Gelecekte afetler daha yıkıcı olacak!
2024 Küresel Su İzleme Raporu'na göre suyla bağlantılı afetler geçen yıl 8 bin 700'den fazla kişinin ölümüne neden olurken 40 milyon insan yer değiştirmek zorunda kaldı.
08.03.2025 12:39:00
AA
AA





Dünyanın birçok ülkesinden üniversiteler ve araştırma kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Su İzleme Ağı adlı konsorsiyum tarafından yayımlanan 2024 Küresel Su İzleme Raporu'nda, geçen yılın iklim ve hava olayları açısından aşırılıklar yılı olduğu belirtildi. Raporda, daha yoğun sellerin, uzun süreli kuraklıkların ve rekor kıran sıcaklıkların suyu etkilediğine ve bu durumun su ile ilgili afetlerden kaynaklanan yaşam, altyapı ve ekosistem risklerini artırdığına dikkat çekildi. Suyla bağlantılı afetler geçen yıl 8 bin 700'den fazla kişinin ölümüne neden olurken 40 milyon insan yer değiştirmek zorunda kaldı. Suyla bağlantılı afetlerin en çarpıcı örnekleri arasında Afganistan ve Pakistan'da 1084 kişinin hayatını kaybettiği ve 1.5 milyon kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı sel felaketi ile Güneydoğu Asya ve Çin'i etkileyen ve 844 kişinin yaşamını yitirdiği Typhoon Yagi Tayfunu gösterildi.
Özellikle Amerika kıtası etkilendi
Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Beşeri İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Somuncu, 2024'te rekor ve rekora yakın sıcaklıkların yağış eksikliğiyle birleşmesinin birçok bölgede şiddetli kuraklığa yol açtığını bildirerek, "Doğu Ukrayna'nın bazı bölümleri ile Rusya, 2024'ü ortalamadan çok daha kuru geçirdi. Kanada'nın büyük bir bölümünden ABD'nin batısı ve Meksika'nın bazı bölgelerine kadar uzanan alanlarda ortalamanın altında yıllık yağış meydana geldi. En geniş ve ortalamadan çok daha kuru koşullar Güney Amerika ve özellikle Brezilya'nın büyük bölümlerinde, Bolivya ve Peru'da meydana geldi ve bu bölgelerdeki birçok yerde kayıtlardaki en kurak yıl yaşandı" dedi. Somuncu, "2025'e yönelik görünüm, artan riskler gösteriyor. Mevsimsel iklim tahminleri ve mevcut havza koşulları Güney Amerika'nın kuzeyi, Güney Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde kuraklıkların potansiyel olarak kötüleşebileceğine işaret ediyor. Afrika Saheli ve Avrupa gibi bölgeler artan sel riskiyle karşı karşıya kalabilir. İklim değişikliği ani seller, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi aşırı olayların her yerde daha olası hale gelmesine neden oluyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.