logo
25 NİSAN 2024

Haftanın Sohbeti, Prof Dr. Haydar Baş: "Petrol ve Arz-ı Mev'ud savaşı"

06.01.2003 00:00:00
editor: okan egesel

ABD'yi kuran irade, global sermaye sahipleri, petrol babalarıdır. Devlet istese de istemese de bu petrol babalarının dediğini yapmak zorundadır. Madem ki bu, petrol babalarının devletidir, petrolün olduğu yer de onların olması lazımdır. Onun için BM'in tuttuğu raporun ehemmiyeti yoktur. Onlar ne demişse kanun, kural odur. İşte onun için bugün dünyada adalet yoktur. Can, mal, namus, din ve vicdan emniyeti bu yüzden çiğnenmektedir.260 milyar dolar iç ve dış borcumuz var. Bu borçlara yılda verdiğimiz faiz miktarı 55 katrilyon. Yıllık milli gelirimiz 115 katrilyonun 55 katrilyonu faiz borcuna gidiyor. Yapılacak olan

iş bu borcu kapatmaktır.Biz, bunu yapmadığımız müddetçe ağzımızla kuş kapsak hiç bir şey yapamayız. Onun için yapacağımız iş IMF politikaları ile devam etmek değil, milli kaynakları devreye koyarak yediden yetmişe çalışmaktır.Şu anda ekonomiden sorumlu bakan arkadaşlarımıza tavsiye ediyorum, alıp uygulayabilirler. Bundan başka da çözüm yoktur. Emisyonu genişletecekler,iç borçları kapatacaklar, iç kaynakları devreye koyacaklar -Nasıl yapılacağı bizim projelerimizde vardır-, dış borçları kapatacaklar ve böylece Türkiye Cumhuriyeti 55 katrilyon faiz yükünden kurtulmuş olacaktır. Rahata ancak bunu yaptığınız zaman kavuşabilirsiniz.

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Meltem TV'de Kum Saati programına katılarak Irak, Kıbrıs, Annan Planı, AB, IMF, enflasyon, iç ve dış borç, Milli Ekonomik Modelin vergi sistemi konularında önemli açıklama ve değerlendirmelerde bulundu. Saddam bahanesiyle Irak'a açılmak istenen savaşın petrolden de öte yönünün bulunduğunu, bu savaşın İsrail'in bir "arz-ı mev'ud" savaşı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haydar Baş, asıl hedefin Türkiye olduğu tezini burada da tekrarladı. IMF ile yola devam etmenin mümkün olmadığını, borcu borçla kapatmanın ülkeyi çökerteceğini belirten, kurtuluşun Milli Ekonomik Modelde olduğunu ifade eden, AB üyeliğinin mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Haydar Baş, Kıbrıs'ı Türkiye'nin vazgeçilmezleri arasında addetti. "Denktaş Kıbrıs'ın tapusudur" diyen Prof. Dr. Haydar Baş, Annan planının Türkler için zerre kadar hayır taşımadığını söyledi. BTP Lideri Prof. Dr. Haydar Baş'ın, Tarık Çanak'ın sorduğu sorulara verdiği cevapları arkadaşımız Kamil Bayraktar yayına hazırladı.

r Hocam, içinde bulunduğumuz coğrafya bir türlü rahat yüzü görmüyor. Şimdi de Irak bahane edilerek yeniden savaş rüzgarları estiriliyor. Irak'la savaş isteğinin sebebi nedir sizce?

Prof. Dr. Haydar Baş- Bu coğrafya asırlar boyu bizim elimizde bulunan bir coğrafyaydı. Tarihi Mezopotamya ve devamı Hicaz bölgesi olan bu coğrafya elimizdeydi. Bu coğrafya, Hicaz olarak Müslümanların kutsal bölgesi, tarihi Mezopotamya olarak çok verimli bir arazi; Fırat ve Dicle arası da İsrail kavminin inandığı şekliyle Yahova'nın onlara va'dettiği mukaddes arazidir. Bunun ismine Arz-ı Mev'ud denir.

