Flaş haber! Moskova'da milli para zirvesi
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 gün sürecek resmi bir ziyaret için Rusya'ya gitti. Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "En iyi dostum" dedi
06.06.2019 00:00:00





İki ülke arasında ticaret anlaşmaları imzalandı. Çin lideri, Rusya gezisini iki ülkenin askeri ve ticari ilişkilerini geliştirmeye çalıştıkları bir dönemde gerçekleştirdi.
Çin'in telekom devi Huawei, Rusya'da 5G teknolojisini geliştirecek. Düzenlenen ortak basın toplantısında Şi, Putin'le son 6 yılda 30'a yakın görüşme yaptıklarını söyledi ve "Putin benim en iyi dostum ve iş arkadaşım" dedi.
Çin'in telekom devi Huawei, Rusya'da 5G teknolojisini geliştirecek. Düzenlenen ortak basın toplantısında Şi, Putin'le son 6 yılda 30'a yakın görüşme yaptıklarını söyledi ve "Putin benim en iyi dostum ve iş arkadaşım" dedi.
Putin ise "Rusya-Çin ilişkilerinin benzersiz bir düzeye erişmesinden memnunum. Bu, küresel ve stratejik bir işbirliği" diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Çin'in ticarette ulusal para birimini kullanma uygulamasını geliştirme niyetinde olduğunu bildirdi.
Ekonomik ilişkileri detaylı bir biçimde müzakere ettiklerini aktaran Putin, "Rusya ve Çin ulusal para birimlerinde ödeme uygulamasını geliştirme niyetindedir.
İkili ticarette ruble ve yuan kullanımının daha da yaygınlaştırılması ve küresel piyasalardaki istikrarsızlık bağlamında bankacılık hizmetlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla hükümetler arası bir anlaşma imzaladık" dedi.
Putin, Suriye'deki krizin barışçıl bir şekilde çözümlenmesi, Venezuela'daki durumun istikrara kavuşturulması için de Rusya ile Çin'in çalıştığını kaydetti.
İki ülke arasındaki ilişkiler, Moskova ve Pekin'in Avrupa ve ABD tarafından dışlanmış hissetmesiyle birlikte ivme kazandı.
Moskova'nın Batı'yla ilişkileri, 5 yıl önce Ukrayna anlaşmazlığındaki rolü nedeniyle getirilen yaptırımlarla bozuldu.
Çin'in ABD ile ilişkileri ise Trump yönetiminin küreselleşmeye sırt çevirmesi ve korumacı milli ekonomik politikalar geliştirmesi nedeniyle kötüleşti.
Uzmanlara göre kendilerini Batı tarafından dışlanmış hisseden Rusya ile Çin, ekonomik ve askeri yakınlaşma içine girdi. Kremlin'e göre iki ülke arasındaki ticaret 2018'de yüzde 25 oranında büyüyerek 108 milyar dolara ulaştı.
Çin, Rusya'nın en büyük ticaret ortağı, Rusya ise Çin'in en büyük 10. ticaret ortağı konumunda. Çin'in en büyük ticari ortağı ise ABD... Çin'den Rusya'ya doğrudan yatırımın değeri ise 2017 yılında 140 milyon dolara ulaşmıştı.
HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.