logo
08 EYLÜL 2025


Evde çiğ köfte yapımı: Lezzetin ve geleneksel tatların buluşması

Ev yapımı çiğ köfte, hem sağlıklı içeriği hem de damak çatlatan baharat dengesiyle sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Geleneksel yöntemlere sadık kalarak yapılan bu lezzet, sevdiklerinizle paylaşacağınız keyifli anların başrolünde yer alabilir.

05.05.2025 21:56:00
Bayram ÇOŞGUN
Evde çiğ köfte yapımı: Lezzetin ve geleneksel tatların buluşması
Evde çiğ köfte yapımı: Lezzetin ve geleneksel tatların buluşması
Çiğ köfte, Güneydoğu Anadolu mutfağının en sevilen ve köklü lezzetlerinden biridir. Tarih boyunca etli olarak hazırlanmış olsa da, günümüzde özellikle ev yapımı tariflerde etsiz, baharatlı ve vegan versiyonları ön plandadır. Hem pratik hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak sofralarda yer bulan çiğ köfte, doğru malzeme ve yoğurma tekniğiyle adeta bir lezzet şölenine dönüşür.

Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur (köftelik)

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1 tatlı kaşığı isot (isteğe göre artırılabilir)

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kimyon

Tuz

Karabiber

Nar ekşisi (isteğe bağlı)

Yarım çay bardağı su (yoğururken kıvam vermek için)

İnce doğranmış maydanoz

Taze soğan (isteğe bağlı)

Yapılışı
Bulgurun Hazırlanması
İnce bulgur geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine salçalar, rendelenmiş soğan ve sarımsak eklenir. Bu karışım iyice harmanlanarak yoğurulmaya başlanır.

Baharatların Eklenmesi
Isot, pul biber, kimyon, tuz ve karabiber de eklenerek yoğurma işlemine devam edilir. Bu aşamada yavaş yavaş zeytinyağı ve isteğe bağlı olarak nar ekşisi ilave edilir.

Yoğurma Süreci
Çiğ köfteyi lezzetli yapan temel unsur, sabırlı ve sürekli yoğurmadır. Ortalama 20-30 dakika boyunca yoğrulan karışım, kıvam aldıkça yumuşak ama dağılmayan bir yapıya ulaşır. Gerekirse az miktarda su eklenerek kıvam ayarlanabilir.

Yeşilliklerin Katılması
Son aşamada ince kıyılmış maydanoz ve taze soğan eklenir. Bu malzemeler fazla ezilmemesi için yoğurma sürecinin sonunda karışıma dahil edilir.

Şekil Verme ve Servis
Harçtan parçalar koparılarak elde şekil verilir. Marul, limon ve lavaş eşliğinde servis edilir. Yanında ayran veya şalgamla sunmak, çiğ köfteyi tamamlayan geleneksel bir sunumdur.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Gürsel Tekin İl Başkanlığı'na gidecek mi?
Polisin ablukası sürüyor
Balıkçı palamuttan umudunu kesti
Hamsi ve istavrit ile teselli buluyor
Yeni eğitim öğretim yılı başladı
18 milyon öğrenci dersbaşı yaptı
Balçova'da polis karakoluna saldırı: 2 şehit, 1 yaralı
16 yaşındaki zanlı kamerada
‘Evimizi ablukaya almak haneye tecavüzdür’
Özgür Özel’den Ali Yerlikaya’ya cevap
‘Türkiye bunu hak etmiyor’
BTP liderinden çarpıcı açıklama
İspanya, Konya’da futbol dersi verdi
Milli Takım tarihindeki en ağır yenilgilerden birini aldı
Hüsran
İspanya karşısında ağır hezimet
Polis, CHP İstanbul İl Başkanlığını abluka altına aldı
Özgür Özel: ‘Bütün CHP’lileri İstanbul’daki baba ocağına davet ediyorum’
100 bin sürgün!
Katil Netanyahu'dan işgal açıklaması
İstanbul'da okula dönüş alarmı
Çok sayıda tedbir alındı
Erdoğan'ın devlet hazinesinde verdiği para ile açılmıştı
Akdamar'daki Ermeni ayini sona erdi
Balıkesir'de 4.9 büyüklüğünde depremde
Deprem anı saniye saniye kamerada
'Türkiye’de herkese aynı hukuk işlemiyor'
BTP liderinden çarpıcı açıklamalar
Çoban krizi büyüyor
130 bin TL maaşa çoban bulunamıyor
Gürsel Tekin İl Başkanlığı'na gidecek mi?
Polisin ablukası sürüyor
Balıkçı palamuttan umudunu kesti
Hamsi ve istavrit ile teselli buluyor
Yeni eğitim öğretim yılı başladı
18 milyon öğrenci dersbaşı yaptı
Balçova'da polis karakoluna saldırı: 2 şehit, 1 yaralı
16 yaşındaki zanlı kamerada
‘Evimizi ablukaya almak haneye tecavüzdür’
Özgür Özel’den Ali Yerlikaya’ya cevap
‘Türkiye bunu hak etmiyor’
BTP liderinden çarpıcı açıklama
İspanya, Konya’da futbol dersi verdi
Milli Takım tarihindeki en ağır yenilgilerden birini aldı
Hüsran
İspanya karşısında ağır hezimet
Polis, CHP İstanbul İl Başkanlığını abluka altına aldı
Özgür Özel: ‘Bütün CHP’lileri İstanbul’daki baba ocağına davet ediyorum’
100 bin sürgün!
Katil Netanyahu'dan işgal açıklaması
İstanbul'da okula dönüş alarmı
Çok sayıda tedbir alındı
Erdoğan'ın devlet hazinesinde verdiği para ile açılmıştı
Akdamar'daki Ermeni ayini sona erdi
Balıkesir'de 4.9 büyüklüğünde depremde
Deprem anı saniye saniye kamerada
'Türkiye’de herkese aynı hukuk işlemiyor'
BTP liderinden çarpıcı açıklamalar
Çoban krizi büyüyor
130 bin TL maaşa çoban bulunamıyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.