İngilizlerin rolü ABD'ye geçti

Motorun icat edilmesinden sonra o bölgede petrolün varlığı tespit ediliyor. Onun için İngilizler, Osmanlının buradan mutlaka çıkması lazım gerekçesiyle yoğun bir faaliyete girişiyorlar. 50-60 yıllık çok ciddi bir çalışma neticesinde bizi o coğrafyadan çıkardılar. Biz, o coğrafyadan çıkarken, o coğrafyanın halkı maalesef İngilizlerle beraber oluyorlar ve bizi arka saflardan vuranlar oluyorlar. O proje, 2. Dünya Savaşından sonra ABD'nin eline ve emrine geçti. İngilizler niçin orayı istedi? Çünkü her tarafta su gibi petrol fışkırıyor. İfadelere göre ABD'nin petrol rezervi 2025 yılına kadar idare edebilecek durumda. Şimdi ABD, o bölgede kendi menfaatlerinin gereğini yapmak istiyor. Önce bir takım bahanelerle o bölgeye girildi. Yalnız kim ne derse desin o bölgede hakim unsur Türk milletidir. Bizim arkamızdan İran gelmektedir. İran'da da petrol var. Mesela İngilizler icraatlarını yaparlarken o zaman hem bizi hem de İranlıları gündeme almışlardır. Bugün de durum aynıdır.

ABD'yi kuran iradenin isteği

Şimdi, o bölgenin, İngiltere'nin başlattığı mantık üzere hayatını devam ettiren millet ve devletlerin elinde olması lazım geldiğine inanan güçler var. Dünyada devletleri kuran bir irade vardır. Mesela Fransa, Hollanda, İngiltere'ye baktığınızda bu devletleri kuran bir aile vardır. O ailenin dediği olur. Demokrasi vardır ama üst irade o ailenin hissiyatıdır, düşüncesidir. Millet de bunu kabul eder, itiraz etmez. ABD'ye gelirseniz, devleti kuran bu irade para babaları olan insanlar, global sermaye sahipleri, yani petrol babalarıdır. Devlet istese de istemese de bu petrol babalarının dediğini yapmak zorundadır. Madem ki bu, petrol babalarının devletidir, petrolün olduğu yer de onların olması lazımdır. Onun için senin BM'inin tuttuğu raporun ehemmiyeti yoktur. Onların düşüncesinin ehemmiyeti vardır. Onlar ne demişse kanun, kural odur. İşte onun için bugün dünyada adalet yoktur. Can, mal, namus, din ve vicdan emniyeti bu yüzden çiğneniyor. ABD, bu mantıkla o bölgeye mutlaka girecektir.

İşin içinde İsrail de var

Yalnız o insanların aynı zamanda İsrail'dekilerle de çok ciddi bir hukuku vardır. Çünkü İsrail'in orada çok ciddi lobileri vardır. Çok ciddi bir menfaat birlikleri vardır. Onun da o bölgede yayılması lazım. O bölgede İsrail'in de önünün açılması gerekiyor. Bu mantıktan hareket edilirse, İsrail'in önünün açılması için ABD'nin buraya gitmesi gerekiyor mu; gerekiyor. İki, oradaki petrol rezervlerini elde etmesi için ABD'nin orada olması gerekiyor mu; gerekiyor. Bir de o bölge çok kıymetlidir, onun için ABD'nin orada üssü olması gerekiyor mu; gerekiyor. Bu sebepleri çoğaltabilirsiniz. İşte bu sebeplerden dolayı bu işe soyundular.

Kerkük Musul petrolleri

ve Arz-ı Mev'ud

Peki niye bizim güneyimizden, Irak'ın kuzeyinden de bölgeye girilmek isteniyor? Çünkü orada Musul, Kerkük var. ABD'nin derdi petrol değil miydi? Orada petrol var. İki, kimin önünü açacaktı? İsrail'in önünü açacaktı. Arz-ı Mev'ud neresiydi? O bölgeydi. Artı, seninle, benimle beraber girmek istiyor. Bizi de olaylara ortak etmek istiyor.

Ben burada herkesin düşündüğünden farklı şeyler düşünüyorum. Onu dilerseniz burada ifade etmeyelim. ABD, oraya sıradan gelmek istemiyor. Arkadaşlar bana ABD'nin bizden istediği üslerle ilgili bir belge verdiler. İncirlik, Konya, İstanbul, İzmir, Malatya, Diyarbakır, Trabzon, Merzifon, Kayseri, Batman, Muş, Samsun, Antalya, Mersin, İskenderun; say sayabildiğin kadar. Yani işgal güçlerine desen ki "gel Türkiye'yi işgal et" bu kadar olmaz. Tabii buna iktidarın müsaade edeceğine kesinlikle inanmam. Ki, biz bu arkadaşların çoğunu tanıyoruz. Buna "evet" demezler.

