Her köşesinde simgesel bir yapı ya da arkeolojik bir alana rastlayabileceğiniz Mardin kısacık bir turla özetlenecek bir şehir değil
14.04.2025 13:54:00 / Abdülkadir Gündoğdu
Her köşesinde simgesel bir yapı ya da arkeolojik bir alana rastlayabileceğiniz Mardin kısacık bir turla özetlenecek bir şehir değil.
Mardin denilince ilk akla gelen yapılardan olan Ulu Cami, bu taştan şehrin en eski camisi. Bazı kaynaklar ona Cami-i kebir de diyor ve dışardan bakıldığında pek de anlaşılmayan tarih yaşı, içinde yüzyılların görmüş geçirmişliğini barındırıyor.
Duvarları arasında kaç milyon insan ellerini semaya açmış, ne niyetler dilenmiş bilinmez.
Artuklu Dönemi mimari örneklerinden, dilimli kubbesi ve minaresiyle Mardin’in sembolü olan Mardin Ulu Cami kayıtlara göre iki minareli inşa edilmiştir.
Caminin bugün mevcut olan tek minaresinin kare kaidesindeki yazıt, yapım tarihini 1176 olarak vermektedir. Fakat bugünkü minare 1888-1889 yıllarında yeni ve eklektik bir üslupla yapılmıştır. Yapı 12. Yüzyıl Artuklu mimarisinin temel özelliklerini yansıtır.
Erken dönemde özellikle güneydoğuda meydana çıkan, mihrap önü kubbeli enine gelişen cami planı ve formunun çok önemli bir örneğidir.
Yapının malzemesi düzgün kesme taştır. Ulu Cami’nin kubbesi dıştan yivleme tekniğiyle yapılmıştır. Bazı geç dönem Artuklu yapılarında karakteristik olan bu teknik, ilk olarak bu binada kullanılmış ve sonraları Mardin’de gelenek halini almıştır.
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.