Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Doğan, canlı hayvan ithalatı önünde engellerin kaldırılmaması halinde kırmızı etin kilosunun 2010 yılında 50 TL'ye ulaşacağını söyledi.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Doğan, bugün gelinen noktada dünyanın en pahalı etini Türk halkının tükettiğini belirterek, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana nedeninin ise hayvan varlığındaki hızlı düşüş olduğuna dikkat çekti. Doğan, 1996 yılından bu yana uygulanan ithalat yasağının yanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan terör olaylarının hayvancılığı bitme noktasına getirdiğini ifade etti. Türkiye nüfusunun yazın gelen 20 milyon turistle birlikte 90 milyona ulaştığına işaret eden Doğan, buna bağlı olarak et tüketiminin de arttığını, ancak mevcut kaynakların söz konusu ihtiyacı karşılayamadığını, besicilerin de artan talebe bağlı olarak fiyatları sürekli yükselttiğini anlattı.
Politikalar hatalıUygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığın ve canlı hayvan ihracatının ihmal edildiğini söyleyen Doğan, ortaya konulan çözüm önerilerininse dikkate alınmadığını kaydetti. Şu anda 1 kilogram etin fiyatının 24 TL civarında olduğu bilgisini veren Doğan, ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Bunun yanında tavukçuluk sektöründe de tablonun hiçte iç açıcı olmadığının altını çizen Hadi Doğan, özellikle ithalata bağlı olan yem hammaddelerinden dolayı çok ciddi sorun ve sıkıntıların yaşandığını söyledi. Sektörün ithal girdisinin mısır olduğuna dikkat çeken Doğan, "Mısır da Amerika'nın ürünüdür. Dolayısıyla istediği zaman haftada ya da ayda bir mısıra 100-150 dolar arasında değişen zamlar yapabiliyor" dedi.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Doğan, bugün gelinen noktada dünyanın en pahalı etini Türk halkının tükettiğini belirterek, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana nedeninin ise hayvan varlığındaki hızlı düşüş olduğuna dikkat çekti. Doğan, 1996 yılından bu yana uygulanan ithalat yasağının yanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan terör olaylarının hayvancılığı bitme noktasına getirdiğini ifade etti. Türkiye nüfusunun yazın gelen 20 milyon turistle birlikte 90 milyona ulaştığına işaret eden Doğan, buna bağlı olarak et tüketiminin de arttığını, ancak mevcut kaynakların söz konusu ihtiyacı karşılayamadığını, besicilerin de artan talebe bağlı olarak fiyatları sürekli yükselttiğini anlattı.
Politikalar hatalıUygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığın ve canlı hayvan ihracatının ihmal edildiğini söyleyen Doğan, ortaya konulan çözüm önerilerininse dikkate alınmadığını kaydetti. Şu anda 1 kilogram etin fiyatının 24 TL civarında olduğu bilgisini veren Doğan, ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Bunun yanında tavukçuluk sektöründe de tablonun hiçte iç açıcı olmadığının altını çizen Hadi Doğan, özellikle ithalata bağlı olan yem hammaddelerinden dolayı çok ciddi sorun ve sıkıntıların yaşandığını söyledi. Sektörün ithal girdisinin mısır olduğuna dikkat çeken Doğan, "Mısır da Amerika'nın ürünüdür. Dolayısıyla istediği zaman haftada ya da ayda bir mısıra 100-150 dolar arasında değişen zamlar yapabiliyor" dedi.