Hileli zeytinyağına dikkat!
Tüketicilere yönelik önemli uyarılarda bulunarak, hileli zeytinyağlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Ziraat mühendisi Mesut Özmenay, düşük maliyetli sıvı yağlar veya başka bitkisel yağların zeytinyağına karıştırılabildiğini açıkladı
18.11.2023 14:43:00
YENAL ARMAN
YENAL ARMAN





Son dönemlerde sahte gıda ürünlerinde yaşanan artışa dikkat çeken Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Mesut Özmenay, özellikle etiketlerde yer alan ünlü zeytinyağı üreticisi ülkelerin adlarının kullanılması, tüketicileri yanıltabilecek bir husus olduğunu söyledi.
Rafine edilmiş zeytinyağlarının daha düşük kaliteye sahip olabileceğini belirten Özmenay, bu ürünlerin genellikle sadece "zeytinyağı" olarak satıldığını ifade etti.
Zeytinlerin elle veya mekanik olarak toplandığı hasat dönemlerinin genellikle sonbaharda gerçekleştiğini aktaran Özmenay, elle toplanan zeytinlerin daha az hasar gördüğü için daha iyi kalitede zeytinyağı üretimine imkan tanıdığını açıkladı. Hasat edilen zeytinlerin yıkanıp temizlendikten sonra öğütme işlemine tabi tutulduğunu belirten Özmenay, soğuk sıkım ve sıcak sıkım yöntemleri arasındaki farklara da değindi.
Zeytinyağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Mesut Özmenay, tüketicilere sağlıklı ve kaliteli bir ürün tercih etmeleri konusunda uyardı. Yüksek sıcaklıkta işlenen zeytinlerin, zeytinyağının aromasını ve besin değerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Özmenay, tüketicilere alışveriş yaparken bazı önemli noktalara dikkat etmelerini önerdi.
Özmenay, "Zeytinyağı etiketleri dikkatlice incelenmeli; menşe bilgileri, işlem türü (soğuk sıkım veya sıcak sıkım), kalite derecesi ve marka bilgileri kontrol edilmelidir" dedi. Kaliteli zeytinyağının tat ve aroma açısından farklılık gösterebileceğini belirten Özmenay, özellikle extra virgin zeytinyağının daha zengin bir tada ve aromaya sahip olduğunu ifade etti.
Özmenay, zeytinyağı satın alınırken cam şişelerin seçilmesi gerektiğini belirterek "Çünkü cam, ışık ve hava geçirmez, bu da zeytinyağının kalitesini daha iyi korur" dedi. Özmenay, zeytinyağı fiyatlarının bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini, ancak uzun vadede kaliteli zeytinyağına olan talebin devam etmesi durumunda fiyatlarda artış olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Kaliteli zeytinyağı üretiminin daha fazla dikkat ve kaynak gerektirdiğini ifade eden Özmenay, geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatının bu sezon 295 liraya yükselerek 315 liradan rafa konulduğu bilgisini paylaştı. Özmenay zeytinyağfiyatların 500 lirayı aşabileceğini değerlendirdi.
Rafine edilmiş zeytinyağlarının daha düşük kaliteye sahip olabileceğini belirten Özmenay, bu ürünlerin genellikle sadece "zeytinyağı" olarak satıldığını ifade etti.
Zeytinlerin elle veya mekanik olarak toplandığı hasat dönemlerinin genellikle sonbaharda gerçekleştiğini aktaran Özmenay, elle toplanan zeytinlerin daha az hasar gördüğü için daha iyi kalitede zeytinyağı üretimine imkan tanıdığını açıkladı. Hasat edilen zeytinlerin yıkanıp temizlendikten sonra öğütme işlemine tabi tutulduğunu belirten Özmenay, soğuk sıkım ve sıcak sıkım yöntemleri arasındaki farklara da değindi.
Soğuk sıkım daha sağlıklı
Soğuk sıkımın düşük sıcaklıklarda gerçekleştiği ve daha fazla aroma ile besin değerini koruduğu, ancak veriminin daha düşük olduğu bilgisini paylaşan Özmenay, sıcak sıkımın ise yüksek sıcaklıklarda gerçekleştiğini ve daha fazla yağ elde edildiğini, ancak bazı aromaların ve besin değerlerinin kaybolabileceğini belirtti.Zeytinyağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Mesut Özmenay, tüketicilere sağlıklı ve kaliteli bir ürün tercih etmeleri konusunda uyardı. Yüksek sıcaklıkta işlenen zeytinlerin, zeytinyağının aromasını ve besin değerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Özmenay, tüketicilere alışveriş yaparken bazı önemli noktalara dikkat etmelerini önerdi.
Özmenay, "Zeytinyağı etiketleri dikkatlice incelenmeli; menşe bilgileri, işlem türü (soğuk sıkım veya sıcak sıkım), kalite derecesi ve marka bilgileri kontrol edilmelidir" dedi. Kaliteli zeytinyağının tat ve aroma açısından farklılık gösterebileceğini belirten Özmenay, özellikle extra virgin zeytinyağının daha zengin bir tada ve aromaya sahip olduğunu ifade etti.
Özmenay, zeytinyağı satın alınırken cam şişelerin seçilmesi gerektiğini belirterek "Çünkü cam, ışık ve hava geçirmez, bu da zeytinyağının kalitesini daha iyi korur" dedi. Özmenay, zeytinyağı fiyatlarının bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini, ancak uzun vadede kaliteli zeytinyağına olan talebin devam etmesi durumunda fiyatlarda artış olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Kaliteli zeytinyağı üretiminin daha fazla dikkat ve kaynak gerektirdiğini ifade eden Özmenay, geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatının bu sezon 295 liraya yükselerek 315 liradan rafa konulduğu bilgisini paylaştı. Özmenay zeytinyağfiyatların 500 lirayı aşabileceğini değerlendirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.