logo
04 KASIM 2025


Ehl-i Beyt, kimleri kapsamaktadır?

Kur’an-ı Kerim’de Hz. İbrahim’in evlatlarına ve evlatlarının evlatları için Ehl-i Beyt tabiri kullanılmıştır. “Allah’ın rahmeti ve bereketleri sizin üzerinize olsun ey Ehl-i Beyt!

04.11.2025 00:17:00
Haber Merkezi
Ehl-i Beyt, kimleri kapsamaktadır?
Ehl-i Beyt, kimleri kapsamaktadır?
Ehl, kelimesi izafet olduğu şeyle tanımlanır. Ehlü'l Kura (şehir halkı) veya Ehlü'l Kitap (kitaba uyanlar veya onu okuyanlar gibi).

Beyt kelimesi ise ev anlamındadır. Ehl-i Beyt ifadesi ise, kişinin yakınları ve soydaşlarını ifade eder.

Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim'in evlatlarına ve evlatlarının evlatları için Ehl-i Beyt tabiri kullanılmıştır. "Allah'ın rahmeti ve bereketleri sizin üzerinize olsun ey Ehl-i Beyt!''

Müslümanlar arasında Ehl-i Beyt kelimesi naslara uyularak Resulullah'ın evlatları hakkında kullanılmıştır.

Kitap ve Sünnet'te Ehl-i Beyt kelimesinin özel bir anlamı vardır. Ehl-i Beyt'den maksat, Resulüllah'ın kızı Fâtımâ, torunları Hasan ve Hüseyin ve damadı İmam Ali'dir. Tathîr ayeti bunlar hakkında nazil olmuştur:

"Yüce Allah, ancak ve ancak siz Ehl-i Beyt'ten her türlü çirkin¬liği defetmek ve sizi tertemiz yapmak ister."

Ehl-i Beyt ifadesinde kastedilen "ev" kelimesi, sıradan bir evi değil, risalet ve peygamberlik evini ifade eder.

Ehl-i Beyt, Peygamberlik evinde eğitilen, terbiye edilen, küçük büyük her şeyi tanıyan, eşyanın hakikatini bilen, herkesi kuşatan, ilim ve yakîn sahibi kimselerdir ki bunlar; Hz. Ali, Hz. Fâtımâ, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'dir.

Ehl-i Beyt ifadesi tam olarak kimleri kapsamaktadır?

Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayetle ve Resülullah'ın (s.a.v.) yüzlerce hadisiyle sabittir ki, Ehl-i Beyt, sadece Hz. Fâtımâ, Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz Hüseyin ve Resülullah'tır (s.a.v.).
Ancak bazı eserlerde, Ehl-i Beyt kapsamına Resulüllah'ın (s.a.v.) eşleri ve hatta Haşimoğulları'nın da dahil olduğu iddiaları vardır.

1- Nişaburî, Mukatil, Suyûti gibi bazı alimler bu ayet-i kerimenin kapsamına Hz. Peygamberin hanımlarının da girdiğini iddia etmektedirler.

2- Abdullah b. Abbas (r.a.) ve İkrime gibiler ise, Ehl-i Beyt'ten maksadın sadece ve sadece Resulüllah (s.a.v.) Efendimizin mübarek eşleri olduğunu iddia etmektedirler.

3- Allame İbn Hacer Heysemî'nin "es-Savaik" adlı eserinde Sa'lebi'den naklen yazdığına göre, "Ehl-i Beyt'ten maksat, Haşimoğulları'dır" diye iddia edenler var olduğu gibi…

4- "Ehl-i Beyt kavramını tamamen genişleterek, Resulüllah'ın (s.a.v.) eşleri, köle ve cariyeleri, kadın-erkek bütün akrabası, Resulüllah'a (s.a.v.) hizmet eden, O'na uyup yolundan ayrılmayan herkes Ehl-i Beyt'in içine girer" diyenler de vardır.

Ancak, bu iddialar azınlıkta kalmaktadır.

Ehl-i Beyt kavramının içine Resulüllah'ın (s.a.v.) eşlerinin ve Haşimoğulları'nın dahil edilemeyeceği, Ehl-i Beyt ifadesinin söz konusu olan beş kişiden ibaret olduğuna dair sayılamayacak kadar çok delil ve kaynak mevcuttur. Biz bu kaynaklardan bir kısmını ortaya koyduk.

Peygamberimizin (s.a.v.) hanımlarından (ki Tathir ayeti kendi evinde nâzil olan) Hz. Ümmü Seleme ve Hz. Aişe, Ehl-i Beyt'in sadece adı geçen bu beş kişi ile sınırlı olduğunu vurgulamışlardır.

Ebu Basir, İmam Câfer Sâdık'tan (r.a.) sahih bir rivayetle şöyle nakletmektedir:

"Yüce Allah, yalnız siz Ehl-i Beyt'ten …" ayeti indiği zaman Ali, eşi ve çocukları Ümmü Seleme'nin evinde idiler. Hz. Peygamber (s.a.v.) onları bir parçanın altına alarak arz etti:

"Allah'ım! Her peygamberin nübüvvetinin terazisi olan seçkin zümreden özel yakınları vardır. Bu terazi, Benim nübüvvetimin içinde bu seçkin Ehl-i Beyt'imin dışında hiç kimse değildir."

