İstanbul 'sera' ile tanıştı
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak Davutpaşa'da kurduğu ‘topraksız’ cam serada ilk ürünler çıktı. İki dönüm alana kurulu cam serada domates, çilek, kıvırcık ve Akdeniz kıvırcığı üretiliyor
27.01.2019 00:00:00
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği kapsamında üniversitenin Davutpaşa Kampüsü'nde kurduğu topraksız tarım serası, ilk ürünlerini vermeye başladı. 'Cam Sera' şeklinde tasarlanan 2 dönüm alana domates, çilek, kıvırcık ve Akdeniz kıvırcığı ekildi. İlk deneme ürünlerin ekimi, 2018 Ekim'de yapıldı ve yüksek verim elde edildi. Topraksız tarım serasında bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementleri, Tarım ve Orman Bakanlığının iyi tarım uygulamalarına uygun gübrelerle karşılanıyor.
Her bitki türüne özel besin reçetesi hazırlanarak doğal ve dengeli bir şekilde büyümeleri sağlanırken kimyasal ilaç kullanılmıyor. Bu sayede insan sağlığına yararlı, doğal ve besleyici değeri yüksek ürünler elde ediliyor. İçerisinde bulunan iklimlendirme otomasyonu ile seranın ışık, ısı, nem, karbondioksit ve oksijen miktarı ölçülerek uygun ortam koşulları sağlanıyor.
Her bitki türüne özel besin reçetesi hazırlanarak doğal ve dengeli bir şekilde büyümeleri sağlanırken kimyasal ilaç kullanılmıyor. Bu sayede insan sağlığına yararlı, doğal ve besleyici değeri yüksek ürünler elde ediliyor. İçerisinde bulunan iklimlendirme otomasyonu ile seranın ışık, ısı, nem, karbondioksit ve oksijen miktarı ölçülerek uygun ortam koşulları sağlanıyor.
Nadasa bırakma derdi yok
Serada sağlıklı gelişim ortamı sağlandığı için hastalık gibi gerekçelerle bitkinin ölmesi, üretimde fire verilmesi gibi sorunların önüne geçiliyor. Topraksız tarımda araziyi nadasa bırakma derdi olmadığı için üretimde süreklilik sağlanıyor. Seranın çilek ve domates bölümünde bir kovan dolusu bombus arısı bulunuyor. Bu arılar polenleme ve döllenmeyi sağlayarak bitkilerin doğal bir şekilde gelişmesine yardımcı oluyor. Topraksız Tarım Uygulama Serası Sorumlusu Yusuf Akbilek, İstanbul'da topraksız tarım yaparak bir 'ilk'i gerçekleştirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: "Topraksız tarımda su içindeki bitkiler, ihtiyaç duydukları besin elementleri verilerek yetiştiriliyor.
Çilek ve domatesi ise kokopit dediğimiz sistemle üretiyoruz. Kıvırcık tamamıyla su içinde yetişirken, domates ve çilek ise sadece kökü tutsun diye su içindeki yapıda serumlarla bitki besin elementleri köklere enjekte ediliyor. Bitkinin ihtiyaç duyduğu elementleri yeteri kadar aldığı için toprak olmadan da ürün verebiliyor." Akbilek, topraksız serada yetiştirilen çilek, domates ve kıvırcıkların İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sosyal tesislerinde değerlendirildiğini kaydederek, "Bunların tamamı sağlıklı ürünlerdir.
Bunların yetiştirilmesinde hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanılmıyor" dedi. Akbilek, ilerleyen süreçte topraksız tarım seralarının İstanbul genelinde yaygınlaşabileceğini sözlerine ekledi.
Çilek ve domatesi ise kokopit dediğimiz sistemle üretiyoruz. Kıvırcık tamamıyla su içinde yetişirken, domates ve çilek ise sadece kökü tutsun diye su içindeki yapıda serumlarla bitki besin elementleri köklere enjekte ediliyor. Bitkinin ihtiyaç duyduğu elementleri yeteri kadar aldığı için toprak olmadan da ürün verebiliyor." Akbilek, topraksız serada yetiştirilen çilek, domates ve kıvırcıkların İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sosyal tesislerinde değerlendirildiğini kaydederek, "Bunların tamamı sağlıklı ürünlerdir.
Bunların yetiştirilmesinde hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanılmıyor" dedi. Akbilek, ilerleyen süreçte topraksız tarım seralarının İstanbul genelinde yaygınlaşabileceğini sözlerine ekledi.
Yüksek verim elde ediliyor
ABD, Hollanda, Almanya, İspanya, Fransa, Belçika, İtalya, Japonya, Güney Kore, Kolombiya ve Çin'de oldukça yaygın bir şekilde topraksız tarım yapılıyor. Özellikle Hollanda'da tarımsal üretimin önemli bir bölümünü topraksız tarım seralarında elde ediyor. Türkiye'de ise topraksız tarım seralarının, toplam seralar içindeki oranı yüzde 3'ün altında kalıyor.
Bu sistemin en büyük avantajı, hem dar alanda yüksek üretim yapılabilmesi hem de kaliteli ve sağlıklı ürünler olduğu için katma değerinin yüksek olması olarak gösteriliyor. Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilirken, topraksız tarım serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.
AA