logo
05 TEMMUZ 2025

Fazla tuz tüketiyoruz

Ülkemizde normalde tüketilmesi gereken tuz miktarının 3,5 katı kadar fazla tuz tüketildiğini ifade eden Diyetisyen Salih Gürel, “İnsan vücudunun çok düşük oranda sodyum mineraline ihtiyacı vardır. Yüksek miktarda sodyum tüketiminin ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmesine rağmen dünyanın birçok yerinde kişiler alması gereken miktardan çok daha yüksek miktarda sodyum tüketmektedirler” dedi

26.02.2020 02:04:00
Fazla tuz tüketiyoruz
Fazla tuz tüketiyoruz
Diyetisyen Salih Gürel, tuz tüketiminde dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verdi.
Gürel, "Ülkemizde insanlar yemeğin tadına bakmadan hemen tuza yönelmektedirler. Normalde tüketilmesi gereken tuz miktarının 3,5 katı kadar fazla tuz tüketilmektedir. İnsan vücudunun çok düşük oranda sodyum mineraline ihtiyacı vardır. Yüksek miktarda sodyum tüketiminin ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmesine rağmen dünyanın birçok yerinde kişiler alması gereken miktardan çok daha yüksek miktarda sodyum tüketmektedirler. Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir. Günlük sodyum ihtiyacı 2400 miligramdır. Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda erkekler günlük 19.3 gram, kadınlar ise 16.8 gram tuz tüketiyor. Ortalama tüketim miktarı ise 18 gramı buluyor. Yani almamız gereken tuz miktarının yaklaşık 4 katını alıyoruz. Bu durum korkutucu" dedi.

İç Anadolu başı çekiyor

Bölgeler arası tüketim sıralamasında ise başı İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nin çektiğini ifade eden Gürel, "Ege Bölgesi ise sıralamada son sırada yer almaktadır. Avrupa'da kişi başı tuz tüketimi 10 gram civarındadır. Alınan sodyumun bir kısmı besinlerin doğal olarak yapılarından, büyük bir kısmı hazır gıdalardan(yüzde 70), bir kısmı da evde hazırlanan gıdalardan gelmektedir. Tuz tüketimi ile hipertansiyon arasında yakın bir ilişki vardır. Ayrıca fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını arttırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Tuz tüketimini azaltmak için; lezzetine bakılmadan yemeklere tuz eklenmemelidir. Satın alınan hazır ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Masada tuz kullanılmamalıdır. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi hoş koku ve lezzet sağlayıcılar tuz yerine tercih edilmelidir. Turşu, ketçap, hardal, soya sosu vb. yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden uzak durulmalı ya da az ve seyrek tüketilmelidir. Bol su içilmelidir. Su genelde az sodyum içerir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir. Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir. Ev dışında yemek yeniliyorsa az tuzlu yiyecekler tercih edilmelidir. İshal durumunda suyun yanı sıra tuz da kaybedildiğinden, su ile birlikte bir miktar tuz da alınmalıdır. Bedensel çalışma sırasında, aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan, su ile birlikte tuz tüketimi de bir miktar artırılmalıdır" açıklamalarında bulundu. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Netanyahu ve Zamir arasında gerginlik
Konu: Filistinlilerin sürgün edilmesi
Tel Aviv, Hamas'ın 'steşkes' yanıtını aldı
İsrail basınında gündem oldu
Trump, "vergi indirimi" tasarısını imzaladı
"Hiçbir Demokrat evet oyu vermedi"
"Bazı ülkeler gümrük vergilerini silah olarak kullanıyor"
Çin Dışişleri Bakanı Paris'te konuştu
"Nükleer enerji konusunda seçici olunamaz"
Malezya Başbakanı'ndan 'nükleer' çıkış
Batıla karşı Hüseyni duruş evrenseldir
Hz. Hüseyin'den çağları aşan mesaj
65 yangına 10 tutuklama
Bakan Yerlikaya açıkladı
Remzi Çayır’dan Hüseyin Baş’a Ziyaret
Sıcak gündem değerlendirildi
CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu tutuklandı
İZBETON AŞ soruşturmasında 14 tutuklama
CHP'ye yönelik operasyonlar Antalya'ya da sıçradı
Manavgat Belediyesi'ne operasyon
Yeni bir sıcak hava dalgası geliyor
AKOM İstanbulluları uyardı
'İktidarın ekmeğine yağ sürdü'
BTP liderinden Leman dergisi yorumu
Diploma soruşturmasında iddianame hazırlandı
Hapis ve siyasi yasak istendi
Bakan Yumaklı açıkladı
'Çeşme'deki yangın kontrol altına alındı'
Netanyahu ve Zamir arasında gerginlik
Konu: Filistinlilerin sürgün edilmesi
Tel Aviv, Hamas'ın 'steşkes' yanıtını aldı
İsrail basınında gündem oldu
Trump, "vergi indirimi" tasarısını imzaladı
"Hiçbir Demokrat evet oyu vermedi"
"Bazı ülkeler gümrük vergilerini silah olarak kullanıyor"
Çin Dışişleri Bakanı Paris'te konuştu
"Nükleer enerji konusunda seçici olunamaz"
Malezya Başbakanı'ndan 'nükleer' çıkış
Batıla karşı Hüseyni duruş evrenseldir
Hz. Hüseyin'den çağları aşan mesaj
65 yangına 10 tutuklama
Bakan Yerlikaya açıkladı
Remzi Çayır’dan Hüseyin Baş’a Ziyaret
Sıcak gündem değerlendirildi
CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu tutuklandı
İZBETON AŞ soruşturmasında 14 tutuklama
CHP'ye yönelik operasyonlar Antalya'ya da sıçradı
Manavgat Belediyesi'ne operasyon
Yeni bir sıcak hava dalgası geliyor
AKOM İstanbulluları uyardı
'İktidarın ekmeğine yağ sürdü'
BTP liderinden Leman dergisi yorumu
Diploma soruşturmasında iddianame hazırlandı
Hapis ve siyasi yasak istendi
Bakan Yumaklı açıkladı
'Çeşme'deki yangın kontrol altına alındı'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.