logo
06 MAYIS 2025

Evde çiğ köfte yapımı: Lezzetin ve geleneksel tatların buluşması

Ev yapımı çiğ köfte, hem sağlıklı içeriği hem de damak çatlatan baharat dengesiyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Geleneksel yöntemlere sadık kalarak yapılan bu lezzet, sevdiklerinizle paylaşacağınız keyifli anların başrolünde yer alabilir.

05.05.2025 21:56:00
Bayram ÇOŞGUN
Evde çiğ köfte yapımı: Lezzetin ve geleneksel tatların buluşması
Evde çiğ köfte yapımı: Lezzetin ve geleneksel tatların buluşması
Çiğ köfte, Güneydoğu Anadolu mutfağının en sevilen ve köklü lezzetlerinden biridir. Tarih boyunca etli olarak hazırlanmış olsa da, günümüzde özellikle ev yapımı tariflerde etsiz, baharatlı ve vegan versiyonları ön plandadır. Hem pratik hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak sofralarda yer bulan çiğ köfte, doğru malzeme ve yoğurma tekniğiyle adeta bir lezzet şölenine dönüşür.

Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur (köftelik)

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1 tatlı kaşığı isot (isteğe göre artırılabilir)

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kimyon

Tuz

Karabiber

Nar ekşisi (isteğe bağlı)

Yarım çay bardağı su (yoğururken kıvam vermek için)

İnce doğranmış maydanoz

Taze soğan (isteğe bağlı)

Yapılışı
Bulgurun Hazırlanması
İnce bulgur geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine salçalar, rendelenmiş soğan ve sarımsak eklenir. Bu karışım iyice harmanlanarak yoğurulmaya başlanır.

Baharatların Eklenmesi
Isot, pul biber, kimyon, tuz ve karabiber de eklenerek yoğurma işlemine devam edilir. Bu aşamada yavaş yavaş zeytinyağı ve isteğe bağlı olarak nar ekşisi ilave edilir.

Yoğurma Süreci
Çiğ köfteyi lezzetli yapan temel unsur, sabırlı ve sürekli yoğurmadır. Ortalama 20-30 dakika boyunca yoğrulan karışım, kıvam aldıkça yumuşak ama dağılmayan bir yapıya ulaşır. Gerekirse az miktarda su eklenerek kıvam ayarlanabilir.

Yeşilliklerin Katılması
Son aşamada ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan eklenir. Bu malzemeler fazla ezilmemesi için yoğurma sürecinin sonunda karışıma dahil edilir.

Şekil Verme ve Servis
Harçtan parçalar koparılarak elde şekil verilir. Marul, limon ve lavaş eşliğinde servis edilir. Yanında ayran veya şalgamla sunmak, çiğ köfteyi tamamlayan geleneksel bir sunumdur.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
Öncelikle sigara ile bağınızı koparın
Astım ataklarından paçayı kurtarmak için bunları yapın!
Trump rahibi hatırlattı, Erdoğan ‘sevgili dostum’ dedi
Görüşme sonrası dikkat çekici açıklamalar
Gerilim giderek artıyor
Hindistan, Pakistan'a olan su akışını engelledi
Recep Tayyip Erdoğan Stadında tatsız tuzsuz maç
Kasımpaşa -1- Trabzonspor -1-
Önce yaktı sonra üzerine beton döktü
'Canavarca his yok' kararı yinelendi
Erdoğan Trump ile görüştü
Gündemde hangi konular vardı?
Saldırgan Tengioğlu'nu komşusu anlattı
'Birisi bunu ikna etmiş olabilir'
Vergi avı başlıyor
OSB giriş çıkışlarına vergi memuru
Derbide lazere ceza
Penaltı kullanırken lazer tutmuştu
Moriwaki deprem olabilecek noktaları açıkladı
'O iki bölgede enerji birikimi var'
İmamoğlu görüntülerle ilgili ilk kez konuştu
‘Sır dolu yaşantım olmadı hiç’
Şampiyonluk yine derbilerde gitti
Portekizliler başaramadı
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
Öncelikle sigara ile bağınızı koparın
Astım ataklarından paçayı kurtarmak için bunları yapın!
Trump rahibi hatırlattı, Erdoğan ‘sevgili dostum’ dedi
Görüşme sonrası dikkat çekici açıklamalar
Gerilim giderek artıyor
Hindistan, Pakistan'a olan su akışını engelledi
Recep Tayyip Erdoğan Stadında tatsız tuzsuz maç
Kasımpaşa -1- Trabzonspor -1-
Önce yaktı sonra üzerine beton döktü
'Canavarca his yok' kararı yinelendi
Erdoğan Trump ile görüştü
Gündemde hangi konular vardı?
Saldırgan Tengioğlu'nu komşusu anlattı
'Birisi bunu ikna etmiş olabilir'
Vergi avı başlıyor
OSB giriş çıkışlarına vergi memuru
Derbide lazere ceza
Penaltı kullanırken lazer tutmuştu
Moriwaki deprem olabilecek noktaları açıkladı
'O iki bölgede enerji birikimi var'
İmamoğlu görüntülerle ilgili ilk kez konuştu
‘Sır dolu yaşantım olmadı hiç’
Şampiyonluk yine derbilerde gitti
Portekizliler başaramadı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.