Hedef Türkiye'dir

r ABD, 1991'da Körfez Savaşını yaptığı dönemlerde, sizin yaptığınız açıklamalar vardı. Her ne kadar çok uluslu güçler Kuveyt'i kurtarmak için böyle bir operasyonun içine girseler de aslında hedef Türkiye'dir, demiştiniz. Sürece baktığımız zaman bu ifadelerinizin altını dolduran çok ciddi gelişmeler oldu. Özellikle Irak'ın kuzeyinde, Kuzey Irak'ta bir yönetim boşluğu oluştu. Ardından da parası, bayrağı, parlamentosu olan bir yönetim görüldü. Siz bunu da işaret etmiştiniz. ABD'nin buraya bu seferki gelişinin bununla bir bağlantısı var mı?

Prof. Dr. Haydar Baş- Lafın tamamını deliye söylerler. Niçin bağlantısı olmasın? O gün onu hazırlıyor da bugün niye vazgeçsin? Çünkü burada hedef madem ki Türkiye'dir, o mantıkla bakıldığı zaman Türkiye'nin misak-ı milli hudutları ile tanınmaması lazımdır. Şimdi sabırlı olalım, fazla bir şey demeyelim, biraz bekleyelim, derim.

IMF ile kalkınan ülke görülmemiştir

r 2001 ve 2002 yılları Türkiye için krizler yılları oldu. IMF ile politikalar oluşturuldu ve hep duvara tosladı. Şimdi de yeni bir yönetim var. Yine IMF ile yolculuğa çıkılıyor. IMF ile kalkınmak, yola devam etmek mümkün müdür?

Prof. Dr. Haydar Baş- IMF ile kalkınan bir ülke gösterirsek Türkiye de kalkınsın deriz. Yoksa, zorla da var diyemeyiz. IMF'den, devletlerin, bir-iki defaya mahsus kredi alması düşünülebilir. Ama stand by anlaşmaları yaparak defalarca kredi almak ve borcu borçla kapatmak mantığı devletleri çökertir. Yanılmıyorsam bizim 260 milyar dolar iç ve dış borcumuz var. Bu borçlara yılda verdiğimiz faiz miktarı 55 katrilyon. Yıllık milli gelirimiz 115 katrilyonun 55 katrilyonu faiz borcuna gidiyor. Yani gelirimizin yarısını buna veriyoruz. Yapılacak olan iş bu borcu kapatmaktır. Biz, bunu yapmadığımız müddetçe ağzımızla kuş kapsak hiç bir şey yapamayız. Onun için yapacağımız iş IMF politikaları ile devam etmek değil, milli kaynakları devreye koyarak yediden yetmişe her birimizin çalışmasıdır. Çalışacağız ve üretken olacağız.

Emisyonu genişlet

iç borcu kapat

İç borçların yanılmıyorsam 40 katrilyonu bankaların sendikasyon kredilerinden oluşmakta. Devlet bunu ödemek durumunda kalıyor. Bazılarını da devlet bunlardan tahviller yoluyla satın aldı. Bu satın alma yoluyla iç ve dış borç sarmalı ortaya çıktı. Bankaların borcu dövizdir, doğru. Ama devletin bankalara olan borcu döviz değildir. Burada yapılacak olan iş şudur: Ben şu anda ekonomiden sorumlu bakan arkadaşlarımıza tavsiye ediyorum, alıp uygulayabilirler. Bundan başka da çözüm yoktur. Emisyonu genişletecekler, iç borçları kapatacaklar, iç kaynakları devreye koyacaklar -Nasıl yapılacağı bizim projelerimizde vardır-, dış borçları kapatacaklar ve böylece Türkiye Cumhuriyeti 55 katrilyon faiz yükünden kurtulmuş olacaktır. Rahata ancak bunu yaptığınız zaman kavuşabilirsiniz.

