Fransa'da isyan yayılıyor
Son 50 yılın en büyük eylemlerine sahne olan Fransa'da protestolar yayılıyor. Günlerdir eylemlerini devam ettiren 'Sarı yelekliler'den sonra ambulans çalışanları da sokağa döküldü. Macron hükümetinin eğitim politikalarını protesto eden öğrenciler, ülkede 100'den fazla lisede blokaj eylemi başlattı





Protestolar liselere de sıçradı. Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto eden öğrenciler, ülke genelinde 100'den fazla lisede blokaj eylemi düzenlendi. Eylemler nedeniyle söz konusu liselerde dün eğitime tamamen veya kısmen ara verildiği belirtildi. Paris'in Aubervillers banliyösündeki bir lisede öğrenciler ile polis arasında gergin anlar yaşandı. Ülkenin Dijon kentinde düzenlenen eyleme ise binlerce öğrenci katıldı. Nice, Grasse, Marseille kentlerinde de blokaj eylemi yapıldı. Şu ana kadar yaşanan olaylarda 263 kişi yaralandı ve 630 kişi de gözaltına alındı. Öte yandan Paris'teki eylemler sonucu 'sarı yeleklerin' fiyatı da uçuşa geçti. Paris'teki eylemlerin başlamasından bu yana sarı yelek fiyatlarında yüzde 30'a varan artış görüldü.
Macron çözüm arıyor
Sarı Yeleklerle ilgili hem Macron cephesi hem de cumhurbaşkanlığı seçiminde yendiği aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'in cephesi çare arayışında.
Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, olaylarla başa çıkmak için olağanüstü hal (OHAL) ilan edilebileceğini söylerken, polis sendikalarından da protestoculara müdahale yetkisinin artırılabilmesi için OHAL ilan edilmesi çağrısında bulundu. Ama daha sonra İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez OHAL ihtimalini dışladı.
2 Kasım'da Elysee Sarayı'nda düzenlenen kriz toplantısında OHAL'in ele alınmadığını belirten Nunez, "Pek çok seçenekten biri, ama şimdilik masada değil" dedi.
Protestocuların kayda değer kısmı kendi seçmen kitlesinden olan Marine Le Pen meclisin feshini önerdi. Parlamentonun alt kanadı meclis, en son 21 yıl önce feshedilmişti.
Sosyalist Parti lideri Olivier Faure ise Macron'un zenginler için kaldırdığı servet vergisini geri getirmesi, emekçi kesimleri vuran akaryakıt zammını ise geri çekmesini talep etti.
HABER MERKEZİ














































































