‘Hac-umre acentelerinin cebinden elimizi çektik’
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB olarak hac-umre acentelerinin cebinden ellerini çektiklerini dile getirerek, "Bundan sonraki dönemde de biz yönetimde olduğumuz sürece hiçbir segment için buna izin vermeyeceğiz" dedi





Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul'da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başlayan 'Hac, Umre ve Turizm Fuarı' kapsamında Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği'nin (HURSAD) katılımıyla acentalarla düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, TÜRSAB seçim çalışmaları sırasında tüm turizm segmentleriyle temas kurmaya çalıştığını dile getirerek, "Bu süreçte hac ve umre acentelerinin TÜRSAB tarafından gelir kaynağı olarak görüldüğünü, hiçbir segmente yapılmayan muamelenin bunlara yapıldığını gördüm" dedi. TÜRSAB'ın amacının acentelere yük olmak değil onlarını yükünü almak olduğuna işaret eden Bağlıkaya, "Hac ve umre acentelerine 'ne düşünüyorsunuz' dedik, taleplerini dinledik. Ancak pazarlık yapmadık. Hac ve umre acentalarının cebinden elimizi çektik" dedi.
Değişim başladı
TÜRSAB'da değişimin başladığına işaret eden Bağlıkaya, "Değişim sürecinde çok şeyler gördük. TÜRSAB'ın yıllarca ekmeğini yiyen avukatı, haciz yapan memurlara eski yönetimin sakladığı malların yerini gösterdi. Biz bilmiyorduk neyin nerede olduğunu, ancak o biliyordu! Evimizi toplamadan, mahallemizi temizlemeden bir yere gelemeyiz. Önce kurumsallaşma sağlanacak! 18 yıllık birikmiş alışkanlık var, bir değişim başlattık. Bu değişim süreci devam ediyor. Bu değişim 3-4 dönem sürebilir. Bu sürece sahip çıkın. Biz kurumda eski yönetimin nice usulsüzlüklerini tespit ettik, Maliye de onları tespit etti. Suç duyuruları yapıldı. Ancak hukuk hızlı işlemiyor" şeklinde konuştu.
Seçim süreci başladı
Yaklaşan seçimleri anımsatan Bağlıkaya, daha önce söz verdikleri gibi TÜRSAB Başkanı ve yönetiminin iki dönemden fazla görev yapmaması konusunda kararlı olduklarını bildirdi. Bağlıkaya, şu değerlendirmelerde bulundu: "Tüm olumsuzlukları benim yüzüme söylemenizi tercih ederim. Bu yola çıktığımda ilk desteklerini açıklayanlar arasında olan HURSAD yönetimine teşekkür etmek isterim. 24 aylık süremizin ilk 3 ayını yediler, süre 21 aya düştü. Bu 21 ayın da 18 ayı geçti ama ne hikmetse, '18 yılın defosunu 18 ayda niye temizlemedin?' diye soran arkadaşlarımız var. Demek ki o kadar kabiliyetli gözüküyoruz. İnsaf, 18 aydır görev yapıyoruz bunun 6 ayı haciz ve icralarla geçti." HURSAD Eski Başkanı Mehmet Uzuner ve HURSAD Yeni Başkanı Diyaeddin Şahin, geçen dönem olduğu gibi bu dönemde Firuz Bağlıkaya ve değişim ekibini destekleyeceklerini açıkladı. Bu arada Hac, Umre ve Turizm Fuarı'na ağırlıklı olarak Suudi Arabistan şirketlerinin katıldığı görüldü. Fuar hakkında Yeni Mesaj'a konuşan bir yetkili, "Türkiye'de hac ve umre yapan acenteler, burada Suudi Arabistan'lı iaşe, otel, ulaştırma gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerle görüşerek, oraya gitme gereği duymadan hizmet satın alıyor" dedi.
900 dolardan ucuz umre riskli
Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği (HURSAD) Başkanı Diyaeddin Şahin, umre için vatandaşların 900 dolardan daha ucuz olan programlara rağbet etmemesi gerektiğini ifade ederek, "Mağdur olabilirler. Kaç gün kalacağı, hangi otelde kalacağı, hangi havayolu şirketi ile gideceği gibi konulara dikkat etmeli. Bunlarla ilgili açık şekilde sözleşme imzalamalı" dedi. 2017-2018 umresinin sayı açısından Türkiye için tepe nokta olduğunu bildiren Şahin, şunları kaydetti: "488 bin kişiyi umreye götürdük. Geçen sene bu sayı çeşitli sebeplerden dolayı 320 bine düştü. 2019-2020 yılına ilişkin beklentimiz yüksek, 2017-2018'deki rakam olmasa da, 400 bini geçme hedefindeyiz. Türkiye'de 450-500 milyon dolar arası bir umre pazarı var. 2020-2021 sezonunda da 2017-18'deki noktamıza ulaşmayı hedefliyoruz."
RECEP BAHAR / İSTANBUL














































