Bunun üzerine Ümmü Seleme (r.anha) dedi ki: "Ey Allah'ın Elçisi, yalnızca bu birkaç kişi mi? Yoksa ben Senin Ehl-i Beyt'inden değil miyim?"

Resulullah cevaben şöyle buyurdu: "Benim Ehl-i Beyt'im ve nübüvvetimin terazisi Ali, Fâtımâ, Hasan ve Hüseyin'dir."

Sahih-i Müslim ve Cami'ul-Usul'de şöyle rivayet edilir:

"Hasin b. Semure, Zeyd b. Erkam'a, "Hz. Peygamber'in (s.a.v.) hanımları da Ehl-i Beyt'ten midir?" diye sorduğunda, Hz. Zeyd şöyle dedi:

"Allah Teâla'ya and olsun ki, hayır… Çünkü kadın, bir müddet eşiyle olur, boşanınca babasının evine döner ve babasının ailesine katılır, böylece kocasından bütünüyle kopar. Peygamberi Ekrem'in (s.a.v.) Ehl-i Beyt'i kendisine sadaka verilmesinin haram olduğu kimselerdir. Onlar hangi eve gitseler, nereye gitseler Hz. Peygamberin Ehl-i Beyt'i olmaktan çıkmazlar."

Bazı kaynaklara göre, Ehl-i Sünnet âlimlerince Ehl-i Beyt kavramının içine Âl-i Aba olan "beş kişi"nin dışındaki kişilerin de dahil edilmeye çalışılması, özellikle İmam Ali'ye (k.veche) olan hased ve husumetten ileri gelmektedir ki, güya böylece O'nun Allah ve Resulü yanındaki makamı gizlenmek istenmektedir.

Resulüllah'ın (s.a.v.) hayatında Ehl-i Beyt kavramının içini yalnızca Hz. Ali, Hz. Fâtımâ, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ile doldurması bir şeyin işaretidir.

"Bu ayetin amacı, İslam'ın geleceğini kurumsallaştırmaktır."

Resulullah (s.a.v.), kendinden sonra İslam dinini emanet ettiği beş kişiyi ifade etmektedir. "Beş kişiyi işaret eden hadisler" İslam'ın gelecekteki rehberlerini tanıtmak hedefi üzeredir." (Prof. Dr. Haydar Baş İmam Ali eserinden)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İsrail, Filistinli tutukluları idam edecek!
Tasarı kabul edildi: Filistin'den tepki
Balıkesir'de 4,9 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Sındırgı ilçesi
BTP'den Bursa'da ‘Geleceği Savunmak’ programı
'Bir neslin yetişmesi 20 yıl'
Avrupa ortalamasının altındayız
Türkiye'de kalp krizi yaşı düşüyor
Yeniden değerleme oranı belli oldu
Vergi, harç ve cezalara zam geldi
Gazze, Suriye ve Kıbrıs mesajları
Erdoğan İSEDAK toplantısına konuştu
Emeklilerin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu:
Yüzde 10.25
Öcalan'ın özerklik talebine destekle suçlanıyor!
Ahmet Özer'e 15 yıla kadar hapis talebi
Trump'ın saldırganlığının sebebi ortaya çıktı
ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aşarak rekor düzeye ulaştı
Enflasyon yükselişte
TÜİK beklenen açıklamayı yaptı
Trump'tan Maduro'ya açık tehdit:
"Günleri sayılı"
İsrail basınından orduya '7 Ekim' suçlaması
'Saldırıdan önceki uyarılar dikkate alınmadı"
İsrail-Lübnan sınırında hareketlilik
Lübnan ordusu, İsrail'in hareketliliğine karşı güneyde alarma geçti
Müthiş geri dönüş
Fenerbahçe Beşiktaş'ı 2-0'dan gelip yendi
İşte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler
Zam şampiyonu kadın kabanı
İsrail, Filistinli tutukluları idam edecek!
Tasarı kabul edildi: Filistin'den tepki
Balıkesir'de 4,9 büyüklüğünde deprem
Merkez üssü Sındırgı ilçesi
BTP'den Bursa'da ‘Geleceği Savunmak’ programı
'Bir neslin yetişmesi 20 yıl'
Avrupa ortalamasının altındayız
Türkiye'de kalp krizi yaşı düşüyor
Yeniden değerleme oranı belli oldu
Vergi, harç ve cezalara zam geldi
Gazze, Suriye ve Kıbrıs mesajları
Erdoğan İSEDAK toplantısına konuştu
Emeklilerin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu:
Yüzde 10.25
Öcalan'ın özerklik talebine destekle suçlanıyor!
Ahmet Özer'e 15 yıla kadar hapis talebi
Trump'ın saldırganlığının sebebi ortaya çıktı
ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aşarak rekor düzeye ulaştı
Enflasyon yükselişte
TÜİK beklenen açıklamayı yaptı
Trump'tan Maduro'ya açık tehdit:
"Günleri sayılı"
İsrail basınından orduya '7 Ekim' suçlaması
'Saldırıdan önceki uyarılar dikkate alınmadı"
İsrail-Lübnan sınırında hareketlilik
Lübnan ordusu, İsrail'in hareketliliğine karşı güneyde alarma geçti
Müthiş geri dönüş
Fenerbahçe Beşiktaş'ı 2-0'dan gelip yendi
İşte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler
Zam şampiyonu kadın kabanı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.