IMP para satan bir kurumdur

IMF programlarına devam ettiğiniz müddetçe alacağınız krediler borç yükü getirecektir. Adam krediyi bedava vermiyor. IMF, parayı satan bir kurumdur. Dünya bankaları Türkiye'ye kredi verseler de bunlar parayı satmakla para kazanan kurumlardır. Hangi yolla parayı satın alırsan al faiz yükü ile karşılaşacaksın. Bu faiz yükünü borçla ancak arttırırsın, azaltamazsın. O bakımdan bu borçların kesinlikle kapatılması lazımdır. Gerek bu iktidarın, gerekse farklı iktidarların, Türkiye'de, millete huzurlu bir hayat yaşatma gayeleri var ve bu kesinse, ki biz bundan kuşku duymuyoruz, en kestirme yol budur. Biz bu konuda kendilerine başarılar diliyoruz.

Devrim niteliğinde vergi modeli

r Sizin, bir Milli Ekonomik Modeliniz var. Bu modelde 100 milyarın altında geliri olandan vergi alınmama da vardı. Bu model hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Prof. Dr. Haydar Baş- İçinde bulunduğumuz dünyada, insanı, inek gibi sağılır varlıklar kabul ederek hep vergi alınan bir varlık haline getirdiler. Halbuki insan var, vergi verecek durumdadır; insan var, vergi verecek durumda değildir. Onun için biz vergiyi tüketen insanlardan değil, üreten insanlardan alırsak evvela adaletli bir iş yapmış oluruz. Tüketen insanın zaten geliri mahduttur. Bu mahdut gelirle insanı daha fazla ezmek adalet olmaz, haksızlık olur. Tabii olayın bir de manevi dinamikleri var. Bakınız, üstün irade sahibi insanların dönemlerinde uygulanan ekonomik hayatlar var, orada bazı insanlar hep alırlar, hiç vermezler. Muhtaç insanlar, fakir insanlar alırlar, hiç vermezler. Ona verirsiniz. Bunu vergiye teşmil edersek, o zaman devlet ondan vergi almaz. O, fakire-fukaraya yardım etme, verme durumunda olan insandan vergiyi alır. Biz, işte onun için şöyle bir mantık geliştirdik ve dedik ki, tüketen bu fukara sınıfı vergi vermeyecek, vergi yükünden kurtulacak. Peki bunun kazancı olmayacak mı? Elbette olacak. Peki bunun kazancından alınması gereken vergi ne olacak? Bunun kazancından alınması gereken vergi yerine biz emisyonu genişleteceğiz. Aynı insanlara biz faizsiz kredi vereceğiz. Hem vergi vermeyecek, hem de faizsiz kredi alacak. Ama bu krediyi alırken de bize ne yapacağını söyleyecek, projesini ortaya koyacak. Üretken olacak. O dediğimiz miktara kavuşacak, o da bu sefer üreten sınıfa geçecek. Yani toplum dinamizmi ayağa kalkacak. Alttan yukarıya insanların zengin olma seferberliği başlayacak. Bu mantık aynı zamanda balığa atılan oltaya benzer. Buradaki olta kazanmaktır. Kazandıkça kazanmak isteyecek. Bizim vergi sistemimiz bir yönüyle bunu hayata geçiriyor.

Diğer taraftan üreten sınıf da bir gömlek satıyordu; bu sene beş gömlek satacak. Tüketen geçen yıl bir tane tüketmişti. Bu sene parası fazla oldu, beş tane tüketti. Geçen yıl bizim üreticimiz bir lira vergi veriyordu; bu yıl beş lira vergi verecek. Çünkü cirolar arttı. Üretim arttı. Pazarlama imkanları çoğaldı, satış devreye girdi.

r Yani 100 milyarın üstünde bir çok gelir olan insan daha ortaya çıktı.

Prof. Dr. Haydar Baş- Orada biz 100 milyarı bir sembol olarak koyduk. Taban değişebilir. Bu 200-300 veya 50 olur. Günün şartlarına göre onu devreye koyarsın. Burada mühim olan oradaki felsefe, temel düşüncedir. Bir tanesi üretiyor, bir tanesi tüketiyor. Üretenin daha fazla üretmesi için tüketenin daha fazla tüketmesi lazım. İşte biz, bu mantığı getirdik.

