logo
05 HAZİRAN 2025

Fransa'da 'ayrılıkçı' yasa tasarısına karşı gösteriler devam ediyor

Fransa'da Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen "ayrılıkçı" yasa tasarısı ve İslamofobi'ye karşı gösteriler sürüyor

21.03.2021 22:09:00
Fransa'da 'ayrılıkçı' yasa tasarısına karşı gösteriler devam ediyor
Fransa'da 'ayrılıkçı' yasa tasarısına karşı gösteriler devam ediyor

Başkent Paris başta olmak üzere Marsilya, Lille, Strazburg, Bordeaux, Lyon gibi kentlerde tasarı ve İslamofobi protesto edildi.

"Herkese eşit haklar için İslamofobi'ye karşı cephe" adlı kolektifin öncülüğünde Paris'in Chatelet Meydanı'nda toplanan kalabalık, Republique Meydanı'na kadar yürüdü.

Eylemciler, "İslamofobi'ye dur", "Adalet yoksa barış da yok", "Irkçılar istemese de buradayız" ve "Macron istemese de Müslümanların onuru ve çocukların geleceği için buradayız" sloganları attı.

Gösterinin organizatörü Omar Slaouti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Fransız hükümeti Müslümanları, hatta İslam'ı hedef seçti ve İslami uygulamalara müdahale ediyor. Bunlar çok fazla. (Fransız hükümetinin) Sömürgeci ve neo-sömürgeci yaklaşımını kınıyoruz." dedi.

Bugün Paris'in yanı sıra Marsilya, Lille, Strazburg, Saint-Etienne, Bordeaux ve Lyon kentlerinde de gösterilerin düzenlendiğini aktaran Slaouti, ayrılıkçı yasa tasarısına karşı mücadele etmek için eylemlerin devam edeceğini belirtti.

Slaouti, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin bu tasarı çerçevesindeki hedeflerine ilişkin şunları söyledi:

"İki strateji var. Birincisi ekonomik, sosyal, sağlık ve çevre krizleri var ancak (Macron) bunlara çözüm üretmiyor, aksine sosyal eşitsizlikleri derinleştiriyor. Öfkeyi toplumun bir kısmına yöneltiyor. İkincisi, zenginleri daha da zenginleştirmek ve bu sistemin daha eşitsiz olmasını istiyor. (Macron'un) Liberal ve eşitsizlikleri derinleştiren ırkçı politikalarını kınıyoruz."

Gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İslam ve Müslümanları toplum meselesi haline getireceklerini kaydeden Slaouti, "Irkçı ve İslamofobik söylemlerle oy almaya çalışılmasını kabul etmiyoruz. Seferber olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Eyleme katılan gençlerden İsmael El Hajri de söz konusu tasarıya tepki göstererek, "Hükümetin 10 yıldır yürüttüğü İslamofobik politikaların saldırılarının tümüne karşıyız. Bu, özgürlükleri kısıtlayan ve başörtülü ve Müslüman kadınların daha fazla ayrımcılığa uğramasına neden olacak bir tasarıdır." şeklinde konuştu.

Fransa'da İslamofobi'nin yeni olmadığını ve 10 yıldır sürdüğünü ifade eden El Hajri, bu tasarıyla Müslümanların üzerinde hakimiyet kurulmaya çalışıldığını anlattı.

El Hajri, "Bir sene sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Her zamanki gibi Müslümanlar utanç konusu yapılacak. Bu tasarının Müslümanlar üzerinde somut olumsuz etkileri olacak. Cumhuriyetin değerlerine saygı gösterilmediği gerekçesiyle bir dernek kapatılabilecek." ifadelerini kullandı.

Ulusal Meclis'te onaylandı

Ulusal Meclis'te 16 Şubat'ta kabul edilen "ayrılıkçı" olarak bilinen yasa tasarısı, 30 Mart'tan itibaren Senato'da görüşülecek. Tasarının, burada oylaması yapıldıktan sonra tekrar Ulusal Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Tasarı, herhangi bir kişiye karşı şiddeti teşvik eden veya cinsiyet nedeniyle ayrımcılık yapan dini derneklerin kapatılmasını mümkün kılıyor.

Kamu görevlilerine dini gerekçeyle tehdit, şiddet ve hakaret edenlerin 5 yıl hapis ve 75 bin avro ile cezalandırılacağını belirten tasarı, İslam dahil, dini derneklerde yurt dışında yapılan 10 bin avro üzerindeki bağışların kaynağının açıklanması kuralına uyulmaması halinde 3 bin 750 avro ceza uygulanmasını öngörüyor.

Tasarıya göre 3-16 yaş arası çocuklara örgün eğitim zorunlu kılınıyor ancak sağlık veya istisnai durumlar söz konusu olduğunda devletin izniyle evde eğitim seçeneği serbest bırakılıyor.

Sosyal medyada bir kişinin hayatını riske atacak şekilde kişisel bilgilerini paylaşana 3 yıl hapis ve 45 bin avro ceza öngören tasarıda, hayatı tehlikeye atılan kişinin memur, 18 yaşından küçük veya kamuda seçimle göreve gelmiş bir kişi olması durumunda hapis cezasının 5 yıla çıkacağı belirtiliyor.

Tasarıda çok eşlilik, zorla evlendirme ve bekaret raporu gibi uygulamalar da yer alırken, bir kişiye karşı kine veya nefrete teşvik edici uygulamaların yapıldığı cami ve ibadethanenin 2 ay süreliğine kapatılması öngörülüyor.

Tasarı, başkent Paris'te çok sayıda sivil toplum kuruluşu, gazeteci, akademisyen ve insan hakları savunucularından oluşan Ayrılıkçı Yasa Tasarısı Karşıtı Koordinasyonunun çağrısıyla protesto edilmişti. Eylemciler, tasarının Müslümanlara karşı ayrımcılığa yol açacağı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Tasarı, Fransa ve birçok ülkede insan hakları savunucuları ve Müslümanların tepkisine neden oluyor. AA

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
Togg satışları iyi gidiyor
Otomobil piyasası hareketli
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
Yola çıkacaklar dikkat
Sabit radar noktaları belli oldu
CHP lideri TELE1'de konuştu
'Biz sandığa sahip çıkıyoruz'
5. dalga operasyon kapsamında
5 belediye başkanı görevden alındı
Bilim adamlarından açık uyarı
Bingöl ve çevresi depreme karşı tetikte olmalı
İşte namazı en erken ve en geç eda edecek iller
İl il bayram namazı saatleri
Sadece diploma yetmeyecek!
Bu yıl mezun olanların işi zor
Togg satışları iyi gidiyor
Otomobil piyasası hareketli
12 ülkeye tam, 7 ülkeye kısıtlama
Trump'tan yeni seyahat yasağı
İstanbul depremini etkiler mi?
Gökçeada'da deprem oldu
Otoyol ücretlerinde yeni dönem
Otoyol ücretleri otomatik artacak
Fas Kralı, halk adına kurbanı sembolik olarak kesecek
Fas'ta kurban kesimi yasaklandı!
Netanyahu'nun korktuğu başına gelecek!
İsrailliler erken seçim istiyor
Ben Gurion Havalimanı 2 İHA ile hedef alındı
Husilerin sözcüsü Yahya Seri açıkladı
Arafat günü
Kutsal topraklarda heyecan dorukta
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.