Avustralya şirketi Wave Swell Energy, okyanus dalgaları üzerinden enerji sağlamak için yeni bir cihaz geliştirdi. Avustralya'daki bir adaya yerleştirilen cihaz kısa süre sonra devreye girecek ve ardından dalgaların gücünden elektrik üretecek.
Okyanuslar ve denizler devasa enerji depolarıdır. Ancak şimdiye kadar, bundan yeterince faydalanmak henüz mümkün olmadı. Okyanusların enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan biri, Uniwave gibi, şamandıraların veya Pelamis'in kullandığı yüzme dalgalarının gücüdür.
Uniwave, King Island açıklarında yüzüyor ve önümüzdeki haftalarda yayına girmesi planlanıyor. Ada, Avustralya'nın güney kıyıları ile Tazmanya arasındaki Bass Boğazı'nın batı ucunda yer alıyor ve Avustralya'nın Tazmanya eyaletine aittir. Dalga elektrik santrali 200 kilovata kadar çıktı sağlıyor. Wave Swell Energy ayrıca bir megawatt'lık sistemleri planlıyor. King Island şu anda elektriğinin yaklaşık üçte ikisini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor.
Wave Swell'in ürettiği çözümü şirket yöneticilerinden Denniss şöyle açıklıyor: "Esas olarak yapay bir delik var. Yani su altında açık olan, bazı vanalar ve türbinler haricinde üstten mühürlenmiş bir mağara gibi. Bunun anlamı dalga yapı tarafından geçerken suyun mağaraya girmesi ve içeride yükselmesi. Hava bir dizi valf vasıtasıyla itilir ve sonra dalga geri çekildiğinde bu valfler kapanır. Böylece su düşmek için harekete geçer ve bu haznenin içinde kısmi bir vakum oluşturur sonrada havayı arkadaki türbine doğru emen türbini döndürür, elektriği üreten şey de budur."
Şimdi soruyorum, hani kaynaklar sınırlıydı?
Yönetildiğimiz kapitalist sistemde ekonomik kaynakları sınırlı olarak gören, güçlünün bu sınırlı kaynaklara sahip olacağını öngören, bunun için gerekirse savaşan, öldüren, sömüren bir sistemde yönetildiğimiz dünyaya bakın, sınırsız kaynakları görüyor musunuz?
Dalgalar ne zaman biter ki? Rüzgarlar? Güneş ne zaman esirger bizden yüzünü? Yeraltı kaynakları nasıl biter? Yeni teknolojilerle sürekli işlendiğinde, farklı alternatif kaynaklar da bulunduğunda nasıl bitirebiliriz?
Prof. Dr. Haydar Baş'ın bizlere sunduğu Milli Ekonomi Modeli'nde kaynakların sınırsız olduğunu öğrendik, böyle örneklerle de yaşayarak görüyoruz. Prof. Dr. Haydar Baş'ın haklı oluşunu bu şekilde bir kez daha anlamış olduk.
Milli Ekonomi Modeli'nde geçen bir cümleyi sizlere sunmak istiyorum: "Dünya hem sınırsız, hem de sürekli yenilenen kaynaklara sahiptir."
Ama önemli olan elindeki kaynak değil o kaynağı nasıl verimli kullandığındır. Türkiye gibi altın madenini elinde bulundurursun ama gidersin global tefecilerden borç istersin, ülkeni, milletini hak etmediği seviyelere düşürürsün. Dünyada başka örneklerde var hem de çok. Mesela Dünyanın en fakir ülkesi Sierra Leone, dünyanın elmas madenleri bakımından en zengin ülkedir. Elmas madenleri global aktörü De Beer tarafından sömürülen bu ülke insanı, yıllık yaklaşık 417 dolar gelirle yaşamak zorundadır.
"Eğer devletler, yer altı kaynaklarını, yabancılara çıkarttırıyor veya işlenmeden hammadde olarak satıyorsa; bu durum, millete ait servetin yabancılara aktarılması demektir." (MEM, syf 838)
Hani biz de geçen Bor madenimizi Çin'e satmıştık ya ham olarak, hatırlatmak isterim...
Yani diyeceğim o ki, dünyada sömürülmek değil, azınlık bir takım güçlerin kontrolünde değil, her ülkenin bağımsız ve refah düzeyinde olmasıdır isteğimiz. Ama bu tabi ki Kapitalizmle olacak şey değildir. Bunun için bir sistem gereklidir. Bu sistemi Prof. Dr. Haydar BAŞ bize 2005 yılında sundu.
"Milli Ekonomi Modeli, insanın sınırlı ihtiyaçlarının sınırsız kaynaklardan karşılanması ilmi ve ülkelerin gerektiğinde her türlü mal ve hizmeti üretebilme gücüne sahip olması, iç ve dış harcamaların borçlanmadan temin edebilmesinin adı ve formülüdür."
Sistem bu, şimdi ya bu haksız düzeni değiştirip hür ve zengin yaşamak isteriz, Hüseyin Baş ile birlikte olup onun mükemmel ve bilgili genç kadrosunun yanında oluruz ya da şikayetlerimize devam edip bir şeyleri değiştirmemiz gerektiği düşüncesine varmadan aynı düzende yaşamayı.
Tercih sizin...
- Ev kadınlarına emeklilik yakında Meclis'te / 22.05.2025
- Almanya ve Türkiye / 28.02.2025
- Almanya'daki seçimler / 26.02.2025
- Olaylar silsilesi / 23.01.2025
- Ne yazmalıyım? / 26.09.2024
- Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / 20.07.2024
- Avrupa'da BTP / 28.02.2024
- Berlin’de Prof. Dr. Haydar Baş’ı andık / 18.04.2022
- Milli Ekonomi Modeli -8- / 26.03.2022