Enflasyonu düşürmenin gerçek metodu

Buraya gelmişken yanlış anlaşılan bir konu daha var. "Enflasyonu aşağı düşüreceğiz" diyorlar. Peki yapman gereken nedir? Yapman gereken enflasyonu vücuda getiren amilleri ortadan kaldırmaktır. IMF gelmiş, demiştir ki, "Parayı piyasadan çekin, enflasyonu aşağı düşürün." Talepten kaynaklanan enflasyon varsa böyle enflasyon düşer. O zaman cepteki parayı azaltırsın, bu doğrudur. Ama Türkiye'deki enflasyon, bu cins bir enflasyon değildir. Nasıl bir enflasyondur? Türkiye'de maliyetten dolayı mal pahalıya mal oluyor. Bunlar, enerji gideri, hammadde girdisi, kredi faizleri, mali ve sigorta vergileridir. Bu yüzden mal pahalıya mal oluyor. Adam ucuza satamıyor. Fiyatın düşmesi için paranın piyasada bol olması lazımdır. Sen ise piyasadan parayı çekiyorsun. Bu, nereye benzer? Bir insan, 5 kg kanla yaşayacak, vücudunda 3 kg kan var, bir de bunu alıyorsun, onu ölüme terk ediyorsun. Toplumdaki bu hallerde ortaya çıkan neticenin görüntüsü enflasyon olmaz, stagflasyon olur. Yani, işyerleri satılır, işçiler işinden çıkartılır, fabrikalar, dükkanlar kapatılır. Biz bu geçmişi yaşadık. Onun için siyasi iktidarlar, "bu talep midir, maliyet midir?" onu iyi tespit edecek ve güzel bir yol ile beraber bunun içinden çıkacaktır. Bu, zor bir şey değildir.

r Enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE'de % 29.7, TEFE'de % 30'lu rakamlar çıktı. Son 20 yılın en düşük enflasyon rakamları olarak ifade edildi, ama, baktığımız zaman aslında piyasada çok ciddi bir iyileşme görülmüyor, işsizlikler devam ediyor. Stagflasyon da bu olsa gerek.

Prof. Dr. Haydar Baş- Oradaki ucuzlama gerçekten olması gereken bir ucuzlama değil. Adam mecbur, ödemesi var, onun için satması lazım, zararına satıyor. Yiyecek, içecek; zararına satıyor. İstenen bu değildir. Enflasyonun düşmesi malın ucuzlamasıdır. Yoksa onu zararına satmak değildir. Enflasyonun düşmesi malı ucuza mal etmendir. Bunu yaptığın zaman işi başarırsın. Çünkü cebinde para olursa bu, tekrar hortlayacaktır.

Devam edecek...
' Saray'la müzakere edilmez, mücadele edilir'
Zamanlaması manidar uyarı
Kameranın âlâsı üretildi
Ambargolar ASELSAN'ı kamçıladı
Vergi böyle toplanmaz
Eski Bakan Çelebi'den sert eleştiriler
'Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor'
Steinmeier, Yavaş'a böyle dedi
Trabzonspor'un eski başkanı vefat etti
Evinde ölü bulundu
Bakan'ın sözlerine tepki gösterdi
'Tam bir Düyûn-ı Umûmiye sistemi'
İlk 3 ayda harcamaları yüzde 120 arttı
CHP: Tasarruf Saray'dan başlasın
Pentagon'dan Irak'a: Bölgedeki ABD güçlerini koru
Hem işgalci, hem koruma istiyor!
Adalet Bakanı mesajı verdi
'DEM Parti kapatılabilir'
Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi
Bilinçli olarak gerginliği tırmandırıyorlar
'Saray' ziyareti öncesi kritik randevu
Kılıçdaroğlu, Özel ile görüşecek mi?
ABD'li senatör, İsrail'e desteğe tepki gösterdi
"Artık yeter!"
6 gündür haber alınamıyordu, itfaiye içeri girince şaşırdı
Derin uykudan uyandı!
İsrail devlet televizyonu duyurdu
Ordu yakında Refah'a girecek!
'Orijinalini paylaşıyorum ki ahlaksızlığınız görülsün'
Montajlı fotoğraf polemiği
' Saray'la müzakere edilmez, mücadele edilir'
Zamanlaması manidar uyarı
Kameranın âlâsı üretildi
Ambargolar ASELSAN'ı kamçıladı
Vergi böyle toplanmaz
Eski Bakan Çelebi'den sert eleştiriler
'Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor'
Steinmeier, Yavaş'a böyle dedi
Trabzonspor'un eski başkanı vefat etti
Evinde ölü bulundu
Bakan'ın sözlerine tepki gösterdi
'Tam bir Düyûn-ı Umûmiye sistemi'
İlk 3 ayda harcamaları yüzde 120 arttı
CHP: Tasarruf Saray'dan başlasın
Pentagon'dan Irak'a: Bölgedeki ABD güçlerini koru
Hem işgalci, hem koruma istiyor!
Adalet Bakanı mesajı verdi
'DEM Parti kapatılabilir'
Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi
Bilinçli olarak gerginliği tırmandırıyorlar
'Saray' ziyareti öncesi kritik randevu
Kılıçdaroğlu, Özel ile görüşecek mi?
ABD'li senatör, İsrail'e desteğe tepki gösterdi
"Artık yeter!"
6 gündür haber alınamıyordu, itfaiye içeri girince şaşırdı
Derin uykudan uyandı!
İsrail devlet televizyonu duyurdu
Ordu yakında Refah'a girecek!
'Orijinalini paylaşıyorum ki ahlaksızlığınız görülsün'
Montajlı fotoğraf polemiği

