logo
25 AĞUSTOS 2025

İnsanlık var oldukça bitmeyecek meslek

 Günümüz dünyasında teknoloji geliştikçe, belirli meslek gruplarının yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalmasına rağmen bu meslek popülaritesini hiç kaybetmiyor

24.08.2021 01:40:00
İnsanlık var oldukça bitmeyecek meslek
İnsanlık var oldukça bitmeyecek meslek
İnsanlar var olduğu sürece bitmeyecek meslek  
 
Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Nejla Özmen, Meslek Yüksekokulu bünyesinde ilk kez öğrenci alacak Aşçılık programı hakkında önemli bilgiler paylaştı.  
 
Aşçılık eğitimi alan öğrencilerin, iş ve kariyer hayatlarında sahip olacakları avantajlara değinen Nejla Özmen

"Aşçılık programında ön lisans eğitimi alan öğrencilerin sahip oldukları en önemli avantaj, insanlık var olduğu sürece önemini hiçbir zaman yitirmeyecek bir sektör olan yiyecek-içecek alanında yetkinlik sahibi olmalarıdır. Günümüz dünyasında teknoloji geliştikçe, belirli meslek gruplarının yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalması, gıda alanı için pekte mümkün görünmemekte ve aksine sektörün bu süreçte ciddi dönüşümler sağlayarak, alanında yenilikçi bakış açılarını geliştiren ve kullanan nitelikli kişilere olan ihtiyacını sürekli arttırmaktadır" ifadelerini kullandı. 
 
İş bulma ve deneyim problemlerini yaşamayacak
 
Dr. Öğretim Üyesi Özmen
 
"Aşçılık programından mezun olan öğrencilerin iş ve kariyer hayatlarında sahip olacağı diğer bir avantajın ise, üniversite mezunu birçok gencin yaşadığı iş bulma ve deneyim problemlerini yaşamayacak olmalarıdır. Henüz öğrenci iken sektörün istediği niteliklerde bir personel olarak kendilerini yetiştirip iş arayan değil, aranan bir personel vasfı kazanacak olmalarıdır. Ayrıca Aşçılık programında ön lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı oldukları takdirde Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Gıda Mühendisliği bölümlerinde yer alan lisans programlarına dikey geçiş yapabilme fırsatını da yakalayabilecektir" şeklinde konuştu. 
 
Programı tercih edecek öğrencilerin kişisel özellikleri 
 
Programı tercih edecek öğrencilerin başarılı olabilmesi için merak eden, araştıran, okuyan, estetik ve düzen algısı yüksek olan, ekip çalışmasına yatkın bireyler olması gerektiğine işaret eden Özmen, yenilikçi, eleştirilere açık, iletişim becerileri güçlü, disiplinli ve en önemlisi temizlik bilici gibi özelliklerin bir kısmına sahip olan öğrencilerin sadece bu programda değil, program sonrası iş ve kariyer hayatlarında da başarılı birer şef olabileceklerini sözlerine ekledi. 
 
Aşçılık programının, genç ve dinamik bir akademik kadroya sahip olduğunu belirten Özmen, sadece bölüme ait dersliği, donanımlı uygulama mutfağı ve sunum teknikleri için restoran alanı ile tüm altyapı olanaklarının öğrencilere sunulacağına dikkat çekti. 
 
Öğrencilerin mezun olduklarında, Aşçılık ve Gastronomi ilgili temel kavramlar ve aşçılık sanatının farklı yemek kültürleri ile olan ilişkileri hakkında bilgi sahibi olacaklarını ifade eden Nejla Özmen
 
"Mezunlarımız; aşçılık mesleğinde temel olarak kullanılan et, balık, tavuk, sebze, meyve, yağlar, kuru baklagiller, süt, yumurta gibi beslenme bilimi açısından önemli temel besin maddelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine hâkim olabilecek, yemek pişirme ve sunma sürecinde izlenmesi gereken yöntemlerle ilgili önemli bilgiler edinebilecekler. Sağlıklı beslenme ilkeleri ve sunum ölçütleri, temel aşçılık ve yemek pişirme teknikleri, uygulanacak değişik pişirme usulleri ve kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibi olacak öğrencilerimiz, yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi gibi birçok yetkinlik kazanarak mezun olabilecekler" diyerek açıklamalarına devam etti. 
 
