İhracatın havası bozuk
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mayıs ayında Nisana göre dikkat çeken bir yükselişle 34.1 düzeyinde gerçekleşti. İhracat iklimindeki sert bozulma, Covid-19 salgınının küresel ekonominin büyük bölümü üzerindeki olumsuz etkilerinin devam etmesinden kaynaklandı.
10.06.2020 17:32:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Mayıs 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50.0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. İhracat İklimi Endeksi, Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki talep koşullarının Mayıs ayında belirgin bir şekilde bozulmaya devam ettiğini ortaya koydu. Nisan ayında 19.1 ile rekor düşük düzeyde kaydedilen endeks, hızlı bir yükselişle 34.1 düzeyinde gerçekleşti ancak veri serisinin başladığı Ocak 2002'den beri ikinci en zayıf seviyede ölçüldü. Oysa bu yılın ilk iki ayında İhracat İklimi Endeksi, 50.0'ın üzerindeydi. İhracat iklimindeki sert bozulma, Covid 19 salgınının küresel ekonominin büyük bölümü üzerindeki olumsuz etkilerinin devam etmesinden kaynaklandı.
Artış kaydeden tek ülke Çin oldu!
Endeks hesaplamalarına dahil edilen 44 ülke içinde Mayıs ayında üretimin artış kaydettiği tek ülke Çin oldu. Salgının olumsuz etkilerini azaltmaya devam eden Çin'de son dört ayda ilk kez büyüme kaydedildi. Ancak Çin'in Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 1 ile sınırlı oldu. Türk imalatçılarının Avrupa'daki daha büyük ticaret ortakları Mayıs ayında belirgin bir şekilde daralma bölgesinde kalmakla birlikte, düşüşler Nisan ayındaki rekor düzeylere göre hız kesti. Benzer bir tablonun geçerli olduğu ABD'de de üretim, nisan ayına göre daha ılımlı bir daralma kaydetti. Buna rağmen, söz konusu düşüş küresel finansal krizden beri ikinci en yüksek hızda gerçekleşti.
Orta Doğu, istikrar kazanmaya yakın
Orta Doğu ekonomileri yılın ikinci çeyreğinin ortasında genel olarak istikrar kazanmaya yaklaştı. Suudi Arabistan'da ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama son üç ayın en düşük oranında gerçekleşirken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde de daralma belirgin bir şekilde hız kesti. Mısır'da özellikle bir önceki ay gerçekleşen yüksek orana kıyasla, çok daha sınırlı bir düşüş kaydedildi. Birçok ülke Mayıs ayında belirgin bir şekilde daralma bölgesinde kalırken, bu durum özellikle Covid 19 salgınının yayılımını önlemek amacıyla sıkı kısıtlamaların devam ettiği ülkeler için söz konusu oldu. En belirgin küçülmeler Singapur, Hindistan ve Endonezya'da gerçekleşti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.































































































