İhracatta yeni lider kimya
Geçen ay kimya sektörü 2 milyar 983 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Bu sektörü 2 milyar 695 milyon dolarla çip krizinden etkilenen otomotiv, 2 milyar 272 milyon dolarla çelik, 2 milyar 22 milyon dolarla hazır giyim izledi.
05.04.2022 13:45:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022 Mart ayı ihracat rakamlarının ayrıntılarını açıkladı. TİM Başkanı İsmail Gülle, Mart ayında 20 sektörün ihracatını artırdığını aktararak, en çok ihracat yapan sektörleri şu şekilde sıraladı: "Bu ay, 3 milyara yakın dolar ihracat gerçekleştiren kimya sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2.7 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörümüz ikinci, 2.3 milyar dolar ile çelik sektörümüz ise üçüncü oldu" dedi. Sektörel anlamda en dikkat çekici artışların ise kimya, çelik, demir ve demir dışı metaller sektörlerinde yaşandığını söyleyen Gülle, "Her biri ihracatını geçtiğimiz yıla göre neredeyse yüzde 50 artırdı. Tam 9 sektörümüz Mart ayında ihracat rekoru kırdı" diye konuştu.
1986 firma ihracata 'merhaba' dedi
Firmaların ihracata duyduğu yoğun ilginin, 2022 yılında da ihracatçı firma sayısına yansımaya devam ettiğini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle, "1986 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, mart ayında 105.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat yapan firma sayımız ise 47 bin 981 oldu" şeklinde konuştu. Miktar bazında ihracatın yüzde 6 artarak 15.7 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirten TİM Başkanı, "Bununla birlikte, ihracat birim fiyatımızda da oldukça pozitif bir ivme devam ediyor. Birim ihracat değerimiz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 1.45 dolara yükseldi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.