Kendi çipini üreten ASELSAN buluşlara devam ediyor

 
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, İHA kameralarına Kanada tarafından uygulanan ambargoları anımsatarak, "O dönem bir geliştirme projesi başlattık. Önce ambargoyu bertaraf edecek bir kamera yapmak daha da ötesinde dünyada bu alandaki en iyi kamerayı da yapabilmek üzere yola çıkmıştık. Geldiğimiz noktada İHA kameramız ASELFLIR-500'ü tamamladık. Artık operasyonel olarak Silahlı Kuvvetlerimizin kullanımına da girdi" dedi.
24.04.2024 23:34:00
ANADOLU AJANSI
 Kendi çipini üreten ASELSAN buluşlara devam ediyor
 Kendi çipini üreten ASELSAN buluşlara devam ediyor

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ihracat yaptıkları ülke sayısını 86'ya çıkardıklarını dile getirerek, "ASELSAN'ın bu yıl yeni ihracat sözleşmeleri açısından 1 milyar dolara yaklaşma hedefi var" dedi. Anadolu Ajansı Teknoloji Masası'nın konuğu olan Akyol, ASELSAN olarak denizin derinliklerinden uzayın derinliklerine kadar her alanda her platforma kritik sistemler geliştirdiklerini kaydetti.

Siz mi ambargo uygularsınız?!

Akyol, İHA kameralarına Kanada tarafından uygulanan ambargoları anımsatarak, "O dönem Savunma Sanayii Başkanlığımızın liderliğinde bir geliştirme projesi başlattık. Önce ambargoyu bertaraf edecek bir kamera yapmak daha da ötesinde dünyada bu alandaki en iyi kamerayı da yapabilmek üzere yola çıkmıştık. Geldiğimiz noktada İHA kameramız ASELFLIR-500'ü tamamladık. Artık operasyonel olarak Silahlı Kuvvetlerimizin kullanımına da girdi" ifadelerini kullandı. ASELFLIR-500'ün rakiplerine oranla yüzde 30 daha iyi performans sergilediğine dikkati çeken Akyol, kameranın lazer işaretlemedeki başarısıyla da güdümlü mühimmatların daha hassas vuruş kabiliyeti kazanmasını sağlamış olduğunu vurguladı.

Hava savunma sistemlerinde yeni ataklar

Akyol, ASELSAN'ın alçak irtifada KORKUT sistemi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendisine yönelen dron, seyir füzesi ve benzeri tüm tehditleri parçacıklı mühimmatlarla önce tespit edip sonra onları engellemeye dayalı bir teknoloji. Bu envantere kazandırdığımız ve seri üretimini devam ettirdiğimiz bir sistem. Bunun bir üstünde HİSAR-A diye isimlendirdiğimiz bu sefer biraz daha irtifanın arttığı artık füzelerin devreye girdiği bir sistem var. Burada da Roketsan ile güzel bir işbirliğimiz var. Füzeleri onlar bize sağlıyorlar, biz de bütün sistemi bir araya getirerek alçak irtifalı HİSAR-A'yı tamamlayıp envantere kazandırdık.
Bir üstünde de HİSAR-O'muz var. Orta menzilde. Bunun da envantere kazandırıldığını ve seri üretime devam edildiğini söyleyebilirim. Şimdi de uzun menzilli hava savunma sistemimiz SİPER'i Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine kazandırıyoruz. Böylece çok alçak irtifadan yüksek irtifaya kadar katmanlı hava savunmasını 2024 yılında tamamlamış oluyoruz."


