına dikkat çekilirken; bu arayışın ormansızlaşmayı ve üretim yerlerinin değişmesini beraberinde getireceği belirtildi. Uzmanlar, 1990 yılından bugüne 129 milyon hektarlık orman alanının yok edildiğini (Güney Afrika büyüklüğünde), bu durumun yüzde 80'inin gıda üretimi kaynaklı olduğunu kaydetti.
Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ile Milano Gıda Hukuku ve Politikaları Merkezi, dünya günü ve iklim değişikliği konularında yapılan Paris Anlaşması'nın (COP21) birinci yıl dönümünde yeni bir rapor yayımladı. Yeryüzünün sürdürülebilirliği, tarım ve gıdaya erişim konusunda geleceğimizi tehdit eden unsurların detaylıca yer aldığı Gıda Sürdürülebilirliği Raporu'na göre dünyada son 40 yılda tarıma elverişli arazilerin yüzde 30'u verimsizleşti. Uzmanlar her gün Berlin, her yıl Filipinler büyüklüğünde (300 bin kilometrekaer) tarım alanını kaybettiğimizi belirterek; sürdürülebilir tarım politikalarına dikkat çekti. Yakın dönemde tarım ve gıda israfı konusunda somut adımlar atılmazsa 40 yıl sonra gıdaya erişim zorlaşacak. Gezegenin sürdürülebilirliği, tarım ve gıdaya erişim konusunda geleceğimizi tehdit eden unsurların detaylıca yer aldığı rapora göre dünyadaki arazilerin yaklaşık yüzde 40'ı tarım ve hayvancılık ile ilgili faaliyetlerde kullanılırken; toplamda 4.4 milyar hektarlık tarıma elverişli arazi bulunuyor. Son 40 yılda tarıma elverişli arazilerin yüzde 30'unun verimsiz hale geldiği belirtilen raporda; Sahra Altı Afrika, Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Kuzey Avrupa'nın birçok bölgesinde toprak kalitesine bağlı olarak ekilebilen alanlar hızla etkilenmeye devam ediyor. Dünya her gün Berlin, her yıl Filipinler büyüklüğünde tarım alanı kaybediyor.
Gıdaya talep artıyor
Gıda, gıda sürdürülebilirliği konularındaki küresel gündemlerin analizi ile gıdaya bağlı karmaşık konular hakkında farkındalık yaratmak için hazırlanan rapora göre yeryüzü arazilerinin yüzde 25'i ciddi hasar görmüş durumda ve son 150 yılda gezegenin üst yüzeyinin yarısı kaybedildi. Ekilebilir alanların kaybıyla ilgili örneklerin de yer aldığı raporda Çin'deki Loess Platosu'nda hızlı erozyonun en büyük sebebi ormansızlaşma. Batı Amerika'da otlakların aşırı kullanımı toprak derinliğini azaltarak çölleşmeye neden oldu. Hindistan'daki ağaçların hızla kesilmesi tarım toprağındaki verimliliğin kaybolmasına; Brezilya'da ise soya üretimdeki artış her yıl 55 milyon ton tarım toprağının kaybedilmesine yol açtı. Yaşam tarzındaki değişimlerin gıda talebini artırdığına dikkat çeken uzmanlara göre bu artış 2050 yılına gelindiğinde 2009 yılına kıyasla yüzde 70 daha fazla olacak. Raporda dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşmasının beklendiği, gıdaya erişim için bugünden daha fazla yeni arazi arayışı olacağına dikkat çekilirken; bu arayışın ormansızlaşmayı ve üretim yerlerinin değişmesini beraberinde getireceği belirtildi. Uzmanlar, 1990 yılından bugüne 129 milyon hektarlık orman alanının yok edildiğini (Güney Afrika büyüklüğünde), bu durumun yüzde 80'inin gıda üretimi kaynaklı olduğunu kaydetti.