logo
18 MAYIS 2025

Geleceğin aşçılarının ilk dersi deniz ve balık oldu

Geleceğin aşçıları Beylikdüzü'nde Balıkçı Kenan Tesisleri'ni ziyaret etti. Kenan Balcı ile birlikte mutfağa giren genç aşçılar, balık türlerini, temizleme ve pişirme şekillerini öğrendi

15.01.2023 18:05:00
Geleceğin aşçılarının ilk dersi deniz ve balık oldu
Geleceğin aşçılarının ilk dersi deniz ve balık oldu

Beylikdüzü 75. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçılık Dalı Öğrencileri Balıkçı Kenan Tesisleri'nin gezdi. Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçılık Dalı öğrencilerinin ilk dersi deniz ve balık oldu. Yarım asırlık balıkçı Kenan Balcı'nın tecrübelerinden yararlanan öğrenciler balıklar hakkında merak ettiklerini uygulamalı şekilde öğrendi. Balık türlerini ve temizlenme şeklini gösteren Kenan Balcı, daha sonra öğrencilerle birlikte ızgara başında balık pişirdi.

Aşçılığın çok disiplin isteyen bir meslek olduğunu öğrencilere aktaran Balıkçı Kenan Balcı yemek konusunda ayarın kaçırılmaması gerektiğini belirtti. Balcı, 'Balık çok hassas bir yiyecek. Onu pişirirken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bir anlık dalgınlık balığı yakmamıza neden olur. Balık yandı mı işimiz bitmiştir. Aşçılıkta o lezzeti, o güzelliği tutturmamız lazım. Müşterilerimiz yada yakınlarımız o yemeği yiyince tadından mest olması lazım' dedi.

Balığı temizlerken bıçağın mutlaka sağ elde olması gerektiğini vurgulayan Balcı, 'Balığı bıçağın ters tarafıyla temizlememiz gerekiyor. Balık kaygan olduğu için elimizi kesme riskimiz oldukça yüksek. Bıçak her zaman sağ elde olması gerekiyor. Sol elimizle de balığın kafasını tutup balığımızı rahatlıkla temizleyebilirim. Balığımızı fileto haline getirdikten sonrada ortadan ikiye bölüp hem tavada, hem de ızgarada rahatlıkla pişirebiliriz' diye konuştu.

Programın sonrasında ızgara başına geçen öğrenciler palamut şiş, palamut köfte ve palamut pirzola pişirdi. Balık ekmek ziyafeti çeken öğrencilere balık pişirmek hakkında da bilgi veren usta balıkçı Kenan Balcı, 'Balığı kurutmadan pişirmeliyiz. Balık omega 3 kaynağı. Besin değeri çok yüksek. Bir tarafı pembeleştiği zaman diğer tarafını pişirelim. Böylelikle hem balığımız kurumaz. Hem de içindeki besin değeri yok olmaz. Çünkü balık anne sütünden sonra yıpranan dokuları onaran tek besin kaynağı. İçinde hiç bir katkı maddesi yok' ifadesini kullandı.

Günün finalini Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde yapan Beylikdüzü 75. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçılık Dalı Öğrencileri mumya balıkları tek tek inceledi. Orkinostan, köpekbalığına, vatozdan, kılıçbalığına kadar içerisinde binlerce deniz canlısının olduğu müzeye girişler ücretsiz. Mumya balıkları inceleyen öğrencilere müze kurucusu Kenan Balcı, sergilenen tüm balıkların Türk karasularında yakalandığı bilgisini paylaştı.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Soykırım şiddetlendi
Yüzlerce şehit var
Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem
Bolu'daki faciaya ilişkin 32 şüpheli hakkında dava açıldı
Davada hiç bir siyasi yok
Nekbe günü anıldı
İsveç'te İsrail protesto edildi
Gürer: 'Niğde’de misket elma da sizlere ömür'
"Bahçelerde tespitler bitmedi, çiftçi bitti”
Guterres: Gazze'de abluka derhal sona erdirilmeli
"İnsani kriz tarif edilemeyecek kadar kötü"
O sözlerine 2 yıl istendi
Celal Şengör hakkında iddianame düzenlendi
Fesih ve silah bırakma mesajı
Tiran dönüşü önemli açıklamalar
Gazze yanıyor
İsrail kalıcı işgal amacıyla yoğun saldırı başlattı
En mutlu gününde şoku yaşadı
Disko topunun gelinin üstüne düştüğü anlar kamerada
Cumhurbaşkanı kararı ile kritik atamalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
3 yeni Bölge İdare Mahkemesi kurulacak
Karar Resmi Gazete'de
1 ile turuncu, 18 ile sarı uyarı
İçişleri Bakanlığı uyardı
İsrail, Gazze'de 'kalıcı işgal" saldırılarını başlattı
İsrail kabinesi planı onaylamıştı
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Soykırım şiddetlendi
Yüzlerce şehit var
123456789101112131415
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Soykırım şiddetlendi
Yüzlerce şehit var
Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem
Bolu'daki faciaya ilişkin 32 şüpheli hakkında dava açıldı
Davada hiç bir siyasi yok
Nekbe günü anıldı
İsveç'te İsrail protesto edildi
Gürer: 'Niğde’de misket elma da sizlere ömür'
"Bahçelerde tespitler bitmedi, çiftçi bitti”
Guterres: Gazze'de abluka derhal sona erdirilmeli
"İnsani kriz tarif edilemeyecek kadar kötü"
O sözlerine 2 yıl istendi
Celal Şengör hakkında iddianame düzenlendi
Fesih ve silah bırakma mesajı
Tiran dönüşü önemli açıklamalar
Gazze yanıyor
İsrail kalıcı işgal amacıyla yoğun saldırı başlattı
En mutlu gününde şoku yaşadı
Disko topunun gelinin üstüne düştüğü anlar kamerada
Cumhurbaşkanı kararı ile kritik atamalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
3 yeni Bölge İdare Mahkemesi kurulacak
Karar Resmi Gazete'de
1 ile turuncu, 18 ile sarı uyarı
İçişleri Bakanlığı uyardı
İsrail, Gazze'de 'kalıcı işgal" saldırılarını başlattı
İsrail kabinesi planı onaylamıştı
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Soykırım şiddetlendi
Yüzlerce şehit var
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.