Lazer silahı GÖKBERK

ASELSAN'ın lazer silahı GÖKBERK'ten bahseden Akyol, lazerin kaynağını da yerli olarak geliştirdiklerini vurguladı. Akyol, otonominin (kendi kendine karar verip çalışma) üzerinde çalıştıkları önemli başlıklardan olduğunu aktararak, "Deringöz isminde yeni bir ürün üzerine çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilk dalışını yaptık. Yapay zeka destekli otonom sürüş algoritmalarına sahip. Denizin altına 600 metreye kadar dalabilen sonarları olan, su altında haberleşme ve su altında keşif gözetleme kabiliyetine sahip bir ürün" diye konuştu. ASELSAN'ın Ankara'da 400 milyon dolarlık yeni bir yatırıma başladığının altını çizen Akyol, yatırımla beraber binin üzerinde ilave nitelikli istihdamı Türkiye'ye kazandıracaklarını anlattı.


Yapay zeka robotları kullanıyor

Karar vericilerin yapay zeka destekli algoritmalarla işini kolaylaştırmak ve büyük veriyi işlemek üzere komuta kontrol sistemlerinde yapay zekayı etkin olarak kullandıklarını aktaran Ahmet Akyol, "Gerek insansız kara, deniz araçlarında gerek otonominin olduğu diğer sistemlerde yapay zeka destekli algoritmalarla burada fark yaratmaya çalışıyoruz. ASELSAN içerisindeki bütün çalışmalarda yapay zeka robotlarını kullanır duruma geldik. Bunu içerideki süreçlerimizde adım adım yaygınlaştırıyoruz" dedi. Akyol, çip teknolojisinin çok kritik olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Çip teknolojisinin askeri ve sivil boyutu var. Bizim açımızdan askeri boyutunda bağımsızlık stratejik öncelik. Bu amaçla Bilkent Üniversitesi ile ortak bir şirketimiz var. Yine ASELSAN'ın İstanbul'da MKR-IC ve TÜYAR isimli iki ayrı çipe odaklanmış alt şirketi var. Bu üç alt şirketle ve kendi bünyemizdeki çip tasarım ekiplerimizle buraya önemli miktarda kaynak ve yatırım yapıyoruz. Özellikle radar ve elektronik harpte kullanılan son derece stratejik olan galyum nitratta, transistör seviyesinde millileştirmeyi tamamladık. Bir radarda yaklaşık 1000'den fazla çip bulunuyor. Bu çipleri kendimiz tasarlıyoruz. 2024 itibarıyla bu çipleri Ankara'da seri üretebilme imkanına kavuştuk. Alt transistörlerini Bilkent Üniversitesi ile ortak şirketimizde, üstündeki çip seviyesi üretimleri de ASELSAN'da çoklu adetlerde yapabilecek duruma geldik. Binlerce çipi seri ürettiğimizi söyleyebilirim. Bu, askeri alandaki bağımsızlığımız açısından önemli."

Meteorolojinin renkli kodları ne anlama geliyor?

Meteoroloji, doğanın diliyle konuşur ve bu dili anlamak için renkli uyarı kodlarından yararlanır. Türkiye'de Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava durumu tahminlerinde ve uyarılarda dört farklı renk kodu kullanır: yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı. Her bir renk, doğanın bize gönderdiği mesajların şiddetini ve önemini ifade eder
24.04.2024 13:05:00 / Güncelleme: 24.04.2024 13:08:29
Ahmet Haydar Tarhanlı
Meteorolojinin renkli kodları ne anlama geliyor?
Meteorolojinin renkli kodları ne anlama geliyor?
Yeşil (Tehlike Yok): Yeşil kod, hava durumunun sakin olduğunu ve herhangi bir tehlike beklemediğimizi gösterir. Bu renk, günlük yaşantımızı etkileyecek meteorolojik bir hadisenin olmadığını belirtir ve huzurlu bir gün geçirebileceğimizin işaretidir.

Sarı (Az Tehlikeli): Sarı kod, dikkatli olmamız gerektiğini söyler. Hava durumu olağanın dışında olmasa da, bazı faaliyetler için potansiyel riskler taşıyabilir. Bu uyarı, özellikle açık havada yapılacak etkinliklerde daha tedbirli olmamız gerektiğini hatırlatır.

