İhracatçı bürokrasiden dertli
Vestel Genel Müdür Yardımcısı da olan Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Güven Uçkan, ihracata yönelik devlet desteklerinin verimli ve sonuca etki edecek oranlarda kullanabilmesi gerektiğine işaret ederek, "Mevcut durumda, desteklerin çok fazla başlık altında ve farklı kurumlar tarafından koordine edilmesi, kamu kaynaklarının verimli kullanımını engelliyor" dedi.
21.02.2022 15:54:00





YENİ MESAJ / İSTANBUL
Geçen yılı yüzde 28 artışla 14.4 milyar dolar ihracatla kapatan elektrik-elektronik sektörünün ülkemizdeki tek temsilcisi olan Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET), başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. Beş farklı kategoride toplam 15 ödülün verildiği geceye Ticaret Bakanı Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle katılım gösterdi. 'Türkiye Geneli Elektrik ve Elektronik Sektörü' kategorisinde ilk üç şu şekilde sıralandı: Vestel Ticaret, Arçelik ve BSH Ev Aletleri. Ayrıca sektöre katkılarından ötürü İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki'ye teşekkür plaketi takdim edildi.
'Vazgeçilmez değiliz'
Aynı zamanda Vestel Genel Müdür Yardımcısı da olan TET Başkanı Dr. Güven Uçkan, yaptığı konuşmada, birlik olarak beyaz eşya, elektronik, kablo ve elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları alt sektörlerini temsil ettiklerini, 7 binin üzerinde aktif üyelerinin olduğunu ve her ay düzenli ihracatı olan üye sayılarının ise 500'ün üzerinde olduğunu söyledi. Uçkan, şunları söyledi: "En çok ihracat gerçekleştiren 3 şirketimiz (Vestel, Arçelik, BSH) 2021 yılında sektör ihracatımızın yüzde 36'sını gerçekleştirdi. İhracatımızın büyük çoğunluğu Avrupa Birliği'ne (AB) olmakla beraber, AB ithalatı içindeki payımıza bakıldığında payımızın çok küçük olduğu, hiçbir sektörümüzün vazgeçilmez olmadığı ve daha gidilecek çok yol olduğu net olarak görülüyor. İhracata yönelik devlet desteklerini verimli ve sonuca etki edecek oranlarda kullanabilmeliyiz. Mevcut durumda, desteklerin çok fazla başlık altında ve farklı kurumlar tarafından koordine edilmesi, kamu kaynaklarının verimli kullanımını engelliyor. Belli ekonomik büyüklüğe ve güvenceye sahip kurumsal firmaların bürokrasiye boğulmadan üretim ve ihracat yapabileceği bir alt yapı sağlanmalı diye düşünüyoruz. Geleneksel ve orta teknoloji ürünlerin daha katma değerli ürünlere dönüşmesi markalaşma ile sağlanırken, yüksek teknoloji ürünlerinin sadece yüzde 3 olan ihracat payının artırılması için Ticaret Bakanlığımız tarafından yürütülen yüksek teknoloji desteğin düzenlenerek tekrar uygulamaya konulmasını arzu ediyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.