Malzemesi
1 kg patlıcan / 200 g pirinçten hazırlanmış zeytin yağlı dolma harcı / 1/2 çay kaşığı tuz / 60 ml (1/4 su bardağı zeytinyağı)
200 g konkase domates / 1/2 çay kaşığı toz şeker
125 ml (1/2 su bardağı) su
Hazırlanışı:
Patlıcanları baş tarafından kesin. Dışta ince bir kabuk bırakarak, içini keskin bir bıçakla çizerek kesin. İki avucunuzla ovalıyarak, patlıcanın içini dışarı çıkartın. Birkaç santim boyunda bir kısmını kesip, kapak olarak kullanmak üzere bir kenera ayırın. Oyulmuş patlıcanları yıkayıp, süzdürün. Dolma içini, kapak için bir boşluk bırakarak, patlıcanların içine doldurun. Üzerine kapağını geçirin, kürdanla kapağı tutturun. Tencerenin altına harcı hazırlarken ayırdığınız maydonoz, nane ve dereotu saplarını yerleştirin. Dolmaları tencereye dizin. Üzerine tuz, zeytinyağı, şeker, domates ve suyunu ilave edip, yağlı kağıt örtün. Tencerenin kapağını örterek ağır ateşte 40-45 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın. Dolmaları, tencerenin içinde, kapağını açmadan, soğumaya bırakın. Dolmalar soğuyunca tencereden alıp, tabaklara aktarın. Zeytinyağlı patlıcan dolmasını soğuk olarak servis yapın.