Gazze Barış Kurulu'na Avrupa ilgi göstermedi
ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze için önerdiği Barış Kurulu'nun imzaları Davos'ta yani Avrupa'da atıldı. Ancak törene Grönland anlaşmazlığı nedeniyle Avrupa Birliği'nden yalnızca Macaristan katıldı. Zaten Macaristan Başbakanı Orban, Trump'ın kankası... Kurul'da yer alan diğer liderler de...
Haber Merkezi





ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze için önerdiği Barış Kurulu'nun imzaları Davos'ta atıldı. Törene Türkiye adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı ve Barış Kurulu anlaşmasını imzaladı. Trump, törende yaptığı konuşmada 'neredeyse herkesin' Barış Kurulu'na katılmak istediğini savundu. Ancak törene Avrupa Birliği'nden yalnızca Macaristan katıldı. ABD'nin müttefiklerinden İngiltere de ilk etapta kurula dahil olmayacağını açıkladı. Buna karşılık Trump 'dünyanın en büyük liderlerinin' bu kurul bünyesinde toplandığını söyledi.
Kurul başka işler de yapabilir
Kurulun faaliyetlerine de değinen ABD Başkanı "Bence Gazze'de başarılı olduktan sonra başka alanlara da yayılabiliriz" dedi. "Kurul tamamen toplandıktan sonra istediğimiz neredeyse her şeyi yapabiliriz" diyen Trump, bu yapının faaliyetlerini Birlemiş Milletler ile birlikte yürüteceğini vurguladı. Trump'ın önerisi başlangıçta kurulun Gazze'deki savaşı sona erdirmeye ve yeniden yapılanmayı denetlemeye odaklanmasını hedefliyordu. Ancak önerilen tüzükte Filistin topraklarından bahsedilmiyor ve kurulun BM'nin işlevlerini devralma izlenimi veren ifadeler olduğu görülüyor. Barış Kurulu'na BM'nin uluslararası hukukla tanımlanan yetki alanına girdiği eleştirisi getiriliyor. Donald Trump'ın liderlik edeceği Barış Kurulu, ABD Başkanı'nın Gazze savaşını bitirmek için önerdiği 20 maddelik barış planının uygulanmasından sorumlu olacak.
İşte çağrılan ülkeler
Barış Kurulu törenine katılan ve anlaşmaya imza atan kurucu üyeler arasında Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Bulgaristan, Macaristan, Endonezya, Kazakistan, Özbekistan, Moğolistan, Ürdün, Kosova, Pakistan, Paraguay, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yer alıyor.
Erdoğan liderler arasında yer almıyor
Şimdiye kadar Trump'ın teklifini kabul ettiğini duyuran dünya liderleri arasında "Binyamin Netanyahu - İsrail Başbakanı,
Abdülfettah es-Sisi - Mısır Cumhurbaşkanı, İlham Aliyev - Azerbaycan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan - Ermenistan Başbakanı, Viktor Orban - Macaristan Başbakanı, Aleksandr Lukaşenko - Belarus Devlet Başkanı,
6. Muhammed - Fas Kralı, Muhammed bin Zayid El Nahyan - BAE Devlet Başkanı Prabowo Subianto - Endonezya Cumhurbaşkanı, To Lam - Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri, Kasım Cömert Tokayev - Kazakistan Cumhurbaşkanı, Şevket Mirziyoyev - Özbekistan Cumhurbaşkanı, Javier Milei - Arjantin Devlet Başkanı" bulunuyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımından dolayı çekinceleri olduğunu ve Londra'nın anlaşmaya şimdilik imza atmayacağını açıkladı.
Rusya'nın durumu muallakta
Trump, Rusya'nın da davetini kabul ettiğini söyledi. Ancak Moskova davetin halen değerlendirildiğini kaydetti. Liderlerden oluşan Barış Kurulu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a davet gitti. 21 Ocak'ta TBMM'de gazetecilerin kurula katılım ile ilgili sorusunu cevaplayan Erdoğan, "Hakan Bey katılacak" ifadelerini kullandı. Davos'taki 22 Ocak'taki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Fidan temsil etti.



















































