Geniş iş olanakları 
 
Programdan mezun öğrencilerin "Aşçı" unvanı ile okul, hastane, fabrika, ordu, özel iş yerleri, yemek fabrikaları, otel, restoran, gemi, uçak mutfaklarında çalışabileceği gibi yabancı dilini geliştiren ve dünya mutfaklarında beceri kazanmış olanların rahatlıkla yurt dışında da iş bulabileceğini söyleyen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, ayrıca öğrencilerin ders programları içinde aldıkları girişimcilik eğitimleri ile devlet desteklerinden yararlanarak kendi restoranlarını ve iş yerlerini açabileceklerinin de altını çizdi. 
  
                                         
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Arama çalışmaları devam ediyor
Rus yüzücü İstanbul Boğazı'nda kayboldu
Gazze'de son 24 saatte 11 insan daha açlıktan öldü
Şara: ‘İsrail ile güvenlik anlaşması konusunda görüşülüyor’
Bakan'ın şovu sosyal medyaya takıldı
Bakan Uraloğlu'na radar cezası
Serbest piyasada döviz fiyatları
TL 15 yılda dolar karşısında yaklaşık yüzde 2628 değer kaybetti
Sınırlarımız yol geçen hanı... Vahim tabloyu Bakanlık açıkladı
7 ayda 41,7 milyar liralık kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi
Trabzon-Cidde uçağı acil iniş yaptı
Nedeni motor arızası
Marmara Adası'nda arazi yangını
Rüzgarın etkisiyle büyüdü
İsrail Genelkurmay Başkanı'ndan Netanyahu'ya çağrı
'Ateşkes anlaşması hemen kabul edilmeli'
Galatasaray içerde dışarda kazanmaya devam ediyor
Kayserispor 0-4 Galatasaray
Balıkesir sallanmaya devam ediyor
Sındırgı'da 4.8 büyüklüğünde deprem
Trabzonspor sahasında Antalyaspor'u mağlup etti
3 haftada 3 gol 9 puan
İsrail Yemen'e saldırdı
Başkent Sana hedef alındı
Norveç'ten Ukrayna'ya destek
695 milyon dolarlık silah verilecek
Lavrov'dan Batılılara suçlama
'Müzakereleri engellemeye çalışıyorlar'
Kilis'te 2 yaşındaki kız çocuğu kayboldu
Küçük Arıc Aljaroukh'a nerede?
Arama çalışmaları devam ediyor
Rus yüzücü İstanbul Boğazı'nda kayboldu
Gazze'de son 24 saatte 11 insan daha açlıktan öldü
Şara: ‘İsrail ile güvenlik anlaşması konusunda görüşülüyor’
Bakan'ın şovu sosyal medyaya takıldı
Bakan Uraloğlu'na radar cezası
Serbest piyasada döviz fiyatları
TL 15 yılda dolar karşısında yaklaşık yüzde 2628 değer kaybetti
Sınırlarımız yol geçen hanı... Vahim tabloyu Bakanlık açıkladı
7 ayda 41,7 milyar liralık kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi
Trabzon-Cidde uçağı acil iniş yaptı
Nedeni motor arızası
Marmara Adası'nda arazi yangını
Rüzgarın etkisiyle büyüdü
İsrail Genelkurmay Başkanı'ndan Netanyahu'ya çağrı
'Ateşkes anlaşması hemen kabul edilmeli'
Galatasaray içerde dışarda kazanmaya devam ediyor
Kayserispor 0-4 Galatasaray
Balıkesir sallanmaya devam ediyor
Sındırgı'da 4.8 büyüklüğünde deprem
Trabzonspor sahasında Antalyaspor'u mağlup etti
3 haftada 3 gol 9 puan
İsrail Yemen'e saldırdı
Başkent Sana hedef alındı
Norveç'ten Ukrayna'ya destek
695 milyon dolarlık silah verilecek
Lavrov'dan Batılılara suçlama
'Müzakereleri engellemeye çalışıyorlar'
Kilis'te 2 yaşındaki kız çocuğu kayboldu
Küçük Arıc Aljaroukh'a nerede?
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.