Turuncu (Tehlikeli): Turuncu kod, tehlikenin arttığını ve olası hasarlar için hazırlıklı olmamız gerektiğini bildirir. Bu renk, nadiren gerçekleşen ve can veya mal kaybına yol açabilecek meteorolojik olayların beklendiğini ifade eder.

Kırmızı (Çok Tehlikeli): Kırmızı kod, en ciddi uyarıdır ve çok tehlikeli durumları simgeler. Bu renk, hayatı tehdit edebilecek, geniş alanlarda büyük hasarlara neden olabilecek son derece kuvvetli meteorolojik hadiselerin beklendiğini gösterir. Kırmızı kod gördüğümüzde, güncel meteorolojik koşulları sıkça takip etmeli ve gerekli tüm önlemleri almalıyız.

Bu renk kodları, doğanın bize sunduğu ipuçlarını çözmemize ve kendimizi olası tehlikelere karşı korumamıza yardımcı olur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bu renkli uyarı sistemi, "Haberdar olun, hazırlıksız yakalanmayın" sloganıyla bizlere doğru bilgiyi zamanında sunar ve güvenliğimizi sağlamak için önemli bir araçtır.

Bursa'da bir holding binasına 43 el ateş açıldı

Bursa'da bir holding binasına otomobille gelen saldırganlar gece yarısı kimsenin olmadığı saatte binaya 43 el ateş açtı
24.04.2024 10:31:00
İhlas Haber Ajansı
Bursa'da bir holding binasına 43 el ateş açıldı
Bursa'da bir holding binasına 43 el ateş açıldı
Bursa'da bir holding binasına otomobille gelen saldırganlar gece yarısı kimsenin olmadığı saatte binaya 43 el ateş açtı. Kurşunların hedefi olan camlar tuz buz olurken, binada görevli özel güvenlikçi ise saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Olay, merkez Osmangazi ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir grup şüpheli cadde üzerinde bulunan holdingin ana binasına saldırı düzenlemek için beyaz bir otomobille geldi.

Binanın önünden geçtiği esnada aracın camından çıkan saldırganlar, otomatik silahla arka arkaya tetiğe bastı. Tam 43 merminin isabet ettiği binada bulunan bir bekçi ise arka arkaya gelen kurşunlardan son anda kurtuldu.

Silah sesleri üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Ekipler, olayla ilgili tahkikat başlatırken, olay yerinden otomobille kaçan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.
Polisin titiz soruşturmasının sürdüğü bildirildi.

BTP kurucu üyelerinden olan Veteriner Hekim Ali Özalpaydın Hakk'a yürüdü

Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) kurucu üyelerinden olan Veteriner Hekim Ali Özalpaydın Hakk'a yürüdü
24.04.2024 10:24:00 / Güncelleme: 24.04.2024 10:27:04
Haber Merkezi
BTP kurucu üyelerinden olan Veteriner Hekim Ali Özalpaydın Hakk'a yürüdü
BTP kurucu üyelerinden olan Veteriner Hekim Ali Özalpaydın Hakk'a yürüdü
25 Eylül 2001'de kurulan Bağımsız Türkiye Partisi'nin kurucu 40 üyesinden birisi olan Veteriner Hekim Ali Özalpaydın memleketi olan Kilis'te vefat etti.

Merhum Noter Ökkeş Özalpaydın ve merhum Hafız Fikret Özalpaydın'ın kardeşleri, Ziraat Mühendisi Bekir Sait Özalpaydın, Ziraat Mühendisi Bahadır Özalpaydın ve Diyetisyen Rabia Gül Kepekçi'nin babaları, Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi'nin kayınpederi, Bağımsız Türkiye Partisi kurucu üyesi, Prof. Dr. Haydar Baş'ın dava arkadaşı, emekli Kilis İlçe Tarım Müdürü Veteriner Hekim Ali Özalpaydın Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Cenaze namazı 24 Nisan Çarşamba Günü (Bugün) ikindi namazına müteakip Kilis Asri Mezarlık Camii'nde kılınacaktır.

Merhumun ailesi taziyeyi 1 nolu Topçuoğlu Taziye Evi'nde kabul edeceğini açıkladı.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.